Így készül a „menzás” piskóta csokiöntettel

2022. július 30.
Ha kedvet kaptál a nosztalgiázáshoz, itt a kincset érő recept!

Azt gondolná az ember, hogy az ilyen imádott sütik elkészítése nagy szakértelmet kíván, a menzás piskóta csokiöntettel receptje viszont nem nevezhető bonyolultnak. Való igaz, nem időspórolós recept, de ha belevágsz, a végeredmény mindenért kárpótol.

Menzás piskóta csokiöntettel recept

Ennek a régi időket idéző, tipikus és imádott menzakajának a neve mindent elárul róla. A piskóta csokiöntettel pont az, amit ígér: magas piskóta édes csokiöntettel, amit akár otthon is el tudsz készíteni. Megkockáztatjuk, hogy ha előrukkolsz egy ilyennel, a felnőttek, akik sokszor álltak sorba ezért a suli ebédlőjében, még a gyerekeknél is lelkesebben fogadják majd az alkotásodat.

Piskóta csokiöntettel

Hozzávalók a vizes piskótához:

  • 5 db tojás
  • 100 g cukor
  • 150 g liszt
  • 5 evőkanál víz
  • 6 g sütőpor
  • 1 csipet só

Hozzávalók a csokiöntethez:

  • 1 tasak csokoládés pudingpor (főzős változatban)
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 100 g cukor
  • 6-7 dl tej

Menzás piskóta csokiöntettel recept

Így készül:

  1. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük a csipetnyi sóval és a cukor felével, a sárgáját pedig fehéredésig keverjük a kimaradt cukorral.
  2. A felvert sárgáját a vízzel óvatosan beleforgatjuk a fehérjébe és több részletben beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet.
  3. Sütőpapírral bélelt formába öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük kb. 40 perc alatt. A biztonság kedvéért tűpróbát végzünk.
  4. Amíg sül a tészta, elkészítjük a csokiöntetet: a pudingporba belekeverjük a cukrot és a kakaót, csomómentesre keverjük a tej felével és elkezdjük melegíteni. Hozzáöntjük a többi tejet, míg el nem érjük a kívánt sűrűséget.
  5. A kész piskótát felkockázzuk és a tetejére kanalazzuk a kihűlt krémet.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?