- A retket általában nyersen fogyasztjuk, pedig isteni finomság lehet akkor is, ha megsütjük.
- Az alábbi receptben a retek vajban sül meg, ami kifejezetten hangsúlyozza földes, diós aromáját.
- Ez a saláta tökéletes köret nyári grillpartikra – mutatjuk, hogy készül.
Magyarországban szinte kizárólag nyersen fogyasztjuk a retket – leginkább a hideg vacsorák vagy a húsvéti asztal zöldségköreteként. Ez persze érthető is: az igazán finom nyers retek roppanós, lédús, enyhén pikáns, és legfeljebb egy kis sót kíván, hogy tökéletes legyen.
Pedig akkor is legalább ilyen jól járunk, ha megsütjük a retket! Pláne, ha vajban sütjük ki.
Az alábbi recept tulajdonképpen még receptnek sem mondható, ami szintén azt bizonyítja, hogy a vajban sült retek mellé már nem kell semmi bonyolult. Egész egyszerűen megsütjük a retket, aztán rádobjuk egy jó adag friss, roppanós rukkolára, jöhet rá egy kis citromlé, só és bors, és már kész is!
A sütés kihozza a retek földes, diós karakterét, a rukkola viszont szuperül visszahozza a pikáns ízeket ebbe a különleges salátába, ami a grillpartik kedvence lehet idén nyáron!

Saláta sült retekkel
Hozzávalók:
- 2 nagy csokor friss retek levelek és gyökér nélkül
- 3 ek. jó minőségű vaj (lehet sózott vagy sózatlan is)
- frissen őrölt bors
- 80 gramm rukkola
- 1 citrom
- nagy szemű tengeri só
Elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra!
2. A retkeket vágjuk félbe, vagy szükség esetén negyedekbe. A vajat vágjuk kisebb darabokra, majd a retkekkel együtt dobjuk sütőpapírral bélelt tepsibe! Ízesítsük sóval, borssal és süssük az egészet 15-20 percig!
3. Egy nagyobb tálba dobjuk bele a rukkolát, majd adjuk hozzá a megsült retkeket! Facsarjuk rá egy fél citrom levét, ízesítsük ízlés szerint még nagy szemű tengeri sóval és/vagy frissen őrölt borssal! Melegen tálaljuk!
Forrás: PureWow Fotó: Getty Images