Mi kerüljön az ünnepi asztalra?

2017. november 27.

A stílus a részletekben rejlik!

Az olyan apró, de szépen kidolgozott kiegészítők, mint egy asztali csengő, egy igényes szalvétartartó vagy egy formás cukordoboz, eleganciát kölcsönöznek a terítéknek. Ha karácsonykor még egy szarvasszán is áthalad az asztalon, biztos lehetsz a tökéletes  ünnepi hangulatban. .

Neorokokó asztali csengő alpesi udvarház díszítéssel, német, 19. század vége, kikiáltási ára: 60.000 Ft. Klasszicista szalvétartartó, ezüst, kikiáltási ára: 26.000 Ft. Pesti art deco cukordoboz, ezüst, 1940 körül, kikiáltási ára: 70.000 Ft. Neorokokó szarvasszán, ezüst, német, 1900 körül, kikiáltási ára: 110.000 Ft.

Színre színt!

A napjainkban divatos fehér terítéken nagyszerűen mutat egy-egy színes kiegészítő. Ha egy olyan hangsúlyos darabot választunk asztalközépnek, mint ez a kínai puncsos- vagy ez a sárkányos csemegéstál, akkor érdemes ezekhez a színekhez igazítani a teríték többi részét is. Az olyan kisebb darabok, mint ez az olaj- és ecettartó vagy egy elegáns bonbontál szintén üde színfoltjai lehetnek az asztalnak. Utóbbiakat érdemes az ünnepek után is ottfelejteni az ebédlőasztalon vagy a lakás más részébe elhelyezni. A csemegéstálból lehet gyümölcsöstál, a porcelántál pedig felkerülhet a falra is.

Bécsi biedermeier csemegéstálka, ezüst, tetején fúvott és csiszolt kétrétegű rózsaszín-fehér üveg, Bécs, 1837, kikiáltási ára: 80.000 Ft. Bécsi szecessziós bonbontartó, ezüst, fúvott, csiszolt üvegbetéttel, Bécs, 1900 körül, kikiáltási ára: 35.000 Ft. Bécsi neorokokó olaj-ecettartó, ezüst, krómzöld palackokkal, Bécs, 1880 körül, kikiáltási ára: 90.000 Ft. Kínai puncsostál, 20. század eleje, átmérő: 40 cm, kikiáltási ára: 90.000 Ft. 

Tálalj úgy, mint egy gasztroblogger!

A gasztrobloggerek fotóiról sok ötletet elleshetünk, ők soha nem egy készletben, hanem izgalmas, egyedi darabokban gondolkodnak. Egy részletgazdag tortalapát vagy egy formás evőeszköz új szintre emeli a tálalást. A tálcák előnye, hogy sokféleképpen használhatjuk őket: egy ilyen szecessziós darabon például jól mutatnak a pezsgőpoharak, vagy akár egy extravagáns desszertet is felszolgálhatunk rajta. De ki mondta, hogy nem érdemlünk ezüsttálcás reggelit?

Tálalókészlet (spárgafogó, főzelékeskanál, szószoskanál, porcukorszóró, tálalólapát, sonkavilla, pástétomkenő, pástétomszedő, haltálalaló lapát) nyelükön gróf Erdődy-család címerével, Bécs, 1900 körül, kikiáltási ára: 240.000 Ft. Bécsi szecessziós fülestálca, ezüst, 1900 körül, kikiáltási ára: 120.000 Ft.

Hangulatfelelős az ókor óta

Kevesen tudják, de a gyertyatartók mindig párban állnak. Választhatunk letisztult, art deco darabot, de egy nagyméretű kandeláber állandó dísze is lehet a lakásnak. Tanuljunk elődeinktől, és helyezzük őket egy tükör elé, hogy megsokszorozzák az ünnepi fényeket.

Pesti art deco gyertyatartópár, ezüst, Pest, 1940 körül, kikiáltási ára: 120.000 Ft. Francia kandeláberpár, tűzaranyozott bronz, francia, 1800 körül, kikiáltási ára: 750.000 Ft.

A cikkben szereplő tárgyak a BÁV Karácsonyi műtárgyaukcióján kerülnek árverésre. Az aukció kiállítását november 25. és december 3. között ingyenesen tekinthetik meg a BÁV Aukciósházban (1052 Budapest, Bécsi u. 1.). Az aukcióra december 6-án, a MOM Kulturális Központban kerül sor.

További információ és katalógus: www.bav.hu/aukcio