7 lépés az egyensúly fejlesztésére

2019. október 27.
Idős korra válik látványossá az egyensúly hiánya, ám a képesség fokozatos leépülése már a húszas éveinkben elkezdődik. Nem árt tehát az erő fejlesztésén kívül az egyensúlyozó képesség javítására és szinten tartására is figyelmet fordítani. Nem csak testedzés közben.

Az egyensúly képessége nem állandó és nem egyforma mindenkinél. Gyermekkorunkban fokozatosan fejlődik, míg idősebb korunkra leépül. Sokat tehetünk azonban, ha időben elkezdünk foglalkozni az egyensúlyozás fejlesztésével. Talán pont egy csúnya öregkori csonttörést kerülünk el vele, ha nem hagyjuk leépülni az egyensúlyunkat.

A szociális életünk is megsínyli
Az idősödés gyakran vezet az egyensúly elvesztéséhez, ami az esések és csonttörések kockázatát is jelentősen növel. Ám a chicagói Feinberg Orvosi Egyetem kutatása szerint más következményei is vannak a leromlott egyensúlyozó képességnek. Az idős emberek egyensúlyzavarai a fizikai aktivitás szintjének csökkenéséhez vezetnek, hiszen nem mernek mozogni az emberek. Ahogy leépül a fizikai aktivitás, úgy veszítik el az idős emberek a közösség iránti érdeklődésüket, képességüket, hogy korábbi barátaikkal kapcsolatot tartsanak.


Zárjuk ki a betegségeket
Fülfertőzések, szédülés és bizonyos antidepresszánsok, allergia elleni gyógyszerek és fájdalomcsillapítók is vezethetnek az egyensúlyi funkciók problémáihoz. Mindig el kell látogatni az orvoshoz, ha hirtelen egyensúlyzavarokat tapasztalunk, hogy kizárjuk a súlyosabb betegségeket.

Erősítő edzés
Az egyensúlyozó képesség gyengülése a húszas éveink közepén kezdődik. Az erősítő edzés azonban bármilyen életkorban tud javítani a helyzeten. Egy koreai egyetemi kutatás eredményei szerint a láb gyengesége hatással van az idegrendszerre. Ha erősítjük a láb izmait, jelentős javulást tapasztalhatunk az egyensúlyozás terén is.

Legyünk flamingók
Az egyszerű egyensúlyozó gyakorlatok, melyeket a kisgyerekekkel szoktak végeztetni, bármelyik életkorban hatásosak. Emeljük fel egyik lábunkat és hajlítsuk be a felemelt láb térdét. A tartólábat enyhén hajlíthatjuk, ha nagyon erős feszülést érzünk a térdünknél. Közben koncentráljunk magunk előtt a padlón negyvenöt fokos szögben egy stabil pontra, ez segíti az egyensúlyozást. Ha úgy érezzük, hogy stabilan állunk, csukjuk be a szemünket. Az embernek általában az egyik lábával jobban megy a gyakorlat, mint a másikkal, ügyeljünk rá, hogy a gyengébb oldalunkat is erősítsük.

Lépcsőzés
Egy egyszerű fürdőszobai fellépőt vagy lépcsőt is használhatunk az egyensúly fejlesztésére. Álljunk rá lassan, kontrollált mozdulattal a lépcsőfokra, majd lassan zárjuk hozzá a másik lábat is. Ezután lépjünk le, és most a másik lábbal is végezzük el a gyakorlatot. Ha nehezíteni szeretnénk, használjunk magasabb fellépőt. Ez az egyszerű mozdulat fejleszti a csípő stabilitását és a térd erejét is.

Üljünk le a labdára
Üljünk egy fitballra úgy, hogy a lábunk leér a földre, a karok pedig a törzs mellett leengedve legyenek. Emeljük fel a jobb lábunkat, miközben a bal karunkat vállmagasságig emeljük oldalt. Ezután térjünk vissza a kiinduló helyzethez, és ismételjük el a másik oldalra is. Mindkét oldalon tízszer végezzük el a gyakorlatot. Sajnos az egyensúlyozó rendszerünk abból nem profitál, ha szék helyett használjuk az egyensúlyozó labdát, derült ki a kanadai Waterloo Egyetem kutatásából.


Használjuk a testünk súlyát
Az olyan gyakorlatok, mint például a kitörés vagy a guggolás erősítenek, javítják a mozgékonyságot és hatékonyak az egyensúly fejlesztésére is. Ám nagyon fontos, hogy szabályosan végezzük ezeket a mozdulatokat. Hasznos, ha először edző segítségét kérjük, hogy megtanítsa, tudatosítsa a testünk különböző tájait, hogy ösztönössé váljon a csípő, a térdek és a hasizom megfelelő helyzete ezeknél a gyakorlatoknál.

Forrás: The Guardian
Fotó: Unsplash, Profimédia/Red Dot