6+1 érv a dió fogyasztása mellett

2021. november 25.
Szépíti a bőrt, javítja az anyagcserét és segít az álmatlanság legyőzésében – a diónak számtalan egészséges hatása van, Bernáth Melinda, a Smarta bloggere ezeket gyűjtötte össze nektek.

Sajnos az utóbbi években egyre kevesebb az egészséges dió, mert a fúrólégy rendesen pusztítja az állományt. Pedig nekünk is szükségünk lenne a dióra, nem csak nekik, hiszen számtalan olyan jótékony hatása van, így segíthet egészségesen tartani bennünket.

Érdemes beszerezni ilyenkor ősszel pár kilót, és hűtőben, fagyasztóban tárolni, hogy ne avasodjon meg!

A dió jótékony hatásai

dio-hatasa

1. Sok értékes vitamin és ásványi anyag van a dióban

Ásványi anyagok közül megtaláljuk benne a kalciumot, vasat, magnéziumot, cinket, szelént, foszfort, káliumot, nátriumot és a rezet. Vitaminok közül ki kell emelni az E-, K-, A-, C-, B6- és B12-vitaminokat.

2. Omega-3 zsírsavat tartalmaz

Jó hatása van a szív- és érrendszerre, egyrészt értékes omega-3 zsírsavat tartalmaz, másrészt a rendszeres fogyasztásával csökkenteni tudjuk a rossz koleszterin szintjét, és növelni a jó koleszterin szintjét. Emellett segíti az agyműködést is, ezért érdemes a gyerkőcnek az uzsonnásdobozába pár szem diót vagy diós kekszet tenni.

3. A dió gyorsítja az anyagcserét

Emellett segíti az emésztést, támogatja a növekedést, és jó hatással van a spermiumok termelődésére is.

4. Segít az álmatlanság leküzdésében

Lefekvés előtt majszoljunk egy kis diót, vagy a vacsorára elfogyasztott salátára szórjunk belőle, és könnyebben fog menni az alvás. A dióban természetes formában találhatóak meg azok a hormonok és a melatonin, amelyek szabályozzák az alvási folyamatokat.

5. Dió hatása: szép bőr

Megszépíti a bőrt, hiszen a dióban is, ugyanúgy mint a többi olajos magban, sok az E-vitamin, amely nélkülözhetetlen a bőr egészségéhez.

6. Erősíti a csontokat

A dió esszenciális zsírsavtartalma segíti a kalcium beépülését és megtartását, és csökkenti a kalcium vizeletbe történő kiválását.

+1 a dió levelének is jó hatása van

Bélpanaszok, gyomor- és bélhurut, valamint hasmenés esetén a dió leveléből készült tea jótékony hatással bír!

Ha pedig jól jönne egy egyszerű, egszséges diós édességrecept, akkor nézd meg ezt a videómat, nem csak húsvétkor érdemes elkészíteni

 

Szerző: Bernáth Melinda (Smarta) Fotó: Unsplash.com

Még több hasznos tippért kattints

a Smarta.hu-ra!

Olvass tovább!