- Ha gyerekkorodban te is imádtad a melegszendvicset, muszáj újra elkészítened ezt a retró receptet.
- Az eredeti retró melegszendvicskrém húsos, de természetesen vega verzió is készíthető.
- A tökéletes recepthez meglepő hozzávaló is kell – mutatjuk a klasszikus kedvenc titkát!
Ropogó kenyérhéj, ízes, krémes töltelék, a tetején pedig aranybarna, nyúlós sajt – gyerekkorunk kedvenc melegszendvicse szinte minden büfében ott volt, ma azonban csak nagyon ritkán találkozhatunk vele… Épp ezért ideje házilag elkészíteni!
A tökéletes retró melegszendvics határozottan nem reformétel, és nem is igazán kifinomult fogás, van azonban néhány fontos részlet, amire jó odafigyelni, ha tökéletes végeredményt szeretnénk.
A retro melegszendvics receptje: többféleképpen is készülhet
A klasszikus retró melegszendvics mindenkinek picit mást jelent, de a szendvicskrém ízvilága és állaga többnyire hasonló. A leggyakoribb a változó a hús, ami a szendvicskrém alapját adja. Az igazi retró melegszendvics készülhet:
- párizsival
- kolbásszal
- és májrémmel is.
Mi most egy olyan retró receptet hoztunk, amibe párizsi kerül, de természetesen választhatunk más húsfélét is, ha nekünk az jelenti az igazi nosztalgikus ízvilágot.
Az ízesítők tekintetében a melegszendvicskrémekbe szinte mindig került mustár és jó adag tejföl, és jól járunk, ha a reszelt trappista sajtot nemcsak a szendvics tetejére tartogatjuk, de a krémbe is jó adaggal teszünk bele – ettől még krémesebb lesz a végeredmény. Ha kicsit extráznánk a receptet, karakteresebb sajtot is használhatunk: ezek a sajtok szuperül passzolnak a melegszendvicsekbe.
Az igazi klasszikus melegszendvics másik titka talán meglepő: mindig tegyünk bele néhány főtt tojást – ez szuperül javítja a krém állagát, ráadásul még extra tápértéket is ad hozzá!
Mutatjuk, hogyan készítheted el ezt a zseniális gyerekkori kedvencet – akár hétköznapi vacsorára, akár egy házi bulira.

A melegszendvics gazdagon sajttal megszórva az igazi
Retró melegszendvicskrém receptje
Hozzávalók:
- 20 dkg párizsi
- 4 szelet kovászos kenyér
- 200 gramm tejföl
- 2 ek. majonéz
- 1 tk. mustár
- 2 db főtt tojás
- só és bors ízlés szerint
- 20 dkg reszelt trappista sajt
- egy kevés vaj a kenyerek megkenéséhez
- feltétként ketchup, mustár vagy majonéz
Elkészítés:
- A párizsit és a tojást robotgép segítségével aprítsuk le teljesen, hogy krémes masszát kapjunk. Ha rusztikusabb végeredményt szeretnénk, kézzel vágjuk apró kockákra a hozzávalókat!
- A krémhez adjuk hozzá a tejfölt, a majonézt és a mustárt, ízesítsük sóval és borssal ízlés szerint!
- A sajtot reszeljük le, és egyharmad részét keverjük hozzá a krémhez!
- A kenyereket vajazzuk meg, majd kenjük meg alaposan a párizsis krémmel!
- Szórjuk meg a kenyereket a maradék reszelt sajttal, majd 180 fokon süssük őket a sütőben, míg a tetejük aranybarna lesz.
- Fogyasszuk melegen ízlés szerint ketchuppal, mustárral vagy majonézzel – vagy mindegyikkel!

Retró büfé szendvicsekkel
Retro recept vegetáriánus módra
Bár a klasszikus retró melegszendvics szinte mindig húsos, a növényi étrendet követők elkészíthetik vegetáriánus verzióban is! Ehhez többféle hozzávalót is használhatunk: a hús jól helyettesíthető fehérjében gazdag hüvelyesekkel,
Ezekkel keverjük be a vegetáriánus melegszendvicskrémet:
- gomba
- vöröslencse
- fehérbab
- szejtán
- tofu
A fenti hozzávalókból ugyanúgy készíthetünk puha, darált krémet, amit aztán kedvünk szerint ízesíthetünk a klasszikus hozzávalókkal. Az ízvilág garantáltan hozza majd a nosztalgikus érzést!
Ha még több retró receptet kipróbálnál, nézd meg az alábbiakat is:
- Milánói sertésborda receptje
- A klasszikus stefánia szelet receptje
- Menzás piskóta csokiöntettel
- Franfurti leves virslivel
- Retró milánói makaróni
Fotó: Getty Images, Fortepan / Bauer Sándor