- A pão de queijo egy brazil „sajtos pogácsa” vagy sajtos kenyér – egy könnyű, izgalmas textúrájú finomság.
- A kívül ropogós, belül nyúlós állagot egy különleges hozzávaló adja, de ezenkívül tényleg semmi extra nem kell a recepthez, ráadásul elkészíteni is pofonegyszerű.
- Szuper lehet vendégvárónak, vagy akkor, ha valami egyszerű, mégis isteni sós finomságot kívánunk.
Minden nemzetnek megvan a maga pogácsája, vagyis valami olyan egyszerű, kis méretű péktermék, ami a legfinomabb sós komfortot jelenti számukra. A braziloknál ez a pão de queijo, egy nagyon izgalmas állagú sajtos pogácsa, aminek külön előnye, hogy még gluténmentes is! A gluténmentességet és a különleges állagot ugyanannak az egy dolognak köszönhetjük: ez pedig a tápiókaliszt, ami a nyúlós, szinte mochiszerű textúrát adja. Szerencsére tápiókalisztet ma már Budapesten is könnyen beszerezhetünk a jól felszerelt bioboltokban – érdemes is betárazni belőle, mert még egy rakás klassz dolgot készíthetünk vele.
Ezenkívül a brazil sajtos pogácsa receptje tényleg pofonegyszerű: elég egy turmix segítségével simára keverni a hozzávalókat és már mehet is a sütőbe, hogy aztán 15-20 perc múlva ott illatozzanak a kívül ropogós, belül kellemesen nyúlós pogácsák. Tökéletes választás lehet, ha valami különlegesebb vendégváróval készülnénk, vagy ha egyszerűen megkívántunk valami gyors sós ropogtatnivalót.
A brazil sajtos pogácsa elkészítéséhez szükségünk lesz még egy muffinformára is, ugyanis hígabb tésztáról van szó – ha ez megvan, tényleg semmi másra nincs szükségünk.
Brazil sajtos pogácsa (pão de queijo)
Hozzávalók:
- 1 nagy tojás
- 1 csésze zsíros tej
- 1 csésze tápiókaliszt
- 1/4 csésze növényi olaj
- 1 tk. só
- 1 csésze reszelt sajt (parmezán, cheddar vagy vegyesen)
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra! Egy 6 darabos muffinformát kenjünk ki olajjal!
- Egy turmixban keverjük össze az összes hozzávalót nagyjából 1 percig, míg teljesen sima masszát kapunk!
- Töltsük a tésztát a muffinformába úgy, hogy a tészta nagyjából a mélyedések háromnegyedéig érjen. Süssük a pogácsákat 15-20 percig, míg aranybarnák lesznek és felpuffadnak.
- Melegen fogyasszuk!
Forrás: Tasty Fotó: Getty Images