ÖKO: falfestékből is találunk fenntartható opciót a hazai piacon

2018. április 10.
Szerencsére már a magyar piacon is találunk természetbarát festékalternatívákat. Mutatjuk, miért érdemes mellettük letennünk a voksunkat!

Mi a baj a hagyományos festékekkel?

Elsőre akár túlkapásként is hathat a gondolat, hogy még a falfestékünket is le kell cserélnünk akkor, ha a Földünk jövőjéről felelősen szeretnénk dönteni. Közelebbről szemlélve viszont világossá válik, hogy bizony a festékeink ökolábnyoma is sokkal nagyobb az ideálisnál. Hihetetlen, de a vegyipar gyártotta felületkezelő szerekkel a levegőbe jutó szénhidrogének a gépjárművek mögött a második helyen állnak a légszennyezési rangsorban.

Ezen túl gondoljunk csak bele: (kis túlzással) az egész életünket falak között töltjük, azaz közvetlen veszélyt is jelenthetnek az egészségünkre a veszélyes anyagokkal kezelt falak.

Egészségtudatos alternatíva – vegánoknak is!

A naturillo.hu mögött egy kis családi vállalkozás szorgoskodik, akik a kétezres évek elején fiatal házasként nem találtak olyan környezetbarát és egészséges festéket a magyar piacon, melyet teljes biztonsággal tudtak volna alkalmazni. Ekkor találtak rá a német Kreidezeit Naturfarben márkára, melyet azóta is forgalmaznak a bio, természetes és még vegán termékeket is felsorakoztató webshopban. Azóta a webshop lényegesen kibővült, és a falfestékeken túl többek között fa és fém felületekre is találhatunk ökobarát festékalternatívát.

A legtudatosabbak a webshopban kínált színskála minden egyes árnyalatáról részletes termékinformációt is átböngészhetnek. Olyan izgalmas pigmentárnyalatok közül választhatnak a vásárlók, mint a Siena-i vörös, a sötétzöld umbra vagy az ultramarin ibolya. Ráadásul ezek a szuper festékek nem csak az egyedi stílushatást biztosítják, de a környezetünket és az egészségünket is védik.

Patinás tejfesték a natúr árnyalatokért 

A tejfesték története hosszú időre nyúlik vissza: az ókor óta kevernek íróból, porrá tört mészkőből festéket, aminek aztán a természetben lelt ásványi anyagok adnak gyönyörű, természetesen telt színeket. Az Azúr Bagoly márka festéke ma ugyanazokból az alkotóelemekből készül, mint ezek az ősrégi, házilag kevert természetes festékek: mészből, tejfehérjéből, agyagból és ásványi színezékekből áll össze. Ennek a formulának a legnagyszerűbb tulajdonsága, hogy rugalmasan alkalmazkodik az igényeinkhez: ha akarjuk, tökéletesen fed, ha akarjuk, lepattogzik, az ultratrendi, rusztikus hatás érdekében.

A tejfesték nem csak összetételében, de színeiben is a többszáz éves hagyományokat követi, ezért nagyszerűen alkalmazható vintage, vidéki, ipari stílusú környezet kialakításakor, sőt, még restaurátorok is használják az anyagot.  Ráadásul az eddigi, hagyományokhoz hű, gyönyörűen telt árnyalatok mellé napjaink lakberendezési stílusaihoz kiválóan illeszthető pasztellszíneket is bevezetett a márka az idei évben. Már olyan izgalmas árnyalatokkal, mint a Füst, a Rózsakvarc, a Balaton és a Boróka is feldobhatjuk a lakásunkat.

Természetes összetevőinek köszönhetően az Azúr Bagoly Tejfesték használata teljesen biztonságos. Nem tartalmaz semmilyen káros alkotóelemet, ólmot, latexet, mesterséges tartósítószert, illatanyagot, olajszármazékot, ezen kívül oldószermentes, és nem gyúlékony. Többet nem is kívánhatnánk egy öko festéktől!