Különleges péksütemények és luxus svédasztal – a legizgalmasabb brunch-élmények Budapesten

2025. december 02.
Elegáns svédasztalos reggeli, családias brunch vagy rendhagyó reggeli fogások egy Michelin-csillagos étterem kistestvérében? Budapesti brunch-összeállításunkban mindenki megtalálja a számítását!
Lányok reggeliznek szépen terített asztal mellett
  • Ha izgalmas brunchozókat kerestél, ne keress tovább: leteszteltük a legmenőbb budapesti helyeket.
  • Az újhullámos pékségtől a családias reggelizőn át a kifogyhatatlan proseccóval kísért luxus büféasztalig minden árkategóriában mutatunk opciókat.
  • Jöjjenek Budapest legjobb reggelizőhelyei – szerintünk.

Ráérős reggelizés a város felett, luxusbrunch, ahol soha nem fogy ki a prosecco, kézműves pékség egy Michelin-csillagos séftől vagy olyan családias reggelizőhely, ahol a tulaj első pillanattól kezdve törzsvendégként fogad minket? Jó hírünk van: Budapesten mindegyik megtalálható!

Elmentünk letesztelni a legjobb brunchozókat a városban, és elhoztuk kedvenceinket, ha ti is reggeliznétek egy jót a téli időszakban.

Jöjjenek budapesti brunch kedvenceink!

Kiadós és házias – Grumpy Budapest

A Klauzál utca parányi üzlethelyisége nemrégiben tágas új vendégtérrel bővült, de a Grumpy Budapest így is képes volt megőrizni családias hangulatát. Ha van hely, aminél nem csak üres szófordulat a szívvel-lélekkel üzemeltetés, az tényleg a Grumpy, a szív és lélek pedig egészen konkrétan Sziszi, a hely alapítója, tulajdonosa és arca.

Sziszi tényleg szinte forgószélként járja be a teret, hogy csevegjen a régi törzsvendégekkel és elkalauzolja az újonnan érkezőket (akik amúgy percek alatt ugyanúgy törzsvendégnek érezhetik magukat). Az egész üzletet betöltő karizmájával azonnal otthonos és kényelmes légkört teremt, ahol senkinek nem kell feszengenie a tökéletesen Insta-kompatibilisre öltöztetett tányérok felett. Mert hogy a Grumpyban a közvetlen atmoszféra ellenére sem engednek a szakmai profizmusból a konyhán: nem túlbonyolított, részben aktuális trendekből merítő, de nagyon is egyedi fogások kerülnek az asztalokra.

Az egész nap elérhető brunch menü rengeteg különböző opciót kínál magyaros és nemzetközi (például franciás vagy közel-keleti) tételekkel és szuper italkínálattal. Mi a kiadós „Hungry Mamát” kóstoltuk, amiben a tökéletesen krémes rántotta mellé kolbász, bacon, sajt, hagyma, spenót és koktélparadicsom is került, de kipróbáltuk a szuperizgalmas – és nagyon egyedi – ropogós cukkinit is: itt az aranybarnára sütött cukkini mellé aszalt paradicsomot, ricottát és chili olajat kaptunk.

A Grumpyban az is megtalálja a számítását, aki olyan népszerű, egészségtudatos opciókra vágyik, mint egy gazdag Buddha tál vagy egy könnyű saláta, de a szégyentelenül hedonisták is, akik szívesen kirendelnek egy dekadens nutellás amerikai palacsintát vagy egy málnával díszített pisztáciás croissant-t. És persze ha nem sikerül korán felkelnünk, akkor akár egy igazán laktató főételt is választhatunk magunknak.

Ez a nyüzsgő belvárosi egység egyszerre vibráló közösségi tér, miközben kicsit olyan, mintha egy jó barátunk nappalijába érkeznénk. Egy olyan barátunkhoz, aki isteni reggeliket készít (szívvel, lélekkel)! 

