ÖKO: 3 kihagyhatatlan program a Föld Órája kapcsán

2018. március 20.
Hétvégén a természeti környezet védelméért folytatott harcot ünnepeljük. Amellett, hogy felejthetetlen élményben lehet részünk szombaton az ország számos pontján, még a környezetünkért is tehetünk, ha kivételesen nem a tévénézés mellett döntünk hétvégi program gyanánt. Összegyűjtöttük, mely különleges programokat nem érdemes kihagyni idén a kezdeményezés palettájáról.

4 lépésben a Földért a WWF Magyarországgal

A WWF Magyarország nagy dobással készül a Föld Órájára, hiszen útjára indította négylépéses kihívását, mely a kapcsolódás szimbólumára, a wifi-jelre épít, elemei pedig bárki számára teljesíthető feladatokat rejtenek.

„Az első kihívás során arra buzdítottunk mindenkit, hogy csatlakozzanak a Föld Órájához, és március 24-én 20:30-kor kapcsolják le a világítást egy órára, második lépésként azt kértük, hogy egy hétig semmit ne nyomtassanak ki, hanem online használják dokumentumaikat, ezzel is védve erdőinket. A harmadik kihívásban a résztvevők vállalják, hogy egy hétig nem vásárolnak PET palackot, hanem csapvizet fogyasztanak – mondja Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője. – Percenként 27 futballpályányi erdőterület tűnik el a Föld színéről, ami évente közel 19 millió hektárt jelent, és az összes kitermelt fa 40%-át a papírgyártásban hasznosítják. A tengerekbe és óceánokba pedig 12 millió tonna műanyag hulladék kerül éves szinten. Ezeket a terheket próbálja meg a WWF Magyarország csökkenteni a kihívás egyes lépéseivel.” A negyedik kihívásról a szervezet Facebook-oldalán tájékozódhatunk.

Offline, az ország minden pontján

Persze a szervezet jóvoltából a hétvégén sem maradunk ökotudatos program nélkül. A www.foldoraja.hu oldalon több ötletes programot is találunk szombat estére : Borsodnádasd és Balaton lakosai például egyszerre indulnak fáklyás esti túrára, a kirándulók találkozását követően pedig egy fúvószenekar ad gyertyafényes koncertet. Magyarlakon  Leonardo DiCaprio Özönvíz előtt című dokumentumfilmjét vetítik – érdekesség, hogy az Oscar-díjas színész az Egyesült Államokban a WWF kuratóriumi tagja -, majd újrahasznosított befőttesüvegekből készítenek mécsestartókat, és kavicsokból készült „szentjánosbogár-keresésre” invitálják a résztvevőket. A debreceni Kossuth Lajos Kollégium épületeiben a lekapcsolás ideje alatt élőzenével, tűzzsonglőrrel, néptáncbemutatóval és csillagnézéssel készülnek, de kávézók és szállodaláncok is csatlakoznak a lekapcsoláshoz.

Ismerkedés az égbolt kincseivel Somogyban

Mivel is ünnepelhetnénk méltóbban a Földet, mint az Univerzum tanulmányozásával? A Zselici Csillagpark különleges estet szervez a hétvégén a Zselici Tájvédelmi Körzet szívében.

„Szívügyünk a környezetvédelem, ezért csatlakozunk a Föld Órája eseményhez. Ezen az estén is az éjszakai természetről, erdőről és égboltról szól programunk, és arról, hogy mi mit teszünk és tehetünk környezetünk megóvása és védelme érdekében. A program során a fényszennyezés hatásairól, a fényszennyezéstől mentes  is szó lesz” – szól a Zselici Csillagpark tudatos felhívása szombat estére. A program rövid előadásokkal és planetáriumi filmvetítéssel kezdődik 18 órakor, majd kb. 19 órától távcsöves bemutatóval folytatódik. Figyelem, előzetes telefonos vagy e-mailes regisztráció szükséges a programhoz!

Ökotudatos csobbanás az Aqua Resort Budapestben

Idén az Aquaworld Resort Budapest is csatlakozott a Víz Világnapja és a Föld Órája önkéntes mozgalomhoz, melynek keretein belül egy különleges öko hétvégével várják a látogatókat, ezzel is kifejezve elkötelezettségüket a klímavédelem és a környezettudatosság iránt. Ha március 22-25-én ellátogatunk a budapesti komplexumba, a WWF Magyarországgal karöltve könnyedén kikapcsolhatjuk magukat a rohanó hétköznapok forgatagából, ráadásul hozzájárulhatunk a fenntartható élethez, a környezet megóvásához is.

Mindenféle izgalmas és szórakoztató családbarát program várja valamennyi korosztályt. Együtt tehetjük le a Föld Órája esküt, családi vízi bajnokságon vehetünk részt és kézműves foglalkozáson újrahasznosított anyagokból készíthetünk időjárás iránytűt vagy bolygó makettokat.

Gyertyafényes környezetvédelem

Külön érdekesség, hogy március 24-én a Föld Órája keretében az Aquaworld Resort Budapest Hotel Duna éttermében a magyar és nemzetközi konyha kínálatán felül a WWF által támogatott fogások közül is választhatunk, melyek e jeles nap alkalmából környezettudatosan készülnek. A hétvége különlegessége pedig, hogy a Duna étteremben kellemes hangulat, halk zene és csökkentett világítás, azaz gyertyafény mellett fogyaszthatjuk el a vacsoránkat, kicsit ezzel is hozzájárulva Földünk energiahatékonyságának növeléséhez.