Atópiás dermatitisz: megelőzés és kiváltó tényezők

2019. november 12. |

Könnyen úgy érezhetjük, hogy egy járvánnyal állunk szemben... Amint valaki megemlíti az atópiás dermatitiszt (közismertebb nevén atópiás ekcéma), meglepődve tapasztaljuk, hogy hány szülő küzd ezzel a problémával. A fejlett országokban a becslések szerint a gyermekek 10-20 százalékánál jelennek meg az atópiás dermatitisz tünetei az életük valamelyik szakaszában.

Bár az okokról még folyik a vita – a modern élelmiszerek, a környezet, esetleg a légszennyezés –, az atópiás ekcémával érintett gyermekek száma egyre csak nő. Ez a krónikus bőrbetegség megnehezíti az egész család mindennapi életét, és gyakran csak felnőttkorra múlik el teljesen (de nem mindig). Ahhoz, hogy megfelelően tudjuk kezelni, először meg kell értenünk a betegséget. Mi történik a gyermek bőrével?

Hogyan ismerjük fel az atópiás dermatitiszt?

A gyermek arcának és karjának bőre nagyon száraz (orvosi szóval élve xerosisos), gyakran hámlik (a száraz bőr lepereg), és olykor piros foltok jelennek meg? Vakarózik, a kellemetlen érzés miatt fészkelődik, gyakran sír, és nehezen alszik el? Előfordulhat, hogy atópiás dermatitiszben (atópiás ekcéma) szenved. A legjobb, ha orvoshoz fordulunk, aki meghatározza a megfelelő kezelést.

Block text with H2 title

Jelek, amelyekre érdemes odafigyelni:

  • A viszkető érzés okozta vakarózás az atópiás ekcéma egyik fő tünete.
  • A babáknál a bőrbetegség leggyakrabban három hónapos korban jelenik meg. Először az arcán jelennek meg ekcémás piros foltok, majd a karján, a lábán, a popsiján és a fejbőrén.
  • Ahogy a gyermek nő, a foltok 12 hónap után a hajlatokra (nyak, térdhajlat, könyökhajlat, fül mögötti rész), a száj környékére és a kézfejre húzódnak át.

Nagyon viszket…

Az ekcéma komoly hatással van az életminőségre, mivel a viszketés folyamatos kellemetlen érzést okoz. Különösen intenzív is lehet, sőt akár elviselhetetlen. Megértőnek kell lennünk, amikor a gyermek irritált vagy morcos, ha nem tud aludni, vagy ha az iskolában nem tud koncentrálni. A saját bőrétől szenved ennyire! A gyerekeknek nem könnyű kordában tartani a vakarózást, még akkor sem, ha az csak tovább hajtja a gyulladás és a fertőzés ördögi körét. Vannak azonban megoldások, amelyekkel segíthetünk a gyermekünknek, és megnyugtathatjuk a bőrét.

Folyamatos kezelés atópiás bőrre: hidratálás, hidratálás, hidratálás!

Az atópiás ekcéma minden esetére jellemző a száraz bőr és a károsodott bőr barrier problémája. A száraz bőr napi táplálása elengedhetetlen a hidrolipid védőréteg megerősítéséhez. Ez az egyszerű lépés a kiújulásokat is megritkíthatja. A veszélyeztetett babák esetében fontos, hogy születés után azonnal elkezdjük a bőrápoló krémek használatát, és ezt egészen addig folytassuk, amíg a tünetek biztosan meg nem szűnnek – akár egészen serdülőkorig! Érdemes kifejezetten atópiás bőrre fejlesztett készítményt választani.

Promóció

Szólj hozzá te is!

Még több Kirakat

5 tipp, hogy ősszel is motivált maradj mokate nyereményjáték

5 tipp, hogy ősszel is motivált maradj

Te mire vagy képes két perc alatt? ageLOC Boost™

Te mire vagy képes két perc alatt?