Újdonságok a Salt Birodalomból: budai pékség és friss brunch menü a Solidban

A Tóth Szilárd nevével fémjelzett Salt fine dining étterme szerencsére több „kistestvérrel” is rendelkezik, amelyek jóval szélesebb rétegek számára teszik elérhetővé a séf gasztronómiai vízióját. A Solid a Saltnak is otthont adó Rum Hotel rooftop reggelizője pazar kilátással és a Saltra is jellemző elegáns és izgalmas fogásokkal. 

Ez nem az a hely, ahol avokádó toastot és rántottát fogunk enni: Rába René séf mindig szezonális menüje nemcsak egyedi, de nagyban támaszkodik a helyi alapanyagokra és az innovatív konyhai megoldásokra is – aki olyan szerencsés, hogy már járt a Saltban, annak biztosan ismerősek lesznek a savanyított gyógynövények és a gyakran szokatlan fűszerekkel ízesített ételek. A solidos karajos „benedictet” például medvehagyma-kaviárral és mézes mustárral körítik, de választhatunk egy még frissebb verziót is – itt a tökéletes tojás mellé füstölt pisztráng, bodza, zöld alma és kapor jár.

Mi nagyon szerettük, hogy az étlapon bőven vannak gazdag, zöldséges fogások: az új menü egyik friss tétele, a labneh-ra halmozott sült zöldségek kesuval és szederrel hús vagy tojás nélkül is szuperlaktató és nagyon ízes, de nagy kedvencünk volt a snack-kínálatból a frissítően savas bodzabogyós, szilvás céklasaláta, a homoktövises sütőtöksaláta és az érett comté sajttal kínált pirított mángold is. Desszertfronton az amerikai palacsintát kóstoltuk meg, ami most kifejezetten karácsonyra hangolt fűszerekkel érkezik: fahéjas, gyömbéres ízekkel egészítik ki a puha, könnyű állagú tésztát. 

Ha nincs időnk egy lassú villásreggelire, mindenképpen nézzünk el a Salt Bakery új egységébe, ami a Hattyú utca titkos kis sarkán nyílt meg néhány héttel ezelőtt. Mi már akkor is óriási rajongói voltunk a pékségnek, amikor még csak a bel-budaiak élvezhették igazán a Tárogató úton, szóval elképesztően lelkesen indultunk kipróbálni a Széll Kálmán tér közelébe költözött új helyet.

A Hattyú utca új üzlete nagyjából ugyanazzal a kínálattal érkezett (kivéve a brunch fogásokat) a picike üzlethelyiségbe: a klasszikus kakaós csigák, pogácsák és persze isteni kovászos kenyerek mellett van az idei Gourmet Fesztiválon debütált anchovys csavart, szaftos csokis babka, és chiliolajjal megbolondított tojásos danish is. 

Ha mázlink van, és jókor érkezünk, elkaphatjuk az elképesztően gazdag Babo Bakes sütiket és a kiadós szendvicseket is (van misós-sült répás vegán verzió és klasszikus BLT is), de bármit is kérünk, a specialty kávét tényleg nem érdemes kihagyni. Az új Salt Bakery szuper hely a magas minőségű, de nem aranyárban kínált péktermékek beszerzéséhez a mindennapi kenyerünktől a kényelmesebb reggelizésre tartogatott egyedi péksüteményekig.

Feneketlen luxus – Vasárnapi brunch a Spagóban

A kaliforniai gasztronómia fenegyereke 2021 szeptemberében nyitotta meg a Spagót a Matild Palotában első európai egységeként. A Spago Budapest alapvetően fúziós konyhát visz, amely az „eredeti” kaliforniai konyha mellett nemcsak távol-keleti hatásokat, de kifejezetten helyi fogásokat is magába szívott. A változatos, szezonalitásra építő étlapok közös alapvetése a magas minőség, és ezzel együtt a luxus életérzés – amit eleve nehéz lenne nem átérezni a Matild Palota mesés neobarokk épületében.

