Így készül a tökéletes házi falafel – 15 perc alatt kész vagy vele

2025. február 06.
A falafel a gyrosozók egyik jellegzetes fogása, amit azonban otthon is nagyon könnyen elkészíthetünk. Ez a csicseriborsó-alapú házi falafel villámgyors és szuper laktató: tökéletes vegán alternatíva húsos feltétek helyett, de önmagában is mennyei csemege.
Házi falafel: olcsóbb és laktatóbb, mint a fasírt
  • A falafel a közel-keleti konyha egyik legnépszerűbb fogása, amit feltétként és önmagában is fogyasztanak.
  • Ez az ízletes vegán étel szuper alternatívát jelenthet a fasírtgolyók helyett, de húsevők is nyugodtan beilleszthetik étrendjükbe.
  • A falafel nagy előnye, hogy villámgyorsan elkészül, és még olcsóbb is, mintha hússal dolgoznánk.

A közel-keleti konyha egyik legnépszerűbb fogásának számító falafel jó ideje Magyarországon is megvetette a lábát – leginkább a gyrosozók vegán feltétjeként lett ismert, de humuszbárokban is mindig találkozhatunk vele. A falafel alapvetően egy csicseriborsóból készülő vegán fasírt, így nagyszerű és fehérjedús feltét lehet a növényi étrendet követőknek. De a falafelt a húsevők is nyugodtan ehetik, hiszen egészséges, laktató és persze nagyon finom snack.

A falafel bizonyos szempontból – leginkább a külső hasonlóság miatt – a hagyományos, húsos fasírtokat helyettesítheti, de valójában több szempontból is jobban járunk bele. A falafel egyrészt fenntarthatóbb, másrészt olcsóbb is, mint a klasszikus fasírt, ráadásul még egészségesebb is. Szóval mindenképpen jól járunk vele!

A tökéletes házi falafel titka – Jamie Olivertől

A falafel akkor finom, ha kellően szaftos, nem szárítjuk ki. Az egyszerűség kedvéért használhatunk hozzá konzerv csicseriborsót, így tényleg csak annyi a dolgunk, hogy lepürésítsük és ízesítsük ezt a fehérjedús hüvelyest. Az alábbi recept Jamie Olivertől származik, aki nagyon jól tudja azt is, hogy a falafel karakteres ízét a fűszerek adják meg. A harissát és a friss koriandert nem érdemes kispórolni – ráadásul ezeket már itthon is viszonylag könnyen beszerezhetjük.

Az alábbi recept pofonegyszerű és tényleg 15 perc alatt összedobhatjuk az ízletes falafelt!

Tökéletes házi falafel csicseriborsóból

Hozzávalók:

  • 2 db 400 grammos konzerv-csicseriborsó
  • 1 citrom
  • 1 púpos evőkanál harissa paszta
  • 1 púpos teáskanál őrölt szegfűbors
  • 1 púpos evőkanál finomliszt
  • 1 csokor friss koriander (30 g)
  • olívaolaj
  • 4 pita (a tálaláshoz)

Elkészítés:

1. A csicseriborsó-konzervekről öntsük le a levet, majd helyezzük a lecsöpögtetett csicseriborsót egy aprítógépbe!

2. Reszeljük le finomra a citrom héját és adjuk a csicseriborsóhoz, majd dobjuk hozzá a harissa pasztát, a fűszereket, ízesítsük sóval és borssal, tegyük bele a koriander szárait (a leveleket tegyük félre későbbre), végül adjuk hozzá a lisztet is. Pürésítsünk egynemű, krémes pasztát belőle!

3. Kaparjuk ki a csicseriborsó-pasztát és vizes kézzel formázzunk lapos korongokat (nagyjából 12-16-nak kell kijönnie)

4. Egy serpenyőben hevítsünk olívaolajat közepes láng felett, majd süssük a falafeleket, míg mindkét oldalon aranybarnák lesznek.

5. A friss házi falafelt tálaljuk meleg pitával, joghurtos mártogatóssal, kedvenc zöldségeinkkel körítve.

Forrás: JamieOliver Fotó: Getty Images


Gasztró
Ne maradj le!