Spéci tárolóval tarthatod életben a kovászodat

2022. június 17.
Még mindig tart a karantén idején fellángolt kovászoskenyér-őrület, de vannak, akik még most is szenvednek a házilag nevelgetett kovász életben tartásával. Nekik segíthet ez a különleges üvegcse.

A járványhelyzet alatt kiderült, hogy a kovászos kenyérre – vagy pontosabban a sütésére – nagyobb az igény, mint valaha is gondoltuk, és egyúttal az is, hogy a kovász egy elképesztően kényes dolog. Etetni kell, ráadásul a megfelelő módon, ideális hőmérsékleten tartani, nevet adni neki, dédelgetni. Sok kezdeti fellángolás halt hamvába, amikor a lelkes házi pékek szembesültek a túlbugyogó vagy éppen laposan szomorkodó kovászkezdeményükkel, amit már semmilyen módszerrel nem tudtak visszahozni az életbe.

kovasz-tarto-fermentalas-kenyer-kefirko

A Kefirko kovásztartó biztos sikert ígér: a nem légmentesen záródó tároló beenged egy kis levegőt, ezzel segítve a fermentációs folyamatokat, ráadásul az üveg tetejét mérőedényként is használhatjuk, hogy biztosan a megfelelő mennyiséggel etessük meg a kovászunkat. Ezután a sütés idejéig légmentesen is lezárhatjuk a fedőt.

Az üveg tetején egy kis óra segít követni a kovász életciklusát, hiszen az idő szintén kulcsfontosságú faktor a házi kenyérsütésben. A kívülről rögzíthető gumiszalaggal pedig azt figyelhetjük, mennyit emelkedett a kovászunk.

kovasz-tarto-fermentalas-kenyer-kefirko

A különleges üvegcse Kickstarteren kezdett gyűjteni, és sikerült nagyon rövid idő alatt túlszárnyalniuk a kitűzött célt, szóval ha minden jól megy, hamarosan a rendes gyártás is beindulhat – hogy soha többé ne kelljen elfuserált kovászt kidobni.

Fotó: Kickstarter

Olvass tovább!