- A falafel a közel-keleti konyha egyik legnépszerűbb fogása, amit feltétként és önmagában is fogyasztanak.
- Ez az ízletes vegán étel szuper alternatívát jelenthet a fasírtgolyók helyett, de húsevők is nyugodtan beilleszthetik étrendjükbe.
- A falafel nagy előnye, hogy villámgyorsan elkészül, és még olcsóbb is, mintha hússal dolgoznánk.
A közel-keleti konyha egyik legnépszerűbb fogásának számító falafel jó ideje Magyarországon is megvetette a lábát – leginkább a gyrosozók vegán feltétjeként lett ismert, de humuszbárokban is mindig találkozhatunk vele. A falafel alapvetően egy csicseriborsóból készülő vegán fasírt, így nagyszerű és fehérjedús feltét lehet a növényi étrendet követőknek. De a falafelt a húsevők is nyugodtan ehetik, hiszen egészséges, laktató és persze nagyon finom snack.
A falafel bizonyos szempontból – leginkább a külső hasonlóság miatt – a hagyományos, húsos fasírtokat helyettesítheti, de valójában több szempontból is jobban járunk bele. A falafel egyrészt fenntarthatóbb, másrészt olcsóbb is, mint a klasszikus fasírt, ráadásul még egészségesebb is. Szóval mindenképpen jól járunk vele!
A tökéletes házi falafel titka – Jamie Olivertől
A falafel akkor finom, ha kellően szaftos, nem szárítjuk ki. Az egyszerűség kedvéért használhatunk hozzá konzerv csicseriborsót, így tényleg csak annyi a dolgunk, hogy lepürésítsük és ízesítsük ezt a fehérjedús hüvelyest. Az alábbi recept Jamie Olivertől származik, aki nagyon jól tudja azt is, hogy a falafel karakteres ízét a fűszerek adják meg. A harissát és a friss koriandert nem érdemes kispórolni – ráadásul ezeket már itthon is viszonylag könnyen beszerezhetjük.
Az alábbi recept pofonegyszerű és tényleg 15 perc alatt összedobhatjuk az ízletes falafelt!
Tökéletes házi falafel csicseriborsóból
Hozzávalók:
- 2 db 400 grammos konzerv-csicseriborsó
- 1 citrom
- 1 púpos evőkanál harissa paszta
- 1 púpos teáskanál őrölt szegfűbors
- 1 púpos evőkanál finomliszt
- 1 csokor friss koriander (30 g)
- olívaolaj
- 4 pita (a tálaláshoz)
Elkészítés:
1. A csicseriborsó-konzervekről öntsük le a levet, majd helyezzük a lecsöpögtetett csicseriborsót egy aprítógépbe!
2. Reszeljük le finomra a citrom héját és adjuk a csicseriborsóhoz, majd dobjuk hozzá a harissa pasztát, a fűszereket, ízesítsük sóval és borssal, tegyük bele a koriander szárait (a leveleket tegyük félre későbbre), végül adjuk hozzá a lisztet is. Pürésítsünk egynemű, krémes pasztát belőle!
3. Kaparjuk ki a csicseriborsó-pasztát és vizes kézzel formázzunk lapos korongokat (nagyjából 12-16-nak kell kijönnie)
4. Egy serpenyőben hevítsünk olívaolajat közepes láng felett, majd süssük a falafeleket, míg mindkét oldalon aranybarnák lesznek.
5. A friss házi falafelt tálaljuk meleg pitával, joghurtos mártogatóssal, kedvenc zöldségeinkkel körítve.
Forrás: JamieOliver Fotó: Getty Images