Olyan olvadós és krémes ez az édesburgonya, hogy az már majdnem desszert – Recepttel!

2024. november 01.
Kívül ropogós, belül extrán krémes az édesburgonya, amit soha többé nem akarunk máshogy sütni. Mutatjuk a végtelenül egyszerű receptet a világbajnok sült édesburgonyához!
Édesburgonya sütőben recept
  • Ez az édesburgonya-recept még azoknak is nagy kedvence lesz, akik egyébként nem nagy rajongói a zöldségnek.
  • Ilyen olvadós és krémes még sosem lett az édesburgonyánk a sütőben, mint ezzel a recepttel!
  • Hogyan készítsünk sütőben elképesztően finom édesburgonyát?

Ez a sütőben sült édesburgonya a textúrája miatt olyan különleges. A sült édesburgonya gyakran válik fojtóssá, szárazzá. Jó hír, hogy ugyanolyan kevés energiabefektetéssel a világ legfinomabb sült édesburgonyáját is elkészíthetjük. 

Mi a titok? Csak egyszer át kell fordítanunk az édesburgonyát a tepsiben, és egy kis alaplevet adnunk hozzá. Ezzel a módszerrel aranybarnára sült, kívül ropogós, belül krémes édesburgonyát kapunk, ami szó szerint olvad a szánkban. 

Miért imádjuk majd ezt a krémesen olvadós sült édesburgonyát?

Egyrészt mindig jó egy olyan recept, ami gyorsan és kis ráfordítással elkészíthető. Ilyen ez a sütőben sült édesburgonya is. A sütő elvégzi helyettünk a munkát, csak egyszer-kétszer át kell fordítanunk a karikákat.

Ráadásul a krémesen olvadós a sült édesburgonya esetében most nem csak marketingszöveg. A végeredmény tényleg életünk legjobb édesburgonyája lesz.

Krémes édesburgonya sütőben recept

Hozzávalók a sütőben sült édesburgonyához:

  • 2 nagy édesburgonya
  • 50 gramm vaj
  • 50 gramm olívaolaj
  • 200 ml csirke alaplé
  • 2-3 gerezd fokhagyma összezúzva
  • Rozmaring, kakukkfű, zsálya ízlés szerint

A krémes sült édesburgonya elkészítése:

Egyforma karikákra vágjuk az édesburgonyát a sütéshez

Egyforma karikákra vágjuk az édesburgonyát a sütéshez

  1. Hámozzuk meg és karikázzuk fel egyenlő szeletekre az édesburgonyát. Nagyjából 2 centi vastag karikák legyenek.
  2. Keverjük össze a vajat az olíva olajba, tegyük bele a fűszereket, sózzuk és borsozzuk. Forgassuk ebbe az édesburgonya-karikákat, hogy teljesen bevonja minden oldalát. Majd fektessük tepsibe az édesburgonyát. A maradék olajos-vajas keverékkel locsoljuk meg.
  3. 200 fokon süssük 15 percig az édesburgonyát a sütőben. Ezután fordítsuk át a szeleteket és süssük újabb 15 percig. A végén tegyük hozzá a csirkealaplevet és a fokhagymát, majd még ezzel is süssük további 15 percen át.

Forrás: The Kitchn, fotó: Getty Images, Unsplash