Gyors és finom: édesburgonya a mikróból

2022. február 11.
Az egész édesburgonyának kevesebb mint 10 perc is elég a mikrohullámú sütőben, hogy készre süljön, nekünk pedig egészséges és finom köretünk legyen az ebédhez vagy vacsorához.

Mindegy, hogy egészben vagy püréként szeretnénk enni az édesburgonyát, esetleg krémleveshez vagy süteményhez szeretnénk hozzáadni, az biztos, hogy előbb meg kell sütnünk vagy főznünk. A leggyakrabban sütőben készítjük elő, ám így elég hosszú időre van szükség ahhoz, hogy használható legyen az édesburgonyánk. Ehelyett gyors és egyszerű megoldás a mikrohullámú sütő. Egy valamit kell szem előtt tartanunk abban az esetben, ha ezt a gyorsabb utat választjuk: a mikrónk teljesítménye befolyásolja az elkészülés idejét. A magasabb teljesítményre képes eszközök hamarabb elkészülnek, ám még az alacsonyabb teljesítményűek is gyorsabban megsütik az édesburgonyánkat, mint a sütő. 

edesburgonya-mikro

Hogyan mikrózzuk?

Egy villára és egy mikrózható tárolóedényre lesz szükségünk tetővel vagy egy tiszta konyharuhával. Ha egynél több édesburgonyát szeretnénk egyszerre megsütni, használjunk nagyobb edényt, hogy egy rétegben legyenek a zöldségek az alján.

  1. Tisztítsuk meg az édesburgonyát. Mossuk meg folyó víz alatt, sikáljuk le a szennyeződéseket, majd itassuk le a vizet róla.
  2. Böködjük meg villával. Különböző helyeken, mindkét felén böködjük meg villával, hogy legyenek a bőrének felületén kis lyukak, ahol a gőz távozni tud, így nem robban fel az édesburgonyánk.
  3. Tegyük az edénybe, és fedjük le. Erre azért van szükség, hogy ne száradjon ki mikrózás közben.
  4. Indítsuk el a mikrót. 6-8 perc elegendő lesz, függően az édesburgonya méretétől és a mikró teljesítményétől. Ha nem forgótányéros a mikrónk, időnként tegyük át másik helyre. Ha kicsi az édesburgonya, 4 perc elteltével ellenőrizzük. Ha többet sütünk egyszerre, valószínűleg tovább tart, míg elkészül. 
  5. Ellenőrizzük, megsült-e. Akkor van kész az édesburgonya, ha könnyedén beleszalad a villánk.
  6. Hámozzuk le a héjat. Ha készen van, használhatjuk is tovább az édesburgonyát, ahogy szeretnénk. 

Felkockázott édesburgonyát is előkészíthetünk a mikróban. A lényeg, hogy ilyenkor is egy rétegben terítsük szét az edény alján, és fedjük le. Ilyenkor hamarabb elkészül, akár 3 perc is elég lehet. Ha ennyi idő alatt még nem szalad bele a villa, ezután percenként ellenőrizzük, megsült-e.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!