- A cukkini nemcsak tápláló, de elképesztően sokoldalú zöldség, amiből télen-nyáron isteni fogások készülhetnek.
- Az alábbi recept a magyar tócsival rokon, viszont most sokkal könnyedebb verzióban készül el.
- A halloumis cukkinilepény tökéletes nyári csemege, ráadásul rostban és fehérjében is gazdag!
Minden nemzet konyhájában szerepel a ropogósra sütött zöldséglepény, ami a legváltozatosabb alapanyagokból készülhet: mi, magyarok leginkább a krumplis tócsit ismerjük, de ott van például a zsidó latkesz vagy az indiai hagymás bhaji.
Ilyen az alábbi recept is, ami az egyik legsokoldalúbb zöldségből, cukkiniből készül, és amit egy kis halloumi sajt tesz még testesebbé és fehérjedúsabbá.
Ennél a receptnél az a legfontosabb, hogy a lereszelt cukkinit tényleg jó alaposan csöpögtessük le, ha szeretnénk igazán. ropogós lepénykéket kapni. A halloumi sajt – ami már nálunk is kapható minden nagyobb szupermarketben – szintén reszelve kerül bele, így a végeredmény egy izgalmasabb textúra és valamivel egészségesebb étel!
Az elkészült lepényeket kínáljuk kedvenc mártogatósunkkal, hogy igazán hűsítő csemege legyen a nyári hónapokban!
Ropogós cukkinilepény halloumi sajttal
Hozzávalók:
- 500 gramm cukkini lereszelve
- 1 tk. só
- 1 ek. olívaolaj (plusz olaj a sütéshez)
- 2 nagyobb fej fokhagyma apróra reszelve
- 3 szál újhagyma vékonyra szeletelve
- 180 gramm halloumi sajt reszelve
- 1 tk. szárított bazsalikom
- 1 tk. füstölt paprika
- 1 tk. frissen őrölt bors
- 1 tojás felverve
- 1/2 tk. sütőpor
- 90 gramm finomliszt

Elkészítés:
1. A lereszelt cukkinit helyezzük egy nagy tálba vagy szűrőbe, sózzuk le és alaposan forgassuk össze! Hagyjuk állni 10-15 percig: ezalatt levet ereszt a zöldség. Várakozás után nyomkodjuk ki a cukkinit egy szűrőben, míg majdnem teljesen száraz lesz.
2. Egy evőkanál olajat hevítsünk fel egy serpenyőben, dobjuk rá a fokhagymát és az újhagymát, 1-2 percen keresztül pirítsuk őket, míg megfonnyadnak. Vegyük le a tűzről, és kaparjuk ki egy nagyobb tálba!
3. A tálba dobjuk bele a leszűrt cukkinit és a reszelt halloumit! Ízesítsük szárított bazsalikommal, füstölt paprikával és borssal! Adjuk hozzá a felvert tojást és alaposan forgassuk össze!
4. Adjuk hozzá a keverékhez a sütőport és a lisztet, keverjük össze!
5. Egy nagyobb serpenyőben hevítsünk olajat közepes láng felett! Kanalazzunk kis lepényeket a serpenyőbe, és oldalanként süssük 3-4 percig, míg aranybarnák lesznek. Ezután vegyük lejjebb a hőt, és süssük további 3-4 percig a lepényeket.
6. Tálaljuk a lepényeket hideg joghurttal vagy fokhagymás tejföllel, vagy bármilyen más mártogatóssal!
Forrás: CookRepublic Fotó: Getty Images