ÖKO: 3 kihagyhatatlan program a Föld Órája kapcsán

2018. március 20. |

Hétvégén a természeti környezet védelméért folytatott harcot ünnepeljük. Amellett, hogy felejthetetlen élményben lehet részünk szombaton az ország számos pontján, még a környezetünkért is tehetünk, ha kivételesen nem a tévénézés mellett döntünk hétvégi program gyanánt. Összegyűjtöttük, mely különleges programokat nem érdemes kihagyni idén a kezdeményezés palettájáról.

4 lépésben a Földért a WWF Magyarországgal

A WWF Magyarország nagy dobással készül a Föld Órájára, hiszen útjára indította négylépéses kihívását, mely a kapcsolódás szimbólumára, a wifi-jelre épít, elemei pedig bárki számára teljesíthető feladatokat rejtenek.

“Az első kihívás során arra buzdítottunk mindenkit, hogy csatlakozzanak a Föld Órájához, és március 24-én 20:30-kor kapcsolják le a világítást egy órára, második lépésként azt kértük, hogy egy hétig semmit ne nyomtassanak ki, hanem online használják dokumentumaikat, ezzel is védve erdőinket. A harmadik kihívásban a résztvevők vállalják, hogy egy hétig nem vásárolnak PET palackot, hanem csapvizet fogyasztanak – mondja Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője. – Percenként 27 futballpályányi erdőterület tűnik el a Föld színéről, ami évente közel 19 millió hektárt jelent, és az összes kitermelt fa 40%-át a papírgyártásban hasznosítják. A tengerekbe és óceánokba pedig 12 millió tonna műanyag hulladék kerül éves szinten. Ezeket a terheket próbálja meg a WWF Magyarország csökkenteni a kihívás egyes lépéseivel.” A negyedik kihívásról a szervezet Facebook-oldalán tájékozódhatunk.

Offline, az ország minden pontján

Persze a szervezet jóvoltából a hétvégén sem maradunk ökotudatos program nélkül. A www.foldoraja.hu oldalon több ötletes programot is találunk szombat estére : Borsodnádasd és Balaton lakosai például egyszerre indulnak fáklyás esti túrára, a kirándulók találkozását követően pedig egy fúvószenekar ad gyertyafényes koncertet. Magyarlakon  Leonardo DiCaprio Özönvíz előtt című dokumentumfilmjét vetítik – érdekesség, hogy az Oscar-díjas színész az Egyesült Államokban a WWF kuratóriumi tagja -, majd újrahasznosított befőttesüvegekből készítenek mécsestartókat, és kavicsokból készült “szentjánosbogár-keresésre” invitálják a résztvevőket. A debreceni Kossuth Lajos Kollégium épületeiben a lekapcsolás ideje alatt élőzenével, tűzzsonglőrrel, néptáncbemutatóval és csillagnézéssel készülnek, de kávézók és szállodaláncok is csatlakoznak a lekapcsoláshoz.

Ismerkedés az égbolt kincseivel Somogyban

Mivel is ünnepelhetnénk méltóbban a Földet, mint az Univerzum tanulmányozásával? A Zselici Csillagpark különleges estet szervez a hétvégén a Zselici Tájvédelmi Körzet szívében.

“Szívügyünk a környezetvédelem, ezért csatlakozunk a Föld Órája eseményhez. Ezen az estén is az éjszakai természetről, erdőről és égboltról szól programunk, és arról, hogy mi mit teszünk és tehetünk környezetünk megóvása és védelme érdekében. A program során a fényszennyezés hatásairól, a fényszennyezéstől mentes  is szó lesz” – szól a Zselici Csillagpark tudatos felhívása szombat estére. A program rövid előadásokkal és planetáriumi filmvetítéssel kezdődik 18 órakor, majd kb. 19 órától távcsöves bemutatóval folytatódik. Figyelem, előzetes telefonos vagy e-mailes regisztráció szükséges a programhoz!

Ökotudatos csobbanás az Aqua Resort Budapestben

Idén az Aquaworld Resort Budapest is csatlakozott a Víz Világnapja és a Föld Órája önkéntes mozgalomhoz, melynek keretein belül egy különleges öko hétvégével várják a látogatókat, ezzel is kifejezve elkötelezettségüket a klímavédelem és a környezettudatosság iránt. Ha március 22-25-én ellátogatunk a budapesti komplexumba, a WWF Magyarországgal karöltve könnyedén kikapcsolhatjuk magukat a rohanó hétköznapok forgatagából, ráadásul hozzájárulhatunk a fenntartható élethez, a környezet megóvásához is.

Mindenféle izgalmas és szórakoztató családbarát program várja valamennyi korosztályt. Együtt tehetjük le a Föld Órája esküt, családi vízi bajnokságon vehetünk részt és kézműves foglalkozáson újrahasznosított anyagokból készíthetünk időjárás iránytűt vagy bolygó makettokat.

Gyertyafényes környezetvédelem

Külön érdekesség, hogy március 24-én a Föld Órája keretében az Aquaworld Resort Budapest Hotel Duna éttermében a magyar és nemzetközi konyha kínálatán felül a WWF által támogatott fogások közül is választhatunk, melyek e jeles nap alkalmából környezettudatosan készülnek. A hétvége különlegessége pedig, hogy a Duna étteremben kellemes hangulat, halk zene és csökkentett világítás, azaz gyertyafény mellett fogyaszthatjuk el a vacsoránkat, kicsit ezzel is hozzájárulva Földünk energiahatékonyságának növeléséhez.

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

Miért olvasd el ezt most hangosan? felolvasás

Miért olvasd el ezt most hangosan?

10 tipp, hogy ne ess bele a jojócsapdába diéta

10 tipp, hogy ne ess bele a jojócsapdába