- Cukrászdákban már ritkán találkozunk vele és otthon is kevesen készítik, pedig igazi retró kedvenc a stíriai metélt.
- Ez a túrós, könnyed édesség leginkább különleges állaga miatt népszerű, elkészítése pedig tényleg pofonegyszerű.
- Mutatjuk, hogyan csináld meg otthon ezt a zseniális süteményt!
Talán a vargabélest többen ismerik, de a stíriai metélt, ha lehet, még izgalmasabb állagú, és egy cseppet talán kifinomultabb sütemény. Ez a retró kedvenc mára sajnos eltűnt a legtöbb cukrászdából és már otthon is nagyon kevesen készítik el, pedig egyáltalán nem bonyolult: tulajdonképpen egy könnyed, túrós tésztából és egy selymes, vaníliás krémből áll.
Ezt a klasszikus édességet akár egy sima hétköznap is összedobhatjuk, a siker pedig garantáltan nem marad el – pláne, ha olyanoknak kínáljuk, akiknek annak idején még a nagyi készítette el ezt a finomságot!
Stíriai metélt: vargabéles osztrák verzióban?
A stíriai metélt sokban hasonlít a vargabélesre, de míg utóbbi Erdélyből származik, a stíriai metélt osztrák recept. Egy legenda szerint ez a sütemény volt Kádár János kedvenc édessége, és bár eredettörténetéről nem tudni sokat, az biztos, hogy a stíriai régió egyik leghíresebb és legnépszerűbb desszertje.
A stíriai metélthez a vargabélessel ellentétben nem kész tésztát használunk, hanem egy egyszerű túrós tésztát kell gyúrnunk – ezt öntjük nyakon a selymes, főzött vaníliakrémmel. A végeredmény így nemcsak gazdagabb, de táplálóbb és fehérjedúsabb is lesz!

A stíriai metéltet sokan izgalmas állaga miatt szeretik annyira
Elsőre talán kicsit bonyolultnak tűnhet a folyamat, de nem kell aggódni: a stíriai metéltet kezdő szakácsok is nyugodtan bevállalhatják, ráadásul külön előnye, hogy nem kell bajlódni a „szép” külalakkal sem!
Mutatjuk, hogyan készül ez a klasszikus és isteni finom retró sütemény!
Így készül a stíriai metélt!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg túró
- 1 tojás
- 8 ek. liszt
- 2 ek. tejföl
- 3 ek. porcukor
- 1 citrom reszelt héja
A krémhez:
- 4 tojás szétválasztva
- 8 dkg vaj
- 4 ek. porcukor
- 1 tk. vanília kivonat
- 1 kevés reszelt citromhéj
- 1 ek. liszt
- 4 ek. tejföl
- 2,5 dl tej
- 2 ek. mazsola
Elkészítés:
1. A túrót keverjük össze egy egész tojással, a porcukorral és a liszttel, majd adjuk hozzá a tejfölt és a citromhéjat is! Enyhén lisztezett felületen gyúrjunk belőle egynemű, nem ragacsos tésztát, majd ha elkészültünk, letakarva hagyjuk pihenni fél óriáig!
2. Miközben a tészta pihen, készítsük el a vaníliás krémet! Ehhez először olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá a lisztet és keverjük össze. Öntsük fel forró tejjel, majd sűrű kevergetés mellett hagyjuk felforrni! Adjuk hozzá a cukrot, a citromhéjat és a tejfölt, majd a mazsolát is. Ha kihűlt, keverjük hozzá a négy tojássárgáját!
3. A pihentetett tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki nagyjából fél cm vastag téglalapra! Szórjuk le liszttel, majd vágjuk 6-8 szeletre, azokat pedig további vékony csíkokra. Forraljunk enyhén sós vizet, és amikor már lobog, dobjuk bele a tésztacsíkokat – akkor jók, amikor feljönnek a víz felszínére. A kifőtt tésztacsíkokat szedjük jeges vízbe!
4. A tojásfehérjét verjük kemény habbá! A krémes vaníliás masszát keverjük össze a habbal, majd forgassuk bele a kifőtt tésztacsíkokat is.
5. A sütőt melegítsük elő 180 fokra! Egy magas falú tepsit vajazzunk ki, majd öntsük bele a masszát! 45 perc alatt süssük készre!
További szuper klasszikusok a marieclaire.hu-n!
Kedvet kaptál a sütögetéshez? Ha szeretnél még több klasszikus édességet elkészíteni, próbáld ki ezeket a recepteket is!
- Csokoládés fatörzs
- Omlós linzer (tojásmentesen)
- Retró házi szaloncukor
- Krémes egyszerűen
Fotó: Getty Images