Ezeknek a pisztáciás Pavlova-falatkáknak ott a helyük a húsvéti asztalon

2025. március 29.
Ezek a Pavlova-falatkák nemcsak mennyeien könnyűek, de nagyon látványosak is, így érdemes lehet elkészíteni őket a húsvéti asztalra. Ráadásul eper és pisztácia is kerül rájuk!
Pisztáciás pavlova: a tökéletes húsvéti édesség
  • A Pavlova látványos, mégsem bonyolult édesség, ami világszerte igazi klasszikusnak számít.
  • Ez a habos, édes desszert általában tortaként kerül az asztalra, most azonban apró falatkák készülnek belőle.
  • Hogy igazán tavaszi legyen az édesség, ebben a receptben pisztáciával és eperrel frissítjük – így a húsvéti asztalra is tökéletes lehet!

A Pavlovát az ausztrálok és az új-zélandiak is maguknak tulajdonítják, de néhány éve már világszerte népszerű édességnek számít ez a habos desszert. A klasszikus Pavlova tulajdonképpen egy habcsók: felvert tojásfehérjéből készül, amit lassan szárítunk ki a sütőben.

A Pavlova egyik nagy előnye, hogy egyáltalán nem bonyolult összerakni, viszont érdemes számolni vele, hogy legalább két, két és fél órát el kell majd töltenie a sütőben, míg rendesen kiszárad és eléri a tökéletes állagot.

Bár ezt az édességet leginkább egy nagyobb „tortaként” szokták elkészíteni, az alábbi receptben kisebb halmokat formázunk a tojáshabból, amitől talán még látványosabb lesz ez a különleges édesség. A Pavlovánkat díszíthetjük mindenféle szezonális gyümölcsökkel, szószokkal és magvakkal is – ezúttal eper és pisztácia kerül rájuk, hogy igazán különlegesek legyenek.

Ezek a mutatós, habkönnyű édességek tökéletes választásnak bizonyulhatnak a húsvéti asztalra is, ha az idei ünnepre valami izgalmas és különleges desszerttel készülnénk! Akkor se essünk pánikba, ha nincsen habzsákunk, vagy nem használjuk magabiztosan ezt a cukrászati eszközt, hiszen kanállal is megformázhatjuk a takaros kis halmokat.

Mutatjuk is a receptet!

Pisztáciás-epres Pavlova-falatkák

Hozzávalók:

  • 5 nagyobb tojás fehérje
  • egy csipet tisztított borkő (borkő sütőpor)
  • 3/4 csésze kristálycukor
  • 1 csésze zsíros habtejszín
  • 1/2 csésze porcukor
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 1/2 tk. őrölt kardamom (elhagyható)
  • 16 kisebb eper
  • 1/2 csésze pisztácia apróra vágva

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 90 fokra, egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral! Egy kisebb, nagyjából 4-5 centi átmérőjű pohár segítségével rajzoljunk 16 szabályos kört a sütőpapírra, egymástól egyenlő távolságra. Fordítsuk meg a papírt, hogy ne az írott felére nyomjuk majd a sütiket!
  2. Egy tálban elektromos habverő segítségével közepes sebesség mellett verjük habosra a tojást és a borkövet!
  3. Adjuk hozzá fokozatosan  a kristálycukrot, majd verjük tovább a krémet, míg kemény habot kapunk!
  4. A krémet töltsük habzsákba, helyezzünk rá csillag alakú fejet, majd az előre megrajzolt formákba formázzunk kis „halmokat” a habból! Ha nem akarunk zsákkal dolgozni, kanállal is megformázhatjuk a mini Pavlovákat!
  5. Süssük az édességet szárazra és szilárdra körülbelül 2, 2,5 óra alatt! Hagyjuk teljesen kihűlni!
  6. Amikor a habcsókok kihűltek, egy elektromos habverővel verjük fel a zsíros habtejszínt, adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliakivonatot és a kardamomot, és dolgozzunk rajta addig, míg krémes tejszínhabot kapunk.
  7. A tejszínhabot kanalazzuk a mini Pavlovák tetejére, dobjunk rá néhány szem félbevágott epret, szórjuk meg pisztáciával! Azonnal tálaljuk!

Forrás: PureWow Fotó: Getty Images


Gasztró