Immunerősítő kuszkusz gránátalmával és sütőtökkel

2017. november 23.
A kuszkusz nem csak a nyári saláták alapja, téli ételekben is nagyszerűen megállja a helyét. Próbáljátok ki gasztrobloggerünk, Füge Kata melengető sütőtökös, gránátalmás verzióját rengeteg immunerősítő fűszerrel felturbózva.

A kuszkusz az egyik legpraktikusabb konyhai alapanyag: sokáig eláll a szekrényben, szó szerint néhány perc alatt elkészül, és ezerféle alapanyaggal, zöldséggel vagy hússal kombinálható. És számos fűszerrel, például az alábbi recept alapján. A hideg idő beköszöntével érdemes sok kurkumát, gyömbért és fahéjat fogyasztani, hiszen mind remek immunerősítő, így könnyebben elkerülhetjük a téli megfázást. Ezek a fűszerek egyébként kifejezetten jól állnak a sütőtöknek, érdemes próbálkozni velük krémlevesek vagy pürék ízesítése során is.

Sütőtökös kuszkusz mentával és gránátalmával
4 főre

700 gramm sütőtök
1 tk só
1 tk őrölt koriander
1 tk őrölt gyömbér
1 tk őrölt fahéj
1 tk őrölt római kömény
1 tk kurkuma
¾ bögre kuszkusz
1 ek vaj

1 lilahagyma
6 ek olíva olaj
1 tk almamust ecet (helyettesíthető balzsamecettel)
fél citrom leve
fél gránátalma magjai
tálaláshoz friss menta

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A sütőtököt 1 cm-es kockákra vágjuk, majd nagy tálba tesszük. Összekeverjük a sóval és a fűszerekkel, majd hozzáöntünk két evőkanál olívaolajat. Átkeverjük, és egy sütőpapírral bélelt tepsire öntjük. Mintegy 40 perc alatt megsütjük.

Közben a kuszkuszt egy kisebb tálba szórjuk, és leöntjük másfélszeres mennyiségű forró vízzel. Sózzuk, kisebb darabokban belekeverjük a vajat, majd lefedjük. A lilahagymát felszeleteljük, és egy kisebb serpenyőben 1 evőkanál olívaolajon, gyakran kevergetve, mintegy 8 perc alatt megsütjük.

Ha kész a sütőtök, akkor egy nagyobb tálban összekeverjük a kuszkusszal és a lilahagymával. Hozzáadunk 2-3 evőkanál olívaolajat, az ecetet, a citrom levét, valamint a gránátalma magjait. Friss mentával megszórva tálaljuk.

 

Futureater