Atópiás dermatitisz: megelőzés és kiváltó tényezők

2019. november 12.
Könnyen úgy érezhetjük, hogy egy járvánnyal állunk szemben... Amint valaki megemlíti az atópiás dermatitiszt (közismertebb nevén atópiás ekcéma), meglepődve tapasztaljuk, hogy hány szülő küzd ezzel a problémával. A fejlett országokban a becslések szerint a gyermekek 10-20 százalékánál jelennek meg az atópiás dermatitisz tünetei az életük valamelyik szakaszában.

Bár az okokról még folyik a vita – a modern élelmiszerek, a környezet, esetleg a légszennyezés –, az atópiás ekcémával érintett gyermekek száma egyre csak nő. Ez a krónikus bőrbetegség megnehezíti az egész család mindennapi életét, és gyakran csak felnőttkorra múlik el teljesen (de nem mindig). Ahhoz, hogy megfelelően tudjuk kezelni, először meg kell értenünk a betegséget. Mi történik a gyermek bőrével?

Hogyan ismerjük fel az atópiás dermatitiszt?

A gyermek arcának és karjának bőre nagyon száraz (orvosi szóval élve xerosisos), gyakran hámlik (a száraz bőr lepereg), és olykor piros foltok jelennek meg? Vakarózik, a kellemetlen érzés miatt fészkelődik, gyakran sír, és nehezen alszik el? Előfordulhat, hogy atópiás dermatitiszben (atópiás ekcéma) szenved. A legjobb, ha orvoshoz fordulunk, aki meghatározza a megfelelő kezelést.

Block text with H2 title

Jelek, amelyekre érdemes odafigyelni:

  • A viszkető érzés okozta vakarózás az atópiás ekcéma egyik fő tünete.
  • A babáknál a bőrbetegség leggyakrabban három hónapos korban jelenik meg. Először az arcán jelennek meg ekcémás piros foltok, majd a karján, a lábán, a popsiján és a fejbőrén.
  • Ahogy a gyermek nő, a foltok 12 hónap után a hajlatokra (nyak, térdhajlat, könyökhajlat, fül mögötti rész), a száj környékére és a kézfejre húzódnak át.

Nagyon viszket…

Az ekcéma komoly hatással van az életminőségre, mivel a viszketés folyamatos kellemetlen érzést okoz. Különösen intenzív is lehet, sőt akár elviselhetetlen. Megértőnek kell lennünk, amikor a gyermek irritált vagy morcos, ha nem tud aludni, vagy ha az iskolában nem tud koncentrálni. A saját bőrétől szenved ennyire! A gyerekeknek nem könnyű kordában tartani a vakarózást, még akkor sem, ha az csak tovább hajtja a gyulladás és a fertőzés ördögi körét. Vannak azonban megoldások, amelyekkel segíthetünk a gyermekünknek, és megnyugtathatjuk a bőrét.

Folyamatos kezelés atópiás bőrre: hidratálás, hidratálás, hidratálás!

Az atópiás ekcéma minden esetére jellemző a száraz bőr és a károsodott bőr barrier problémája. A száraz bőr napi táplálása elengedhetetlen a hidrolipid védőréteg megerősítéséhez. Ez az egyszerű lépés a kiújulásokat is megritkíthatja. A veszélyeztetett babák esetében fontos, hogy születés után azonnal elkezdjük a bőrápoló krémek használatát, és ezt egészen addig folytassuk, amíg a tünetek biztosan meg nem szűnnek – akár egészen serdülőkorig! Érdemes kifejezetten atópiás bőrre fejlesztett készítményt választani.

Promóció