Zseniális (és elfeledett) retró kedvenc: készíts stíriai metéltet!

2025. november 01.
A stíriai metélt egy izgalmas állagú, krémes túrós édesség, ami valaha nálunk is nagy kedvenc volt. Mutatjuk, hogyan készül ez az ikonikus retró sütemény!
Hagyományos osztrák stíriai metélt gyümölcsökkel díszítve, fehér kerámián tálalva
  • Cukrászdákban már ritkán találkozunk vele és otthon is kevesen készítik, pedig igazi retró kedvenc a stíriai metélt.
  • Ez a túrós, könnyed édesség leginkább különleges állaga miatt népszerű, elkészítése pedig tényleg pofonegyszerű.
  • Mutatjuk, hogyan csináld meg otthon ezt a zseniális süteményt!

Talán a vargabélest többen ismerik, de a stíriai metélt, ha lehet, még izgalmasabb állagú, és egy cseppet talán kifinomultabb sütemény. Ez a retró kedvenc mára sajnos eltűnt a legtöbb cukrászdából és már otthon is nagyon kevesen készítik el, pedig egyáltalán nem bonyolult: tulajdonképpen egy könnyed, túrós tésztából és egy selymes, vaníliás krémből áll.

Ezt a klasszikus édességet akár egy sima hétköznap is összedobhatjuk, a siker pedig garantáltan nem marad el – pláne, ha olyanoknak kínáljuk, akiknek annak idején még a nagyi készítette el ezt a finomságot!

Stíriai metélt: vargabéles osztrák verzióban?

A stíriai metélt sokban hasonlít a vargabélesre, de míg utóbbi Erdélyből származik, a stíriai metélt osztrák recept. Egy legenda szerint ez a sütemény volt Kádár János kedvenc édessége, és bár eredettörténetéről nem tudni sokat, az biztos, hogy a stíriai régió egyik leghíresebb és legnépszerűbb desszertje.

A stíriai metélthez a vargabélessel ellentétben nem kész tésztát használunk, hanem egy egyszerű túrós tésztát kell gyúrnunk – ezt öntjük nyakon a selymes, főzött vaníliakrémmel. A végeredmény így nemcsak gazdagabb, de táplálóbb és fehérjedúsabb is lesz!

Hagyományos osztrák stíriai metélt gyümölcsökkel díszítve, fehér kerámián tálalva

A stíriai metéltet sokan izgalmas állaga miatt szeretik annyira

Elsőre talán kicsit bonyolultnak tűnhet a folyamat, de nem kell aggódni: a stíriai metéltet kezdő szakácsok is nyugodtan bevállalhatják, ráadásul külön előnye, hogy nem kell bajlódni a „szép” külalakkal sem!

Mutatjuk, hogyan készül ez a klasszikus és isteni finom retró sütemény!

Így készül a stíriai metélt!

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg túró
  • 1 tojás
  • 8 ek. liszt
  • 2 ek. tejföl
  • 3 ek. porcukor
  • 1 citrom reszelt héja

A krémhez:

  • 4 tojás szétválasztva
  • 8 dkg vaj
  • 4 ek. porcukor
  • 1 tk. vanília kivonat
  • 1 kevés reszelt citromhéj
  • 1 ek. liszt
  • 4 ek. tejföl
  • 2,5 dl tej
  • 2 ek. mazsola

Elkészítés:

1. A túrót keverjük össze egy egész tojással, a porcukorral és a liszttel, majd adjuk hozzá a tejfölt és a citromhéjat is! Enyhén lisztezett felületen gyúrjunk belőle egynemű, nem ragacsos tésztát, majd ha elkészültünk, letakarva hagyjuk pihenni fél óriáig!

2. Miközben a tészta pihen, készítsük el a vaníliás krémet! Ehhez először olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá a lisztet és keverjük össze. Öntsük fel forró tejjel, majd sűrű kevergetés mellett hagyjuk felforrni! Adjuk hozzá a cukrot, a citromhéjat és a tejfölt, majd a mazsolát is. Ha kihűlt, keverjük hozzá a négy tojássárgáját!

3. A pihentetett tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki nagyjából fél cm vastag téglalapra! Szórjuk le liszttel, majd vágjuk 6-8 szeletre, azokat pedig további vékony csíkokra. Forraljunk enyhén sós vizet, és amikor már lobog, dobjuk bele a tésztacsíkokat – akkor jók, amikor feljönnek a víz felszínére. A kifőtt tésztacsíkokat szedjük jeges vízbe!

4. A tojásfehérjét verjük kemény habbá! A krémes vaníliás masszát keverjük össze a habbal, majd forgassuk bele a kifőtt tésztacsíkokat is.

5. A sütőt melegítsük elő 180 fokra! Egy magas falú tepsit vajazzunk ki, majd öntsük bele a masszát! 45 perc alatt süssük készre!

További szuper klasszikusok a marieclaire.hu-n!

Kedvet kaptál a sütögetéshez? Ha szeretnél még több klasszikus édességet elkészíteni, próbáld ki ezeket a recepteket is!

Fotó: Getty Images

Ajánlott videó