Aszcendens: mit jelent pontosan, és miért olyan fontos 28 év felett?

2022. október 23.
A csillagjegyeddel biztosan te is tisztában vagy – de azt tudod, hogy mi az aszcendensed? És hogy miért lesz idővel egyre nagyobb jelentősége? Eláruljuk!

Elsőre lehet, bonyolultnak hangzik, pedig az aszcendens kiszámolása és értelmezése sokkal egyszerűbb, mint gondolnád. Az aszcendenst más néven felkelő jegynek is szokták hívni, és azt a csillagjegyet jelöli, amely a születésed pillanatában a keleti horizonton éppen emelkedőben volt. Az asztrológia szerint az aszcendensek igen nagy a jelentősége: meghatározza, hogy milyen, a külvilág felé mutatott vonásokkal fogsz rendelkezni. Egyszerűbben mondva: az aszcendensed azt árulja el, hogy hogyan viselkedsz a körülötted lévő emberekkel, és ők hogyan látnak téged – egyfajta maszknak is tekinthető.

Nő nézi a Szaturnusz bolygót

Az aszcendensed kiszámolásához nemcsak a születésnapoddal kell tisztában, hanem a pontos születési időddel órára és percre lebontva, és mellette a születési helyedet is meg kell adni. Ezekből az adatokból lehet visszaszámolni, hogy a születésed időpontjában milyen csillagkép volt emelkedőben és pontosan hány fok és szögperc magasan állt. Az aszcendens kiszámítására ma már különféle netes kalkulátorok léteznek.

Miért olyan fontos 28 év felett?

Az aszcendensednek 28 éves korod után lesz igazán jelentősége, ekkor kezdesz el egyre jobban hasonlítani a felkelő jegyedre. Egészen odáig inkább a csillagjegyed tulajdonságai dominálnak, 28 éves kor után viszont átveszi az irányítást az aszcendens. Hogy miért pont 28 éves kor után? Ez az az életkor, amikor a legtöbben az önismeret útjára lépünk: elkezdünk tudatára ébredni saját személyiségünknek, és rájövünk, hogy nem egészen olyanok vagyunk, amilyennek gondoltuk magunkat. Ennek az önismeretnek és önreflexiónak köszönhetően nagyjából 30 éves korunkra a személyiségünk egy teljes átalakuláson megy keresztül és kibontakoznak az aszcendensünk által leírt személyiségjegyeink.

Persze az is előfordulhat, hogy a felkelő jegyed ugyanaz, mint a csillagjegyed  – ekkor nem megváltozni fog a személyiséged, hanem az addigi tulajdonságaid lesznek sokkal markánsabbak. (De az esetek többségében az aszcendens eltér a csillagjegytől.) Minél idősebb leszel, annál jobban fogsz hasonlítani a felkelő jegyedre.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!