- Az igazán jó bejgli akkor jó, ha a tésztája omlós, a töltelék pedig jóízű és szaftos – utóbbihoz hoztunk most néhány hasznos tippet.
- A bejgli tölteléke természetesen sokféle lehet, mi most a tökéletes diós és mákos töltelék titkát mutatjuk meg.
- Ilyen isteni töltelékek mellett az sem gond, ha megreped a bejglink: teljesen érthető, ha kicsit túltöltöttük ezekkel a mennyei krémekkel!
Indul a bejgliszezon, már azoknak, akik hajlandóak megpróbálkozni ezzel a híresen könnyen elrontható karácsonyi klasszikussal. Mert a jó bejgli isteni, de nagyon könnyű rossz – például száraz, szétrepedt vagy íztelen – bejglit sütni.
A képlet egyik fele természetesen a tészta, mi most viszont a töltelékkel foglalkozunk, mert hiszünk benne, hogy az igazán jó töltelék mellett az sem baj, ha a tésztánk nem sikerül tökéletesen. Mert annyi biztos, hogy a jó bejgli csupa szaftos töltelék.
A bejglik ma már rengeteg különleges ízkombinációban készülhetnek (például szilvás bejgli is van!), de mi most a két legklasszikusabb töltelékkel foglalkozunk – a dióssal és a mákossal. Megmutatjuk, hogyan lehetnek igazán ízesek és gazdagok, hogy idén karácsonykor tiéd legyen a legfinomabb ünnepi sütemény!
Így készül a tökéletes diós töltelék!
A diós töltelékhez először is bizonyosodjunk meg róla, hogy nem került avas dió a hozzávalók közé – finom, jóízű darált dióval induljunk neki a folyamatnak!
A diós töltelékhez ezekre lesz szükségünk:
- 300 gramm darált dió
- 180 gramm porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 3 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor

A diós töltelékhez adhatunk mazsolát vagy más aszalványt is
A diós töltelék elkészítéséhez keverjük össze a darált diót a porcukorral és a vaníliás cukorral egy nagy tálban. Forraljuk fel a tejet, majd öntsük rá a diós keverékre, végül adjuk hozzá a citromhéjat is. Ízlés szerint mazsolát vagy aszalt vörös áfonyát is keverhetünk ebbe a töltelékbe.
Akkor jó a végeredmény, ha a diós massza nem túl kemény, kenhető, mégsem túlságosan lágy.
Ez a szaftos mákos töltelék titka
Nagyon fontos, hogy jó minőségű mákot vegyünk, hiszen tényleg ez a töltelék lelke. Ezenkívül még egy kevés citrommal fogjuk feldobni ezt a krémet.
A mákos töltelékhez az alábbiakra lesz szükségünk:
- 450 gramm mák
- 250 gramm cukor
- 1 dl víz
- 1 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja

A mákos tölteléket mindenképpen bolondítsuk meg egy kis citrommal!
A töltelék elkészítéséhez a cukrot és a vaníliás cukrot olvasszuk fel a vízben, míg cukorszirupot kapunk, adjuk hozzá a citromhéjat és a tejet, és alaposan főzzük össze! Majd keverjük bele a mákot, vegyük le a tűzről és hagyjuk teljesen kihűlni! Krémes, kenhető tölteléket kell kapnunk!
Innentől már nincs más dolgunk, mint elkészíteni a bejgli tésztáját és betölteni az isteni krémeket – és persze ügyelni rá, hogy sütés közben se repedjen meg a süteményünk.
Fotó: Getty Images