A besamel szósz eredeti receptje, ami sosem lesz csomós

2025. február 09.
Krémes, alig néhány hozzávaló kell csak hozzá és a besamel elengedhetetlen egy sor isteni tészta vagy éppen zöldségétel elkészítéséhez. Mutatjuk a profi tippeket, melyekkel olyan besamelt készíthetünk, ami sose lesz csomós!
Besamel szósz recept
  • A tökéletes besamel szósznak három elengedhetetlen hozzávalója van!
  • Mutatjuk lépésről lépésre, hogyan készítsük el csomómentesen a besamel mártást!
  • Mit tegyünk, ha túl híg lett a besamelünk?

A francia konyha alapszósza a besamel, amit gyorsan és egyszerűen elkészíthetünk, nem kell félnünk tőle! Van néhány trükk, amit érdemes betartanunk ahhoz, hogy sima, csomómentes és tökéletes állagú legyen a besamelünk. Mutatjuk a besamel titkát!

Három hozzávaló, amitől sikerül a besamel

Ahhoz, hogy jó besamel szószt készítsünk, csupán három kulcsösszetevőre van szükségünk:

  • Liszt
  • Vaj
  • tej

Mindig emlékezzünk rá, hogy annyi liszt kell a besamelhez, amennyi vajat teszünk bele. Tehát 30 gramm liszthez 30 gramm vajat használjunk. Ha ezt betartjuk, nem ronthatjuk el a besamelt. 

A besamelnél számít a sorrend

Az is nagyon fontos a besamel elkészítésénél, hogy mindig a vajjal kezdjük. Először olvasszuk meg a vajat egy lábosban, ezután adjuk hozzá a vajat. És ha ez az alap (az úgynevezett roux) elkészült, utána következhet csak a tej. 

Hogyan nem lesz csomós a besamel?

Sokan azért félnek a besamel szósz készítésétől, mert könnyen csomós lesz. Ez soha nem történik meg velünk többé, ha fakanál helyett habverőt használunk! Ez sokat segíthet, hogy a besamel szósz egységesebb állagú legyen, csomók nélkül.

De ugyanilyen fontos az is, hogy abban a pár percben, míg készül a besamel, folyamatosan keverjük. Minden egyes lépésnél lényeges, hogy ne hagyjuk abba a kevergetést egyetlen pillanatra sem.

Mit tehetünk, ha túl folyós lett a besamel szósz?

Semmiképpen se liszttel próbáljuk besűríteni a besamelt, ha túl folyós lett. A mártást a kukoricakeményítő mentheti meg. Ezt keverjük el egy kis hideg tejben, majd ezután folyamatos kevergetés mellett adjuk a besamel szószhoz. Így elérhetjük a kívánt állagú besamelt.

A besamel szósz receptje

Habverővel keverve biztosan csomómentes lesz a besamel szósz

Habverővel keverve biztosan csomómentes lesz a besamel szósz

Hozzávalók a besamel mártáshoz:

  • 50 cl tej
  • 30 gramm vaj
  • 30 gramm liszt
  • Szerecsendió
  • Bors (opcionális)

A besamel mártás elkészítése:

  1. Készítsük el a roux-t. Egy lábosban olvasszuk meg a vajat.
  2. Adjuk hozzá a lisztet, amint a vaj megolvadt. Folyamatos kevergetés közben főzzük addig, míg egységes és sima nem lesz.
  3. Amikor fehérre változik a színe alacsony hőmérsékleten főzve, adjuk hozzá a tej felét folyamatos kevergetés mellett. Apránként öntsük fel a maradék tejjel, a folyamatos kevergetésről ne feledkezzünk meg.
  4. Forraljuk fel folyamatos keverés mellett. Fűszerezzük ízlés szerint.
  5. Ha felforrt, hagyjuk alacsony hőfokon a mártást még a tűzhelyen 5 percen át.
  6. Használjuk a besamel szószt a kívánt ételhez.

Forrás: Marie Claire France, fotó: Unsplash


Gasztró