A halloumi ezer arca: a ropogóstól a lepénykenyérig

2020. július 05.
A halloumi a második legismertebb görög sajt a feta mellett. Bár sokan ódzkodnak tőle kicsit gumis, csikorgós állaga miatt, pedig a nyár tökéletes grillsajtja. Sőt, sokkal több annál! Tökéletes hozzávaló gyümölcssalátákhoz és scone-okhoz is.

A magas olvadáspont a titka a halloumi sajt sokszínűségének: grillezhetjük, süthetjük, nyársra húzhatjuk. Ráadásul dobozba csomagolva hosszan eláll a hűtőszekrényben, így vészhelyzetben gyorsan elkészíthető vacsora válik belőle. 

Saláták és salsák

A halloumi remekül illik a zöldfűszerek közül a mentához, ám ez nem jelenti azt, hogy ne használhatnánk más fűszereket hozzá. Egy csipet oregánó például biztosan nem árt mellé, de tökéletesen kiegészíti a petrezselyem is. A halloumi remekül illik a gyümölcsökhöz, például a nektarinnal isteni párost alkot. Cipruson jellemzően görögdinnyéből készült salsával tálalják.

Grillezett halloumi görögdinnyesalsával

1. Aprítsunk fel egy pár újhagymát. Durván vágjunk fel hat kicsi paradicsomot (ne koktélparadicsomot), vágjunk finomra egy közepes méretű vörös chilit. Kockázzunk fel 200 gramm görögdinnyét.
2. Tegyük az újhagymát, paradicsomot, chilit és görögdinnyét két evőkanál olívaolajjal összekeverve a hűtőszekrénybe.
3. Egy serpenyőben hevítsünk fel egy kevés olívaolajat, és pirítsunk meg rajta 4 szelet ciabattát mindkét oldalán. Amikor a második oldalát pirítjuk, egy kis felaprított chilit is szórjunk rá, majd kanalazzuk a felületére az olívaolajat. Vegyük ki a serpenyőből a szeleteket.
4. Vágjuk két nagy szeletre a 250 grammos halloumit, süssük meg egy kevés olajon mindkét oldalát, míg aranybarna nem lesz.
5. Tálaljuk két tányérra a salsát, majd helyezzük rá a chilis kenyeret és a halloumit.

Olvastad már?

Kerti sütögetés

A sósságának és állagának hála a halloumi remekül helyettesítheti a húst a kerti grillezésnél is, így tökéletes, ha beugróra van szükségünk húsmentesen étkező barátaink számára. Kínálhatunk mellé gombát, grillezett ananászt vagy káposztasalátát. 

Húsmentes kebab halloumival

1. Áztassunk be 12 nyársat. Vágjuk le egy ciabatta héját, és aprítsuk fel 2 centiméteres szeletekre. Tegyük egy nagy keverőtálba. Vágjunk félbe egy paprikát, szedjük ki a magjait, és vágjuk 2,5 centiméteres darabokra. Szeljük fel a halloumit is 2,5 centiméteres szeletekre, majd tegyük mindet a nagy keverőtálba. Hámozzuk meg a padlizsánt, majd Y-alakú hámozóval gyaluljunk belőle hosszú szalagokat. Vágjunk félbe vagy negyedekbe 180 gramm gombát, karikázzunk fel 2 közepes fej vöröshagymát, és ezeket is tegyük a tálba a többi hozzávalóhoz.
2. Reszeljük a tálba egy citrom héját, majd csavarjuk bele a levét. Öntsünk rá 2 evőkanál olívaolajat, szórjuk meg a tetejét egy szál rozmaring leveleivel, majd tegyünk még a tálba 200 gramm koktélparadicsomot.
3. Forgassuk át a hozávalókat, és tegyük a hűtőbe, míg szárazra töröljük a nyársakat.
4. Húzzuk a nyársra tetszőleges sorrendben a tálból a hozzávalókat, majd helyezzük őket egy tálcára. Serpenyőben vagy grillen süssük minden oldalát 2-2 percig, míg aranybarna nem lesz.
5. Tálaljuk friss salátával és lepénykenyérrel.

Piték és tészták

A flaounes egy hagyományos ciprusi péksütemény, amelyet halloumival készítenek. Ehhez egy különleges fűszert, a mahalepit (vagy mahlebet) használják, amely tulajdonképpen őrölt cseresznyemag. Ha nem tudunk ilyen fűszert szerezni, mandulakivonat és csillagánizs kombinációjával pótolhatjuk. Vagy készíthetünk kevésbé hagyományos, ám nagyon finom halloumis pogácsákat.

Halloumis-kakukkfüves scone

1. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Vágjuk két részre a halloumit. Felét reszeljük le, a másik felét vágjuk tizenkét egyforma, rövid szeletre. Csipkedjük le 2 nagyobbacska kakukkfűágról a leveleket, tegyük mozsárba egy narancs levével és 235 ml íróval, majd jól dolgozzuk el.
2. Keverjünk össze 300 gramm lisztet, 3 teáskanál sütőport, fél teáskanál szódabikarbónát és egy csipet sót egy tálban, morzsoljunk hozzá 75 gramm vajat. Adjuk hozzá az ízesített írót, és gyúrjuk homogén tésztává.
3. Nyújtsuk ki a tésztát 2 centiméter vastagra, és vágjuk fel 15×22 centiméteres téglalapokra. Oszlassunk el 2 teáskanál mézet a tésztán és szórjuk meg a reszelt sajt harmadával. Nyomkodjuk a sajtot a tésztába. A rövidebb oldalánál hajtsuk össze a tésztát három rétre, majd nyújtsuk ki újra, és ismételjük meg a méz és sajt rárétegezését, hajtsuk össze. Összesen háromszor hajtogassuk a tésztát, végül nyújtsuk ki ismét téglalap alakúra és vágjuk négy részre egy éles késsel. Tegyük tepsire.
4. Fedjük le a halloumiszeletekkel a tetejét, locsoljuk meg egy kis mézzel és dekoráljuk kakukkfűvel. Süssük 12-20 percig, míg aranybarna nem lesz. Hagyjuk hűlni rácson 15 percig tálalás előtt.

Olvass tovább!

Forrás: The Guardian
Fotó: Unsplash