- Az alábbi recept tökéletesen bizonyítja, hogy zöldségekből is lehet teljes értékű, laktató fogást készíteni.
- A recept egyik része egy krémes, parmezános babragu, amire sült édeskömény kerül feltétként.
- Ez a fogás nemcsak egészséges, de nagyon izgalmas is, ráadásul nem is kell sokat bajlódni vele!
A növényi étrendet követők jól tudják, hogy a hüvelyesek igazi jolly jokerek, hiszen laktatóak, magas a fehérje- és tápanyagtartalmuk, ráadásul elég könnyű dolgozni velük. A canelli bab egy roppanós, enyhén édeskés babfajta, amit konzerv formában is megvehetünk, így a hosszú főzési idővel sem kell számolni – ebből mindig érdemes tartani otthon a kamrában.
Az alábbi receptben egy kicsit rizottóra hajazó krémes, citrusos-parmezános babragu készül belőle, amit pirított édeskömény koronáz meg, hogy aztán az egészre kerüljön még egy jó adag sajt, és megszülethessen ez a fantasztikus zöldséges gratin.
Ha különleges vega ételt keresel, vagy csak ennél valami egészségeset és táplálót, ezt a receptet mindenképpen próbáld ki!
Mi is az az édeskömény, és miért érdemes fogyasztani?
Az édeskömény gumója már nálunk is sok nagyobb üzletben kapható, így a magyarok életébe is kezd szép lassan beszivárogni. A gumós édesköményt leginkább nyersen, salátákhoz szoktunk felhasználni, amiket könnyen feldob ropogós textúrájával és izgalmas édes-fanyar ízével.
Az édeskömény nagyon egészséges zöldség: rengeteg vitamin és ásványi anyag található benne, melyeknek köszönhetően támogatja az emésztést, az idegrendszert, a vérkeringést és a bőr egészségét. Magas C-vitamin-tartalmával támogatja az immunrendszert, de vízhajtó, hurutoldó és emésztést serkentő hatása is van, és még a női hormonok termelődésére is jó hatással van.
Az alábbi receptbe pirítva kerül bele, amitől még jobban kijön édeskés íze!
Krémes fehérbab sült édesköménnyel
Hozzávalók:
- 2 nagyobb fej édeskömény
- 3 db 400 grammos cannellini babkonzerv
- egy jó darab vaj
- 2 gerezd fokhagyma reszelve
- 1 nagyobb salotta hagyma apróra vágva
- 1 citrom
- jó adag parmezán
- só és bors
- olívaolaj
Elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 190 fokra!
2. Az édesköményről vágjuk le a leveles részeket (tegyük félre), mossuk meg alaposan, majd vágjuk őket egyenként 8-12 db cikkelyre!
3. Egy széles – nagyjából 28-30 cm átmérőjű, sütőbe is tehető serpenyőben hevítsünk olívaolajat, majd dobjuk rá a feldolgozott édesköményt és alaposan pirítsuk le minden oldalon! Sózzuk, majd adjunk hozzá egy jó adag vajat és közepes láng felett hagyjuk a zöldséget enyhén karamellizálódni, majd vegyük ki és tegyük félre!
4. Dobjuk a serpenyőbe a felvágott hagymát és fokhagymát, folyamatos kevergetés mellett puhítsuk meg őket! Vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá a babot és a citromlevet, szórjunk bele jó adag parmezánt és ízesítsük sóval és borssal ízlés szerint!
5. Az édeskömény szeleteket helyezzük vissza a babos keverékre, hagyjuk enyhén elmerülni benne, vágott felükkel felfelé! Szórjuk meg bőségesen reszelt parmezánnal, majd 20-30 perc alatt pirítsuk az egészet aranybarnára a sütőben!
6. Fogyasszuk magában vagy köretként, esetleg friss kovászos kenyérrel!
Forrás: BoroughChef Fotó: Getty Images