A vasárnap elérhető Sunday Brunch kínálatuk a műfaj legtetejét jelenti. Tulajdonképpen egy 12.00 és 15.00 óra között elérhető svédasztalról van szó, ahol könnyű falatkákat, kiadós főételeket és még friss szusit is kínálnak. A tágas, napfényes helyiséget szegélyező több méter hosszan futó, rézlámpákkal világított fehér pultja már látványnak sem utolsó: először a helyben, frissen, ázsiai séf által készített sushik mellett haladunk el, aztán elérünk a hideg falatkákhoz, ahol libamáj brulée-t, friss zöldségkrémeket, kiváló minőségű felvágottakat és sajtokat is kóstolhatunk. Érdemes összeállítani egy bőséges tálat ezekből a falatokból és megspékelni egy kis hollandi mártással megbolondított buggyantott tojással is – utóbbi egyértelműen a kínálat egyik sztárfogása!

Arra azért figyeljünk, hogy ne essünk rögtön az elején túlzásba, mert emberiség elleni bűntett lenne kihagyni a meleg kínálatot: itt kifejezetten imádtuk a szaftos miniburgereket és a ropogós rákokat, de csodás választás az igény szerint szeletelt tökéletes steak is. És akármennyire nem könnyű feladat, muszáj helyet hagyni a desszerteknek is – az utolsó asztalok roskadoznak a friss gyümölcsöktől, bájos minitortácskáktól és édes péksüteményektől, de még friss lépesmézet is kaphatunk.

A Spago vasárnapi brunch programjára fixen 29 500 Ft/fő áron (+ 15 százalék szervizdíj) tudunk befizetni, ami nemcsak korlátlan fogyasztást jelent, de tartalmazza a vizet, az üdítőket, és a hely Michelin-díjas sommelier-je által válogatott proseccót és borokat, valamint a forró italokat is. Tény, hogy ez a legtöbbeknek valószínűleg nem egy átlagos hétköznapi brunch, viszont tényleg szuper opció különleges alkalmakra, üzleti találkozókhoz, vagy akár csak igazán ráérős vasárnapokra. 

A Matild Palota gyönyörű termében fantasztikus és változatos ízek mellett élvezhetjük a hétvégét, miközben a poharaink folyamatosan megtelnek hideg proseccóval, az asztalokról pedig újabb és újabb különlegességek csábítanak. Jó megoldás lehet, ha nagyobb társasággal mennénk, de akkor is, ha egy romantikus brunch-élményre vágynánk!

Egészséges és finom – Franziska (Pesten és Budán is)

A Franziska ugyan régi kedvenc, de nem hiányozhat a budapesti brunchozók all stars összeállításából. A budai és pesti egységgel is működő reggeliző a modern Pinterest-lányok esztétikáját hozza el az ehhez passzoló reggeli fogásokkal együtt, amikben az egészségtudatosság sosem megy az íz kárára.

A téli időszakban kevés jobb választás van például a szezonális palacsintáiknál, amik ráadásul gluténmentesen készülnek! A mi kedvencünk a szilvalekváros, karamellszószos, pekángrillázzsal öltöztetett csoda, de a csokis ízvilág kedvelői kipróbálhatják a kókuszos-csokoládés Sweet Coco változatot is. 

Az olyan kifejezetten egészséges és Insta-barát opciók mellett, mint a granolával megspékelt joghurt bowl vagy a különböző smoothie bowlok, találunk egészen laktató opciókat is – ilyen például a lazacos salmon benedict vagy a palacsinta sós változata, a ropogós baconnel, buggyantott tojással, ricottával és cheddar sajttal érkező Power Pancake. Minden egyes fogás gazdag, teli szuper hozzávalókkal, és nem utolsósorban minden szemet gyönyörködtetően néz ki! Mi nagyon szeretjük benne, hogy mindig odafigyelnek a textúrák és ízek játékára: mindig van az ételekben valami krémes, valami ropogós, egy pici savanyú, egy kis édes és egy kis sós, amitől igazi ízbomba lesz minden egyes fogás. Arról nem is beszélve, hogy a Franziskában tényleg meseszép környezetben fogyaszthatjuk el a ráérős reggelinket, akár Pesten, akár Budán járunk feléjük.

Ha pedig lekéstünk volna a reggeli idősávról, nyugodtan próbáljuk ki a tápláló ebédeket is!

Fotó: Getty Images (nyitókép)

Ajánlott videó