Nagypénteki menü: húsmentes fogások levestől a tésztáig

2024. március 23.
Húsvét előtti utolsó péntek a nagypéntek, a keresztény vallás szerint gyásznap, Krisztus keresztre feszítésének napja. Szigorú böjtöt tartanak ilyenkor a vallási előírásokat követők, de a nem vallásos emberek közül is sokan követik a húsmentesség hagyományát nagyböjtkor. Segítünk összeállítani a húsmentes ételekből az ízletes nagypénteki menüt.
Nagypénteki menü húsvét 2024
  • A húsvéti böjt alól mentesülnek a 18 év alattiak és 60 év felettiek, valamint a várandósok, betegek és gyermekágyban lévő anyák.
  • A nagypéntek a húsvét vasárnapot megelőző péntek, Krisztus keresztre feszítésének napja.
  • A böjt kiterjed még nagypéntekre is, sőt, ezen a napon a legszigorúbb, ám a hal ezen a napon sem számít húsnak.

A húsvétot megelőző negyvennapos böjt során általános szokás, hogy nem eszünk húst. Különösen péntekenként. A nagyböjt legszigorúbb napja nagypéntek, ami a keresztény vallásban gyásznap. Ekkor feszítették keresztre Jézust.

Hagyományos nagypénteki étel a krumplileves, a húsmentes tészták, vagy a tejfölös rakott ételek. Gyakran készült nagypénteken bableves túrós vagy mákos tésztával. Érdekesség, hogy a hal nem számít húsnak a nagyböjti önmegtartóztatásban, ezért ez is gyakran kerül a tányérra nagypénteken. 

Hogy megkönnyítsük a nagypénteki ebéd összeállítását, mutatunk egy menüsort többféle leves- és főételválasztási lehetőséggel, melyek ráadásul könnyen és gyorsan elkészíthetők.

Nagypénteki menü: levesek

A nagypénteki böjt lényege az önmegtartóztatás és vezeklés, így a menüsort is úgy kell összeállítanunk, hogy minél kevésbé fényűző ételek szerepeljenek rajta. A krumpli- és bableves kellően puritán ételek a nagypénteki menühöz, ám ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne mindez tápanyagban gazdag ebéd.

1. Krumplileves nagypénteken

A nagypénteki menü hagyományos része a krumplileves

A nagypénteki menü hagyományos része a krumplileves

Hagyományos nagypénteki leves a krumplileves, melyet számos módon elkészíthetünk. Az egyszerű alapanyagot néhány friss zöldséggel tehetjük táplálóbbá. Érdemes kipróbálnunk nagypénteken például a zöldborsós krumplilevest. 

Itt találjuk a nagypénteki menühöz a krumplileves receptjét!

2. Bableves

Bableves is gyakori a nagypénteki menüben

Bableves is gyakori a nagypénteki menüben

A másik alapanyag, amiből hagyományosan leveset főznek nagypénteken, a bab. Ez önmagában is nagyon egészséges, így érdemes kipróbálnunk például a citromos bablevest, ami tényleg csak zöldségeket tartalmaz.

Itt találjuk a nagypénteki menühöz a citrusos bableves receptjét!

Nagypénteki menü: rakott ételek

Nagyböjt idején a visszafogott étkezés a másik elvárás a puritán ételek mellett. Energiára viszont szükségünk van a mindennapi teendők ellátásához. Ezekben a nagypénteki menühöz ideális rakott ételekben minden benne van, amire szükségünk lehet.

1. Rakott krumpli hús nélkül

A nagypénteki menühöz készíthetünk rakott krumplit hús nélkül

A nagypénteki menühöz készíthetünk rakott krumplit hús nélkül

Ha a levesünk nem krumpli volt, akár főételnek készíthetünk húsmentes, mégis nagyon finom rakott krumplit a nagypénteki menüben. Lehet, hogy soha többé nem akarjuk majd hússal enni!

Itt találjuk a nagypénteki menühöz a húsmentes rakott krumpli receptjét!

2. Krémes gombás lasagne

Krémes gombás lasagne remek húsmentes étel nagypéntekre

Krémes gombás lasagne remek húsmentes étel nagypéntekre

Szerencsére a tejtermékektől nem kell megtartóztatnunk magunkat a nagyböjt idején, így nagypénteken is tervezhetünk a menübe sajtos-tejszínes rakott ételeket, például gombás lasagnét.

Itt találjuk a nagypénteki menühöz a krémes gombás lasagne receptjét!

Nagypénteki menü: tésztaételek

Ha nem kedveljük az édes tésztákat, mint a mákos vagy diós, kísérletezhetünk zöldséges vagy fűszeres ízekkel. Mutatjuk, milyen tésztákat javaslunk a nagypénteki menühöz!

1. Sajtos-karfiolos sült tészta

Tápláló és finom fogás a nagypénteki menüben a karfiolos sült tészta

Tápláló és finom fogás a nagypénteki menüben a karfiolos sült tészta

Ha olyan tésztát keresünk a nagypénteki menühöz, ami nem jár sok pepecseléssel és csak egyben be kell raknunk a sütőbe, próbáljuk ki ezt a sajtos-karfiolos változatot.

Itt találjuk a nagypénteki menühöz a sajtos-karfiolos tészta receptjét!

2. Medvehagymás tészta

A medvehagymás tészta egyszerű fogás nagypéntekre

A medvehagymás tészta egyszerű fogás nagypéntekre

Indul a medvehagymaszezon is a húsvéttal egy időben, így nagypénteken akár készíthetünk egy frissítő medvehagymás tésztát is.

Itt találjuk a nagypénteki menühöz a medvehagymás tészta receptjét!

Fotó: Unsplash, Getty Images