Készíts cukkinis-spárgás kenyérrakottast a maradékból!

2023. június 25.
Gyors, ízes, laktató ebéd a maradék felhasználásával? Lehetséges! Hering András, a Nosalty főszerkesztője ezen a héten a cukkinis-spárgás kenyérrakottas receptjét hozta el nekünk.
Készíts cukkinis-spárgás kenyérrakottast a maradékból!

Az olasz konyha képes újra és újra bizonyítani, hogy egyszerűen, szerény alapanyagokkal is lehet isteni fogásokat alkotni. Maradékmentő fogásuk, a strata kiváló példája ennek az egyszerűségnek – akár bevásárlás nélkül, otthon fellelhető alapanyagokból is megalkothatjuk, kevesebb, mint egy óra alatt meleg ebédet varázsolhatunk az asztalra. A strata bármilyen ízben készülhet, az alábbi, spárgás-cukkinis verzió így nyáron kihagyhatatlan, nézzük a receptet!

Hering András

Száraz kenyerek megmentője

Tulajdonképpen bárminemű pékáruból készülhet a strata, a lényeg csak az, hogy a kenyér-, zsemle-, és kiflidarabok minél szárazabbak legyenek. Ilyenkor jobban magukba szívják a tojásos-tejes keveréket, ami szaftosabb állaghoz vezet. Reszelt sajttal tovább gazdagíthatjuk a stratát: belül megolvad benne, és hosszan nyúlik, a tetejére pedig aranybarnán pirul majd.

Készíts cukkinis-spárgás kenyérrakottast a maradékból!

Reszelt sajttal tovább gazdagíthatjuk a stratát

Szezonálisan kiegészítve

Jelenlegi receptünkbe apróra vágott zöldspárga és vékonyra szelt cukkini került, de a strata szépsége abban rejlik, hogy a hónapok és évszakok változását követve folyamatosan változhat. Szinte bármilyen zöldség kerülhet a kenyérkockák közé (gomba, spenót, újhagyma, stb.), csakúgy, mint pirított bacon, szalonna, sonka, zöldfűszerek, vagy amit csak szeretnénk.

Készíts cukkinis-spárgás kenyérrakottast a maradékból!

Szinte bármilyen zöldség kerülhet a kenyérkockák közé

Készítsünk cukkinis-spárgás kenyérrakottast!

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Vajazzuk ki a tepsinket. Egy nagy tálban keverjük össze a tojást és a tejet. Sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk az apró kockákra tépett kenyeret, a pár centisre vágott spárgát és a sajt nagy részét (pár evőkanálnyit tartalékoljunk), és óvatosan keverjük össze addig, amíg a kenyérdarabokat be nem vonja a tojáskeverék. Öntsük a kivajazott tepsibe.

Készíts cukkinis-spárgás kenyérrakottast a maradékból!

Vegyük ki a sütőből, és tegyük rá vékony cukkiniszeleteket.

Fedő nélkül 15 percig sütjük. Vegyük ki a sütőből, és tegyük rá vékony cukkiniszeleteket. Megkenjük olvasztott vajjal. Süssük további 20 percig, vagy amíg a tojás megdermed. Szórjuk a maradék sajtot a tetejére, és tegyük a sütőbe legfeljebb egy percre, hogy a sajt egy kicsit rápiruljon.

Tálalás előtt hagyjuk kihűlni.

A pontos hozzávalókért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo