- A tökéletes besamel szósznak három elengedhetetlen hozzávalója van!
- Mutatjuk lépésről lépésre, hogyan készítsük el csomómentesen a besamel mártást!
- Mit tegyünk, ha túl híg lett a besamelünk?
A francia konyha alapszósza a besamel, amit gyorsan és egyszerűen elkészíthetünk, nem kell félnünk tőle! Van néhány trükk, amit érdemes betartanunk ahhoz, hogy sima, csomómentes és tökéletes állagú legyen a besamelünk. Mutatjuk a besamel titkát!
Három hozzávaló, amitől sikerül a besamel
Ahhoz, hogy jó besamel szószt készítsünk, csupán három kulcsösszetevőre van szükségünk:
- Liszt
- Vaj
- tej
Mindig emlékezzünk rá, hogy annyi liszt kell a besamelhez, amennyi vajat teszünk bele. Tehát 30 gramm liszthez 30 gramm vajat használjunk. Ha ezt betartjuk, nem ronthatjuk el a besamelt.
A besamelnél számít a sorrend
Az is nagyon fontos a besamel elkészítésénél, hogy mindig a vajjal kezdjük. Először olvasszuk meg a vajat egy lábosban, ezután adjuk hozzá a vajat. És ha ez az alap (az úgynevezett roux) elkészült, utána következhet csak a tej.
Hogyan nem lesz csomós a besamel?
Sokan azért félnek a besamel szósz készítésétől, mert könnyen csomós lesz. Ez soha nem történik meg velünk többé, ha fakanál helyett habverőt használunk! Ez sokat segíthet, hogy a besamel szósz egységesebb állagú legyen, csomók nélkül.
De ugyanilyen fontos az is, hogy abban a pár percben, míg készül a besamel, folyamatosan keverjük. Minden egyes lépésnél lényeges, hogy ne hagyjuk abba a kevergetést egyetlen pillanatra sem.
Mit tehetünk, ha túl folyós lett a besamel szósz?
Semmiképpen se liszttel próbáljuk besűríteni a besamelt, ha túl folyós lett. A mártást a kukoricakeményítő mentheti meg. Ezt keverjük el egy kis hideg tejben, majd ezután folyamatos kevergetés mellett adjuk a besamel szószhoz. Így elérhetjük a kívánt állagú besamelt.
A besamel szósz receptje

Habverővel keverve biztosan csomómentes lesz a besamel szósz
Hozzávalók a besamel mártáshoz:
- 50 cl tej
- 30 gramm vaj
- 30 gramm liszt
- Só
- Szerecsendió
- Bors (opcionális)
A besamel mártás elkészítése:
- Készítsük el a roux-t. Egy lábosban olvasszuk meg a vajat.
- Adjuk hozzá a lisztet, amint a vaj megolvadt. Folyamatos kevergetés közben főzzük addig, míg egységes és sima nem lesz.
- Amikor fehérre változik a színe alacsony hőmérsékleten főzve, adjuk hozzá a tej felét folyamatos kevergetés mellett. Apránként öntsük fel a maradék tejjel, a folyamatos kevergetésről ne feledkezzünk meg.
- Forraljuk fel folyamatos keverés mellett. Fűszerezzük ízlés szerint.
- Ha felforrt, hagyjuk alacsony hőfokon a mártást még a tűzhelyen 5 percen át.
- Használjuk a besamel szószt a kívánt ételhez.
Forrás: Marie Claire France, fotó: Unsplash