Mindegy, hogy diós vagy mákos – így lesz igazán szaftos és finom a bejglid tölteléke!

2025. december 14.
A tökéletes bejgli a tölteléknél kezdődik, ezért most megmutatjuk, hogyan lehet idén igazán szaftos és ízes a mákos és a diós tölteléked.
Diós és mákos bejglik karácsonyi asztalon
  • Az igazán jó bejgli akkor jó, ha a tésztája omlós, a töltelék pedig jóízű és szaftos – utóbbihoz hoztunk most néhány hasznos tippet.
  • A bejgli tölteléke természetesen sokféle lehet, mi most a tökéletes diós és mákos töltelék titkát mutatjuk meg.
  • Ilyen isteni töltelékek mellett az sem gond, ha megreped a bejglink: teljesen érthető, ha kicsit túltöltöttük ezekkel a mennyei krémekkel!

Indul a bejgliszezon, már azoknak, akik hajlandóak megpróbálkozni ezzel a híresen könnyen elrontható karácsonyi klasszikussal. Mert a jó bejgli isteni, de nagyon könnyű rossz – például száraz, szétrepedt vagy íztelen – bejglit sütni.

A képlet egyik fele természetesen a tészta, mi most viszont a töltelékkel foglalkozunk, mert hiszünk benne, hogy az igazán jó töltelék mellett az sem baj, ha a tésztánk nem sikerül tökéletesen. Mert annyi biztos, hogy a jó bejgli csupa szaftos töltelék.

A bejglik ma már rengeteg különleges ízkombinációban készülhetnek (például szilvás bejgli is van!), de mi most a két legklasszikusabb töltelékkel foglalkozunk – a dióssal és a mákossal. Megmutatjuk, hogyan lehetnek igazán ízesek és gazdagok, hogy idén karácsonykor tiéd legyen a legfinomabb ünnepi sütemény!

Így készül a tökéletes diós töltelék!

A diós töltelékhez először is bizonyosodjunk meg róla, hogy nem került avas dió a hozzávalók közé – finom, jóízű darált dióval induljunk neki a folyamatnak!

A diós töltelékhez ezekre lesz szükségünk:

  • 300 gramm darált dió
  • 180 gramm porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
Diós bejgli felszeletelve

A diós töltelékhez adhatunk mazsolát vagy más aszalványt is

A diós töltelék elkészítéséhez keverjük össze a darált diót a porcukorral és a vaníliás cukorral egy nagy tálban. Forraljuk fel a tejet, majd öntsük rá a diós keverékre, végül adjuk hozzá a citromhéjat is. Ízlés szerint mazsolát vagy aszalt vörös áfonyát is keverhetünk ebbe a töltelékbe.

Akkor jó a végeredmény, ha a diós massza nem túl kemény, kenhető, mégsem túlságosan lágy.

Ez a szaftos mákos töltelék titka

Nagyon fontos, hogy jó minőségű mákot vegyünk, hiszen tényleg ez a töltelék lelke. Ezenkívül még egy kevés citrommal fogjuk feldobni ezt a krémet.

A mákos töltelékhez az alábbiakra lesz szükségünk:

  • 450 gramm mák
  • 250 gramm cukor
  • 1 dl víz
  • 1 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
Mákos bejgli felszeletelve

A mákos tölteléket mindenképpen bolondítsuk meg egy kis citrommal!

A töltelék elkészítéséhez a cukrot és a vaníliás cukrot olvasszuk fel a vízben, míg cukorszirupot kapunk, adjuk hozzá a citromhéjat és a tejet, és alaposan főzzük össze! Majd keverjük bele a mákot, vegyük le a tűzről és hagyjuk teljesen kihűlni! Krémes, kenhető tölteléket kell kapnunk!

Innentől már nincs más dolgunk, mint elkészíteni a bejgli tésztáját és betölteni az isteni krémeket – és persze ügyelni rá, hogy sütés közben se repedjen meg a süteményünk.

Fotó: Getty Images

Ajánlott videó