Kívül ropog, belül nyúlik: a brazil sajtos pogácsánál nem kóstoltál jobbat

2025. január 09.
A brazil sajtos pogácsa, vagyis a pão de queijo kívül ropog, belül nyúlik, ráadásul még gluténmentes is! A különleges finomság receptje pofonegyszerű, csak egyetlen egzotikusabb hozzávaló kell hozzá – mutatjuk!
  • A pão de queijo egy brazil „sajtos pogácsa” vagy sajtos kenyér – egy könnyű, izgalmas textúrájú finomság.
  • A kívül ropogós, belül nyúlós állagot egy különleges hozzávaló adja, de ezenkívül tényleg semmi extra nem kell a recepthez, ráadásul elkészíteni is pofonegyszerű.
  • Szuper lehet vendégvárónak, vagy akkor, ha valami egyszerű, mégis isteni sós finomságot kívánunk.

Minden nemzetnek megvan a maga pogácsája, vagyis valami olyan egyszerű, kis méretű péktermék, ami a legfinomabb sós komfortot jelenti számukra. A braziloknál ez a pão de queijo, egy nagyon izgalmas állagú sajtos pogácsa, aminek külön előnye, hogy még gluténmentes is! A gluténmentességet és a különleges állagot ugyanannak az egy dolognak köszönhetjük: ez pedig a tápiókaliszt, ami a nyúlós, szinte mochiszerű textúrát adja. Szerencsére tápiókalisztet ma már Budapesten is könnyen beszerezhetünk a jól felszerelt bioboltokban – érdemes is betárazni belőle, mert még egy rakás klassz dolgot készíthetünk vele.

Ezenkívül a brazil sajtos pogácsa receptje tényleg pofonegyszerű: elég egy turmix segítségével simára keverni a hozzávalókat és már mehet is a sütőbe, hogy aztán 15-20 perc múlva ott illatozzanak a kívül ropogós, belül kellemesen nyúlós pogácsák. Tökéletes választás lehet, ha valami különlegesebb vendégváróval készülnénk, vagy ha egyszerűen megkívántunk valami gyors sós ropogtatnivalót.

A brazil sajtos pogácsa elkészítéséhez szükségünk lesz még egy muffinformára is, ugyanis hígabb tésztáról van szó – ha ez megvan, tényleg semmi másra nincs szükségünk.

Brazil sajtos pogácsa (pão de queijo)

Hozzávalók:

  • 1 nagy tojás
  • 1 csésze zsíros tej
  • 1 csésze tápiókaliszt
  • 1/4 csésze növényi olaj
  • 1 tk. só
  • 1 csésze reszelt sajt (parmezán, cheddar vagy vegyesen)

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra! Egy 6 darabos muffinformát kenjünk ki olajjal!
  2. Egy turmixban keverjük össze az összes hozzávalót nagyjából 1 percig, míg teljesen sima masszát kapunk!
  3. Töltsük a tésztát a muffinformába úgy, hogy a tészta nagyjából a mélyedések háromnegyedéig érjen. Süssük a pogácsákat 15-20 percig, míg aranybarnák lesznek és felpuffadnak.
  4. Melegen fogyasszuk!

Forrás: Tasty Fotó: Getty Images