Női szakasz: egyensúly – tűsarkakon

2019. május 13.
Saci barátnőmet nemes egyszerűséggel csak tűsarkú patikusnak becézzük, pedig valójában semmi köze ehhez a tiszteletre méltó hivatáshoz. Csinos, dögös, kiskosztümös gazdasági vezető egy multinál – férjjel, három különböző korú kamaszlánnyal, mindkét oldali nagyszülőkkel körülbástyázva –, aki örökké életveszélyes tűsarkakon száguldozik, és vidám szélvészként tartja kordában a família apró-cseprő ügyeit – bámulatos sikerrel. Ennek kis titkait szerencsére gyakran megosztja velünk.

Néhány éve elhatározta, hogy örökös időzavarát csökkentendő, alaposan megismerkedik azokkal a házilag is kiválóan alkalmazható patikaszerekkel, amikkel sokszor elkerülhetők a hosszas várakozások a rendelőkben, és amiknek alapos ismeretével kialakíthatja jól felszerelt otthoni gyógyszerkészletét, és a hétköznapi panaszokat hipp-hopp rendezheti. Saci egyszerű módszerekkel sajátítja el a naprakészséget az új, egyre korszerűbb, vény nélkül kapható gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök között. Ha hiszik, ha nem, gondosan figyeli a reklámokat, elolvassa a magazinokban megjelenő ismertető cikkeket, az interneten pedig egykét kattintással megkeresi a betegtájékoztatók teljes szövegét, és előre, gondosan elolvassa azokat. Szinte mindenről, ami recept nélkül kapható, tudja, mire jó, kinek adhatja a családból, és mikor. Egy barátnői csacsogó-partin rengeteget tanulunk tőle. Mindig tud valami olyasmit ajánlani, amit enyhébb panaszok esetén érdemes kipróbálni, úgyhogy hallgatunk rá. Legutóbb a tévében látott, Női szervek című film-vígjátékot dicsértük egy találkozónkon, és Sacinak a címről valami egészen más ugrott be: izgalmas kiselőadást rögtönzött arról, hogy a milyen testi-lelki diszkomfort-érzéseket eredményez, ha a női szerveink tájékán valami nem stimmel. Amikor több, nem feltétlenül egyértelmű tünetből álló kisegyüttes keseríti meg a napjainkat, az mindig kellemetlen, olykor ijesztő is – de nyáron még inkább. Hiszen a szabadság, a vidámság, a „köszönöm, jól vagyok” érzését veszi el tőlünk a felborult intim-tájéki egyensúly. Hüvelygomba? Bakteriális hüvelyfertőzés? A legtöbb nő életében legalább egyszer találkozik valamelyikkel. Igen ám, de melyikkel? Legtöbbünk sötétben tapogatódzik ilyenkor. Márpedig ő nem engedi, hogy a családi harmóniát ilyesmik megzavarják. Mi is felkészültnek akartunk látszani, és kórusban fújtuk, hogy már mindkettőre létezik kényelmes és hatékony célzott megoldás, és akár meg is előzhetők ezek a problémák. Van hüvelykapszula, akár krémmel kombinálva is, hüvelygél, hüvelyi probiotikum, szóval mindent tudunk, de Saci, mint már annyiszor, kiegészítette az ismereteinket. – Ez mind igaz, lányok! De ha viszketést, égő érzést tapasztaltok „odalent”, és túrós-szemcsés folyást, vagy épp nem viszket, viszont szükésfehér,
halszagú folyást tapasztaltok, akkor ti kapásból el tudjátok dönteni, hogy hüvelygombátok van vagy bakteriális hüvelyfertőzésetek?! Például, ha antibiotikum-kúra után felborul a hüvelyflóra egyensúlya, ha strandolás során elfelejtitek lecserélni a vizes fürdőruhát szárazra, ha nem zuhanyoztok le azonnal, amikor kijöttök a medencéből, vagy csak éppen túlzásba vittétek az intim mosakodók használatát – ezek mind olyan „esélyek” a különféle hüvelyi fertőzésekre, amik mindannyiunknak „megadathatnak”. Ha antibiotikumot vagyunk kénytelenek szedni, akkor nemcsak a bélflóra károsodhat ám, hanem a hüvelyé is. Az antibiotikum ugyanis nem válogat, elpusztítja a betegséget okozó bacit is, és azt is, ami amúgy hasznos nekünk, bárhol lakjon is a testünkben. Így aztán elszaporodhatnak az amúgy normál körülmények között is kis számban ott élő „rossz” bacik vagy gombák. Ha meg már kialakultak a különféle panaszok, akkor mielőbb célzottan kezelni kell. Amikor pedig azzal megvagyunk, akkor gondoskodni a hüvelyflóra egyensúlyának helyreállításáról. Mindehhez viszont a legelső lépés, hogy tudjuk, melyikkel állunk szemben! A minap az intimfertozes.hu oldalon alaposan kiokosodtam. Három kamaszlány mellett?! Még szép! – mondta meggyőző komolysággal Saci, és mi már sejtettük: erre is lesz megoldás. Nem is késlekedett vele. – Már kapható olyan teszt, amelyik pár másodperc alatt nagy valószínűséggel „megmondja”, hogy gombád van-e vagy bakteriális fertőzésed. Ha mégsem lennél biztos az eredményben, irány a nőgyógyász. Ha pedig egyértelmű az eredmény, mindkettőre van megfelelő készítmény – folytatta a házi kiselőadást. – Hűha… rossz előérzetem van… – szólt közbe Zita barátnőnk – akkor ezúttal valami nehezen beszerezhető, macerásan használható, viszont mindenre jó csodaszert fedeztél fel, igaz? – kérdezte gyanakvóan. – Hogy képzeled?! Sőt, pont az ellenkezője! Évek óta szajkózom nektek, hogy ami mindenre jó, az semmire se jó! Más-más készítmény kell mindkettőre, és mindkettő kapható vény nélkül a patikában. Hiszen pont ezért hasznos és szükséges a teszt, hogy eldönthesd, melyikre van szükséged, hogy ne vaktában „lövöldözz”. Ha megjegyzed magadnak, a két fertőzéstípus közül melyikre milyen tünetek jellemzőek, akkor is ellenőrizd a teszt segítségével, ha bármelyiket tapasztalod magadon. Egyébként a teszt dobozán is ott a puska… Olyanok vagytok, mint a lányaim: isszátok a szavaimat, mert egy csomó időt spórolok nektek is. Mindennek én nézek utána, ti meg csak kényelmesen okosodtok azzal, hogy fellapozzátok Saci ikszedik oldalát, és mindenre ott a válasz! Hát most tévedtek! Ez csak a bevezető volt, a többi tudnivaló ott van az említett weboldalon. Jövő héten kikérdezem!


MAN szám: L.HU.COM.CC.23.07.2018.1690

Promóció