„Nem kell férfivá válni ahhoz, hogy elfogadjanak” – Interjú Beke Zsuzsával

2018. május 11.
Új kezdeményezéssel bővült a Richter a Nőkért programja, melynek keretein belül olyan inspiráló nők történeteit ismerhetjük meg, akiknek életük során szembe kellett nézniük valamilyen formában az újrakezdéssel, mégis sikeresen vették az akadályokat. A Főnix program kapcsán, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetőjével, Beke Zsuzsával beszélgettünk arról, hogy miért nem jut elég idő az egészségünkre és a nőiséggel járó kihívásokról is.

A Richter a nőkért program keretein belül létrehoztátok a Főnix közösséget, amelynek szereplői példaértékű életfilozófiával bírnak. Miért tartottátok fontosnak az újrakezdésre fektetni a hangsúlyt?

A Richter Főnix Közösség a Richter a Nőkért program részeként induló új kezdeményezésünk, amelyet közösségépítő szándékkal hívtunk életre. Szoktuk azt mondani, hogy a magyar társadalomra jellemző, hogy negatívan állunk a dolgokhoz, ez a program ezzel pont ellentétes irányba mutat, pozitív példákat hoz, amik követendők bárki által, akár nők, akár férfiak, azzal együtt, hogy ez a program alapvetően nőknek szól, olyan nőkről, akik tudtak újrakezdeni nagyon nehéz és kevésbé nehéz helyzetekben. Fájdalom, függőség, gyermekünk betegsége, stressz. Mind-mind olyan nehézség, amely bármelyikünk életében előfordulhat, beszélni mégis nehéz róla. Ennek oka lehet félelem, önbizalom hiánya vagy a társadalom előítéletessége. A Richter Főnix Közösség ezekre a rossz megszokásokra kíván ellenpéldát mutatni egy-egy mélypontról történő, sikeres újrakezdés történetének bemutatásán keresztül.

Te magad is hiszel az újrakezdés erejében? 

Maximálisan, ennek hiányában nem is lehet élni az életet. Előbb utóbb ezzel majd mindenki szembe kell hogy nézzen.

Jártál már hasonló cipőben az életed során, mint ezek a nők? 

Voltam olyan élethelyzetben, mikor teljesen új felállásban kellett újrakezdeni az életem, ha nem is pont olyan helyzetek, mint a filmben szereplő nők. De van fogalmam arról milyen ez.

A kampány a női lét sokszínűségét helyezi középpontba. Te személy szerint mit tartasz a legszebbnek a nőiségben? 

Talán azt a sokszínűségét, ami egyszerre jó és egyszerre hatalmas kihívás. Nekünk megadatik az, hogy megélhetjük milyen törődő, gondoskodó anyának lenni, mellette bármilyen formában önmegvalósító emberként eredményeket elérni a munkában, mindeközben nőként jelen lenni, annak számos előnyével (és néha hátrányával). Sok szerepkörben próbálhatjuk ki magunkat, ami izgalmas, és sokszor szórakoztató is. 

Mit tartasz a legégetőbb problémának a nők egészségükhöz való hozzáállásában? 

Azt, hogy legtöbbször nincs már erre idejük és energiájuk. A nők foglalkoznak jellemzően egy családban a gyerekek, és a házastárs egészségével is, minden egyéb mellett, amit visznek a hátukon, és sokszor önmagukra már egész egyszerűen nem jut idő.

Sok fiatal lány tart az első nőgyógyászati vizsgálattól, vagy később nem jár rendszeres szűrésre. Te hogyan látod a helyzetet, hogyan lehetne felhívni a figyelmüket a rendszeres vizsgálatok fontosságára? 

Ez egy nehéz kérdés. Az orosz piacon, ahol a Richter mintegy 70 éve van jelen, idén egy olyan kampányt indítottunk el, melynek fő üzenete az, hogy nem kell tartani a nőgyógyászati szűrővizsgálattól, a „nőgyógyász a barátod”, aki segít. Itthon is mentek hasonló tartalmú társadalmi célú kampányok, azonban többre lenne szükség, ahol a kormányzat, a civil szféra valamint az orvosi szakma össze tud fogni a siker érdekében.

Hogyan érted el, hogy tekintélyt parancsolj magadnak ebben a férfiuralta közegben? 

Egyrészt a szakmai tudással. Sokat tanultam és állandóan, most is tanulok. Valamint kell hozzá egy jó adag kompromisszum készség, női empátia és frusztráció tolerancia, a kudarcot is tudni kell kezelni. Ez fontos. De azt vallom, hogy egy maszkulin közegben is meg lehet maradni nőnek, nem kell férfivé válni ahhoz, hogy elfogadjanak. 

Mik a terveid a jövőre nézve?

Nincsenek hatalmas terveim, szeretném jól működtetni és megélni azt ami most van, mind a magánéletemben mind pedig a munkámban. Sose voltam egy hatalmas terveket gyártó típus.