Istenien finom diétás sütik, ha az ünnepek után leszámolnál a pluszkilókkal

2023. december 28.
Karácsony után – amikor teleettük magunkat bejglivel és mindenféle ünnepi süteménnyel – jól tud esni pár egészséges falat. Ha még mindig kívánjuk az édeset, akkor is van megoldás: szinte minden édességnek van fitt alternatívája.
egészséges keksz

A diétás étkezés egészen addig könnyen tartható, amíg meg nem látunk egy guszta süteményt – ami általában tele van cukorral. Ha a gyümölcs és joghurt kombó már nem elégít ki, arra is van megoldás: szerencsére millió egészséges süteményreceptet lehet találni a neten, amit bűntudat nélkül majszolhatunk. Megmutatjuk az 5 kedvencünket!

Sütés nélküli, gluténmentes reggeli keksz

Sütés nélküli, gluténmentes reggeli keksz

Sütés nélküli, gluténmentes reggeli keksz

  • 125 gramm zabpehely
  • 2 ek. kókuszreszelék
  • 2 ek. mandulaliszt
  • 1 ek. holland kakaópor
  • 3 ek. mandulavaj
  • 2 ek. mandulatej
  • 1 ek. agavészirup
  • 1 tk. vaníliaaroma
  • 1 marék csokichips
  • Válogatott magvak
  • 1 csipet fahéj

Keverjük össze a zabpelyhet, a kókuszreszeléket, a mandulalisztet, a kakaóport és a fahéjat. Adjuk hozzá a mandulavajat, az agávét, a mandulatejet, a vaníliaaromát és keverjük addig, míg összeáll. Ha túl kemény, adjunk hozzá még egy kis mandulatejet. A tésztából formázzunk kisebb gombócokat és egy sütőpapíros tepsire nyomkodjuk le, hogy keksz formát kapjunk. Ha ez megvan, mehet rá a csokichips és a magvak, amit szintén nyomkodjunk bele. Tegyük fél órára hűtőbe és már ehetjük is.

Sütés nélküli narancsos-vörös áfonyás keksz

Sütés nélküli narancsos-vörösáfonyás keksz

Sütés nélküli narancsos-vörös áfonyás keksz

  • 250 gramm magozott datolya
  • 62,5 gramm + 2 ek. mandulavaj
  • 2 ek. juharszirup
  • 2 ek. kókuszolaj
  • 187,5 gramm zabliszt
  • 125 gramm zabpehely
  • 125 gramm fehérjepor (kollagénport is lehet használni)
  • 1 narancs héja
  • 62,5 gramm sótlan mandula
  • 62,5 gramm vörös áfonya
  • 62,5 gramm olvasztott fehér csokoládé

Tegyük aprítóba a datolyát, majd adjuk hozzá a mandulavajat, a juharszirupot és a kókuszolajat. Ha ez megvan, tegyük át egy nagyobb tálba, adjuk hozzá a zablisztet, a zabpelyhet, a proteinport, a narancshéjat és egy kis vizet. Ezután szórjuk hozzá a mandulát és a vörös áfonyát. Formázzunk belőle gömböket, majd tegyük be két sütőpapír közé, így könnyebben össze tudjuk nyomni őket. Tegyük legalább egy órára a hűtőbe, tálalásnál pedig csepegtessünk rá fehér csokit.

Vegán csokis-mentás keksz

Vegán csokis-mentás keksz

Vegán csokis-mentás keksz

  • 1 ek. chiamag
  • 3 ek. víz
  • 187,5 gramm mandulavaj
  • 187,5 gramm kókuszcukor
  • 62,5 gramm holland kakaópor
  • 0,5 tk. só
  • 0,5 ek. szódabikarbóna 
  • 0,5 ek. mentakivonat
  • 1 ek. almaecet
  • 125 gramm étcsokichips (opcionális)

Melegítsd elő a sütőt 175 fokra! Egy nagy keverőtálba öntsük össze a vizet és a chia magot (ez lesz a tojás helyettesítője a vegán süteményben). Ha kellően megszívta magát a mag, adjuk hozzá a mandulavajat, a kókuszcukrot, a kakaóport, a sót, a szódabikarbónát, a mentakivonatot és az almaecetet.

Ha jól összekevertük, mehet hozzá a csokichips és helyezzük rá egy sütőpapírral bélelt tepsire kisebb gömbök formájában. 9-12 percig süssük a kekszeket, majd a sütőből kivéve 20 percig pihentessük a tepsin. Ez egy fontos lépés, mert eleinte túl puhának tűnhet, de 20 perc alatt megkeményedik annyira, amennyire kell. Hagyjuk kihűlni, utána fogyasszuk! Szobahőmérsékleten akár 3 napig is elállnak, de a legjobb, ha a hűtőben tároljuk. 

5 hozzávalós vegán, gluténmentes süti

5 hozzávalós vegán, gluténmentes süti

5 hozzávalós vegán, gluténmentes süti

  • 250 gramm magozott datolya (felhasználás előtt áztassuk meleg vízben 10 percig)
  • 1 közepesen érett banán
  • 2 ek. mandula vagy mogyoróvaj
  • 187,5 gramm darált mandula
  • 187,5 gramm gluténmentes zabpehely
  • Opcionális: szárított gyümölcsök, tejmentes csokoládé, magvak

Egy aprító segítségével daráljuk krémesre a datolyát (kisebb darabok maradhatnak benne). Adjuk hozzá a banánt és a mandulavajat, keverjük át így is. Ha ezzel megvagyunk, adjuk hozzá a száraz hozzávalókat: a darált mandulát és a zabpelyhet. Addig keverjük az aprítógépben, amíg összeáll.

Egy kicsit ragacsos tésztát kell kapnunk. Vizes kézzel formázzunk belőle golyókat, és ha szeretnénk, itt adjuk hozzá a gyümölcsöt, csokit, magvakat. Tegyük be az előmelegített sütőbe 175 fokra és süssük 15-18 percig, amíg egy kicsit megbarnul a teteje. Az sem baj, ha nem sül meg annyira, hiszen csak vegán hozzávalókat tartalmaz. Amint kihűlt, tálalhatjuk is.

Snickerdoodle falatok 

  • 250 gramm kesudió 
  • 125 gramm mandula
  • 2 ek. fahéj
  • 0,5 tk. só
  • 315 gramm magozott datolya
  • 1 tk. vaníliaaroma

A Snickerdoodle az amerikaiak híres fahéjas süteménye, amit magyarul csak cukros sütiként emlegetünk – természetesen egészséges formában is el lehet készíteni. Egy nagyobb aprítóba tegyük a kesudiót, a mandulát, a fahéjat és a sót, krémes állagot kell kapnunk. Ha ez megvan, mehet hozzá a datolya és a vaníliaaroma – ragacsos tésztát kapunk. Formázzunk belőle golyókat és tegyük egy órára a hűtőbe. Tehetünk rá olvasztott csokoládét, de akár sütinyalókát is csinálhatunk belőle.

Fotó: Getty Images