Így készül az igazi retró melegszendvicskrém – meglepő hozzávaló a titka

2025. szeptember 18.
Gyerekként rengetegen imádtuk a gazdag, krémes melegszendvicseket, olyannyira, hogy évekkel később is álmodozunk róla! Most elmondjuk, hogyan készítsd el pontosan ezt a retró finomságot!
Nő szendvicseket kínál egy retro fotón
  • Ha gyerekkorodban te is imádtad a melegszendvicset, muszáj újra elkészítened ezt a retró receptet.
  • Az eredeti retró melegszendvicskrém húsos, de természetesen vega verzió is készíthető.
  • A tökéletes recepthez meglepő hozzávaló is kell – mutatjuk a klasszikus kedvenc titkát!

Ropogó kenyérhéj, ízes, krémes töltelék, a tetején pedig aranybarna, nyúlós sajt – gyerekkorunk kedvenc melegszendvicse szinte minden büfében ott volt, ma azonban csak nagyon ritkán találkozhatunk vele… Épp ezért ideje házilag elkészíteni!

A tökéletes retró melegszendvics határozottan nem reformétel, és nem is igazán kifinomult fogás, van azonban néhány fontos részlet, amire jó odafigyelni, ha tökéletes végeredményt szeretnénk.

A retro melegszendvics receptje: többféleképpen is készülhet

A klasszikus retró melegszendvics mindenkinek picit mást jelent, de a szendvicskrém ízvilága és állaga többnyire hasonló. A leggyakoribb a változó a hús, ami a szendvicskrém alapját adja. Az igazi retró melegszendvics készülhet:

  • párizsival
  • kolbásszal
  • és májrémmel is.

Mi most egy olyan retró receptet hoztunk, amibe párizsi kerül, de természetesen választhatunk más húsfélét is, ha nekünk az jelenti az igazi nosztalgikus ízvilágot.

Az ízesítők tekintetében a melegszendvicskrémekbe szinte mindig került mustár és jó adag tejföl, és jól járunk, ha a reszelt trappista sajtot nemcsak a szendvics tetejére tartogatjuk, de a krémbe is jó adaggal teszünk bele – ettől még krémesebb lesz a végeredmény. Ha kicsit extráznánk a receptet, karakteresebb sajtot is használhatunk: ezek a sajtok szuperül passzolnak a melegszendvicsekbe.

Az igazi klasszikus melegszendvics másik titka talán meglepő: mindig tegyünk bele néhány főtt tojást – ez szuperül javítja a krém állagát, ráadásul még extra tápértéket is ad hozzá!

Mutatjuk, hogyan készítheted el ezt a zseniális gyerekkori kedvencet – akár hétköznapi vacsorára, akár egy házi bulira.

A melegszendvics gazdagon sajttal megszórva az igazi

A melegszendvics gazdagon sajttal megszórva az igazi

Retró melegszendvicskrém receptje

Hozzávalók:

  • 20 dkg párizsi
  • 4 szelet kovászos kenyér
  • 200 gramm tejföl
  • 2 ek. majonéz
  • 1 tk. mustár
  • 2 db főtt tojás
  • só és bors ízlés szerint
  • 20 dkg reszelt trappista sajt
  • egy kevés vaj a kenyerek megkenéséhez
  • feltétként ketchup, mustár vagy majonéz

Elkészítés:

  1. A párizsit és a tojást robotgép segítségével aprítsuk le teljesen, hogy krémes masszát kapjunk. Ha rusztikusabb végeredményt szeretnénk, kézzel vágjuk apró kockákra a hozzávalókat!
  2. A krémhez adjuk hozzá a tejfölt, a majonézt és a mustárt, ízesítsük sóval és borssal ízlés szerint!
  3. A sajtot reszeljük le, és egyharmad részét keverjük hozzá a krémhez!
  4. A kenyereket vajazzuk meg, majd kenjük meg alaposan a párizsis krémmel!
  5. Szórjuk meg a kenyereket a maradék reszelt sajttal, majd 180 fokon süssük őket a sütőben, míg a tetejük aranybarna lesz. 
  6. Fogyasszuk melegen ízlés szerint ketchuppal, mustárral vagy majonézzel – vagy mindegyikkel!
Retro büfé szendvicsekkel

Retró büfé szendvicsekkel

Retro recept vegetáriánus módra

Bár a klasszikus retró melegszendvics szinte mindig húsos, a növényi étrendet követők elkészíthetik vegetáriánus verzióban is! Ehhez többféle hozzávalót is használhatunk: a hús jól helyettesíthető fehérjében gazdag hüvelyesekkel, 

Ezekkel keverjük be a vegetáriánus melegszendvicskrémet:

  • gomba
  • vöröslencse
  • fehérbab
  • szejtán
  • tofu

A fenti hozzávalókból ugyanúgy készíthetünk puha, darált krémet, amit aztán kedvünk szerint ízesíthetünk a klasszikus hozzávalókkal. Az ízvilág garantáltan hozza majd a nosztalgikus érzést!

Ha még több retró receptet kipróbálnál, nézd meg az alábbiakat is:

Fotó: Getty Images, Fortepan / Bauer Sándor