Nagyon sajtos házi pogácsa, amit mindenki imádni fog

2021. december 23.
A sajtos pogácsánál már csak a nagyon sajtos pogácsa finomabb! Az egyetlen nehézség ebben a receptben az, hogy kivárd az időt, amíg a hűtőben pihen a tészta – a többi biztosan nem fog ki rajtad!

Ebben a pogácsában az a nagyon klassz, hogy a tésztájának csak jót tesz, ha már előző este begyúrjuk, így másnap már csak sütni kell. Mivel a tésztájába is kerül egészen sok sajt, a tetejére mehet más is: mák, lenmag, szezámmag, tökmag és társaik! Vigyázat, gyorsan fogy, de ha valami csoda folytán mégis maradna belőle, nem kell attól tartani, hogy gyorsan megkeményedik. Ha másnap is puha pogácsára vágysz, ezt a receptet se szalaszd el!

Nagyon sajtos pogácsa, amit imádni fognak a vendégek

Nagyon sajtos házi pogácsa

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 400 g liszt
  • 250 g vaj
  • 150 g sajt lereszelve
  • 30 g élesztő
  • 150 ml tejföl
  • 1 kiskanál só
  • 1 csipet cukor

A tetejére:

  • 1 tojás villával felverve
  • Reszelt sajt, mák, lenmag, szezámmag, tökmag stb.

Így készül:

  1. A tejfölt meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot, és elmorzsoljuk benne az élesztőt. Egy kiskanál lisztet is keverhetünk bele, annak csak örülnek az élesztőgombák. 
  2. Amíg az élesztő felfut, kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a kis darabokra vágott vajat, a reszelt sajtot, végül az élesztős tejfölt és a sót, majd az egészet homogén tésztává gyúrjuk. Ha nem állna össze, kevés hideg vízzel korrigálhatunk az állagán. Tavasszal pedig akár medvehagymával is felturbózhatod a pogácsádat!
  3. Letakarjuk, és akár egy éjszakára hűtőbe tesszük pihenni. (Ha nincs ennyi időnk, adjunk neki legalább 3 órát, hogy szépen megkeljen!)
  4. Kivesszük a hűtőből, hagyjuk kicsit állni szobahőmérsékleten, hogy könnyebb legyen vele dolgozni, majd lisztezett deszkára borítjuk, és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Ha úgy kényelmesebb vele dolgozni, a tésztát két részre osztjuk még nyújtás előtt.
  5. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és a tésztából kis pogácsákat szaggatunk. 
  6. A tetejüket megkenjük villával felvert tojással, majd kedvünk szerint megszórjuk reszelt sajttal vagy magokkal. 
  7. Kb. 25 perc alatt sülnek készre, de ez függ a pogácsaszaggató méretétől és a sütőtől is, ezért a vége felé mindenképp rajta tartjuk a szemünket.

Nagyon sajtos pogácsa, amit imádni fognak a vendégek

Fotó: Getty Images és a szerző felvétele

Ezt láttad már?