Vékony, ropog, mennyei: így készül Jamie Oliver tökéletes pizzatésztája

2025. augusztus 28.
Házi pizzát készítenél? Jamie Oliver receptje lépésről lépésre visz végig a tökéletes házi pizzatészta elkészítésén – próbáld ki te is!
Jamie Oliver brit sztárség pizzatésztával a kezével áll a kemence előtt
  • A népszerű tévés szakács, Jamie Oliver az olasz konyha nagy szerelmese, pizzázói pedig világszerte népszerűek.
  • Jamie Oliver bombabiztos pizzatésztája otthon is simán elkészíthető, az ízélmény pedig sokkal jobb lesz, mintha mirelit tésztákkal próbálkoznánk.
  • A titok a jó minőségű liszt, és persze a türelem – így lesz tökéletes a házi pizzánk!

Illatos, isteni pizza az otthoni sütőből? Simán! Ha még nem próbálkoztál házi pizza készítésével, itt az idő, hogy begyúrd az első tésztádat. Ebben segíthet Jamie Oliver receptje, ami egyszerű és tutibiztos, ráadásul egy rakás hasznos információt is kapunk hozzá a brit sztárszakácstól.

Ha ezt sikerül begyakorolnunk, nem lesz megállás az otthoni pizzagyárban, és olyan pizzákat készítünk majd, mint amiket a legjobb pizzázókban kínálnak.

Ez a tökéletes pizza titka

A tökéletes pizza lényege a jó tészta. Innentől kezdve már tényleg csak azt kell eldöntenünk, hogy milyen feltétekkel pakoljuk meg – az alap lehet paradicsomos vagy tejszínes, kerülhet rá sonka, kolbász, gomba, cukkini, de akár füge vagy kapribogyó is.

A lényeg, hogy a feltétek egy vékony, néhol ropogós, néhol lágy tésztán roskadozzanak, ami ideális esetben házi, kelesztett tészta.

A tökéletes pizzatészta fő szempontjai a következőek:

  • Jó liszt: mivel a pizzatésztához alig kell néhány hozzávaló, fontos, hogy a liszt kiváló minőségű, és a célnak megfelelő legyen. Az olasz boltokban és nagyobb szupermarketekben már kaphatunk kifejezetten pizzalisztet, de ha nem találunk, válasszunk kenyérlisztet a sütéshez.
  • Kelesztés: a pizza tésztája kelesztett, így figyeljünk rá, hogy a tészta tudjon pihenni és megfelelően megkeljen – ez adja majd a tökéletes állagot
  • Sütés: végül pedig az is fontos, hogy a pizza magas hőfokon sülhessen. Az igazán forró pizzasütőben vagy kemencében készülő pizzáknak akár egy perc is elég, az otthoni sütőben ennél kicsit több idő kell majd.

Kell speciális pizzasütő a házi pizzához?

Felmerülhet a kérdés, hogy érdemes-e spéci pizzasütőt, pizzakövet vásárolni a házi pizzasütéshez? Ha gyakran sütünk otthon pizzát, és nem jelent gondot egy ilyen konyhai beruházás, jó ötlet lehet házi pizzasütőt venni – ma már rengeteg szép és kompakt gép kapható a piacon.

De ha csak egyszer-egyszer sütünk pizzát otthon, a sima sütő is tökéletesen megfelel majd! Így valószínűleg nem kapjuk meg a tészta jellegzetes állagát a felfúvódott buborékokkal és a kis pirult részekkel, de azért így sem lesz panasz a végeredményre!

Jamie Oliver receptjével szinte lehetetlen melléfogni, hiszen a séf részletesen, lépésről lépésre végigvisz a recepten! Mutatjuk, hogyan készül a házi pizza!

Így készül Jamie Oliver pizzatésztája

Hozzávalók:

  • 1 kg speciális pizzaliszt 
  • 1 tk. finom tengeri só
  • 2 db 7 grammos szárított élesztő
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 4 evőkanál olívaolaj
A tökéletes olasz pizza vékony tészta, gazdag feltéttel

A tökéletes olasz pizza vékony tészta, gazdag feltéttel

Elkészítés:

  1. A lisztet és a sót szitáljuk egy tiszta munkafelületre, és készítsünk mélyedést a közepébe!
  2. Egy magasabb falú üvegben keverjük el az élesztőt a cukorral és az olajjal, adjunk hozzá 650 ml langyos vizet, és hagyjuk pár percig állni, hogy kicsit felfusson. Ha megvan, öntsük a liszt közepébe képzett mélyedésbe!
  3. Egy villa segítségével fokozatosan forgassuk bele a lisztes keverék széleid az olajos folyadékba. Folytassuk a keverést, míg összeáll a tésztánk, végül pedig segítsük a folyamatot tiszta, lisztezett kézzel! Addig dagasszuk a tésztát, amíg sima, ruganyos állagot kapunk!
  4. Az elkészült tésztát helyezzük egy nagy, kilisztezett tálba, majd lisztezzük meg a tészta tetejét is! Egy tiszta, enyhén nedves ronggyal takarjuk le a tésztát, majd hagyjuk szobahőmérsékleten kelni nagyjából 1 órán keresztül – ez idő alatt a tésztának duplájára kell növekednie.
  5. Ezután helyezzük vissza a tésztát egy kilisztezett munkafelületre, ahol újra átdagasztjuk egy kicsit kézzel, kinyomkodva belőle a légbuborékokat. Ilyenkor használhatjuk a tésztát azonnal, vagy szorosan fóliába tekerve eltehetjük a hűtőbe vagy fagyasztóba későbbre!
  6. Amennyiben azonnal felhasználnánk a tésztát, gyúrjunk belőle 5-8 egyenlő nagyságú gombócot aszerint, hogy mekkora pizzákat szeretnénk készíteni. 
  7. Fontos, hogy a pizzákat csak akkor nyújtsuk ki, ha 15-20 percen belül ki tudjuk sütni őket – nem jó a tésztának, ha sokáig áll kinyújtva. Ha sokáig kell várni, a tésztát szorosan fóliába csomagolva tároljuk a hűtőben!
  8. Ha készen állunk a sütésre, a sütőt melegítsük elő 250 fokra (vagy készítsük elő a pizzasütőt, ha van).
  9. Egy tésztalabdát nyújtsunk ki szabályos körlappá úgy, hogy a tészta vékony legyen, de sehol se lyukadjon ki. Akkor tökéletes, ha a szélén van egy vastagabb pereme!
  10. Ezután adagoljuk a feltéteket ízlés szerint. Jöhet a paradicsomos vagy sajtos, tejfölös alap, és rá a különböző zöldségek, húsfélék, sajtok. Figyeljünk rá, hogy a friss hozzávalókat (például rukkolát) csak sütés után szórjuk rá!
  11. Hagyományos sütőben érdemes a pizzákat a sütő aljához közel sütni, ideális esetben 7-10 perc alatt ropogósra sülnek. Ha van spéci pizzasütőnk, akkor valószínűleg gyorsabban elkészülnek a pizzáink – ebben az esetben kövessük a gyártó utasításait! A kész pizzát fogyasszuk azon melegében, amíg a szósz még forró, és a sajt nyúlós!

Ha szeretnél néhány ötletet izgalmas feltétekhez, próbáld ki az alábbi pizzarecepteket:

Forrás: JamieOliver Fotó: Getty Images