Malajzia csodás szigete egy kis kitérővel

2019. december 10.
Ha régi vágyunk, hogy melegebb vidéken teleljünk, jusson eszünkbe Malajzia varázslatos világa, ahol az érintetlen természettel körülvéve luxus körülmények között pihenhetünk. Útközben pedig miért ne állhatnánk meg pár napra, hogy Katar fővárosa, Doha is lekerüljön a bakancslistánkról.

Malajzia távolinak tűnik, mégis elérhető. Dohán, Katar fővárosán keresztül mindössze egy átszállással ott lehetünk. Akkor pedig már meg is állhatunk pár napra, hogy Ázsia felé tartó utunkat megszakítsuk és megismerjük az egykor gyöngyhalászfalu, ma már fényűző metropolisznak számító arab főváros rejtelmeit.

Utazzunk kényelmesen!

Ha a végső úti célunk Langkawi, Malajzia egyik legcsodálatosabb szigetcsoportja, nyert ügyünk van. Október végétől ugyanis a Qatar Airways az alig öt órányi repülésre lévő Dohából már Langkawira is indít hetente öt járatot (Pengang és Kuala Lumpur mellett). Ráadásul Budapest és Doha között naponta két járat közlekedik (Budapestről reggel és délután, visszafelé reggel és éjjel utazhatunk). A számos díjjal rendelkező légitársaság teljes mértékben a kényelmünket szolgálja: utazzunk akár a turista osztályon, akár a még ennél is kényelmesebb és kiszolgálásban is pazarabb business osztályon, nem fogunk csalódni. Könnyen kibírjuk a Doha és Langkawi közti 9 órás utat.

Két napos megálló: Doha

Habár a legtöbben Katar fővárosában átutazóban járnak, megéri pár napot eltöltenünk itt is. A lenyűgöző toronyházak és a modern luxus mellett a hagyományos régi piacokat és az arab kultúrát is magunkba szívhatjuk. A Perzsa-öbölben található közel-keleti arab emírség 150 éves történelmi múltra tekint csak vissza, mégis érdemes egy látogatást tennünk Dohában a Katar Nemzeti Múzeumban (látványos építészeti megoldások, de mondhatnánk úgy is, hogy a modern technika fellegvára) vagy az Iszlám Művészetek Múzeumában is. Utóbbi Katar egyik legnépszerűbb látnivalója: az ultramodern épületet egy kínai sztárépítész IM Pei tervezte és a katari emírek gyűjteményének legszebb darabjait mutatja be. De kirándulásunk során nem hagyhatjuk ki a mesterséges luxusszigetet sem, amit nemes egyszerűséggel Pearlnek neveztek el.

Doha

Doha by night

Az Iszlám Művészetek Múzeuma

Katar Nemzeti Múzeum

Pearl, yachtkikötő

Autentikus program gyanánt az óváros felé vegyük az irányt: ha nem is akarunk kézműves terméket vagy fűszereket vásárolni akkor is érdemes magunkba szívnunk a régi piactér, a Souq Waqif hangulatát sikátoros, fedett bazársorai között. A várost kicsit magunk mögött hagyva egy sivatagi dzsiptúrát is érdemes beiktatnunk Katarban: Dohából indulva a dűnék közt egészen a már átellenben feltűnő Szaud-Arábia partjáig utazhatunk.

Souq Waqlf

Sivatagi túra

Ami a szállást és az ellátást illeti: az igazi luxust szolgáltató toronyszállodák között kedvünkre válogathatunk (ajánljuk például a JW Marriott Marquis City Centert vagy a mellette közel található Marriott Marquis City Center Dohát is). A szállodákban több nemzet konyhája felvonul. Nemcsak a reggelinél válogathatunk a kontinentális, az autentikus arab és ázsiai fogások között, de esténként is több étterem között választhatunk: kínai, olasz, steakhouse, de még amerikai sportpubot is találunk. Látogass el a Discover Qatar oldalra a programokért!

A természet ereje: a mesés Langkawi

A modern luxust magunk mögött hagyva utazunk tovább Malajzia egyik legszebb szigetcsoportjára, Langkawira. A helyiek csak kis mennyországnak hívják. Nem véletlenül. Az Andamán-tengerben fekvő Langkawi 104 kisebb-nagyobb szigetből áll (dagály idején csak 99 marad szárazon), és alig 40 kilométert kell megtennünk keletről nyugatra, hogy a végére érjünk. A sziget majdnem 60 százaléka érintetlen, dzsungel, mangrove erdők, pálmafák és dús növényzet mindenütt. Ettől olyan varázslatos és titokzatos. A maláj emberek szívélyessége és kedvessége teszi még varázslatosabbá a nyaralásunkat. Mindenre büszkék, mindent jókedvvel szemlélnek és ez hamar átragad ránk is.

Ennél már csak az fog minket jobban elvarázsolni, ahogyan a szigeten található szállodák a természetközeli élményt a kényelemmel és a luxussal vegyítik. A minden szegletében zöld és buja Meritus Pelangi Beach Resort and Spa családiasabb különálló házaival, apartmanjaival míg a The Danna az angol gyarmatok építészeti stílusát keveri a helyi jellegzetességekkel.

Nézd meg galériánkat a szállodákról!

12 fotó megtekintése

Ha a pálmafákkal körülölelt medencében már eleget lubickoltunk, ha a homokos tengerparton már kisétáltuk magunkat, Langkawi minden napra tartogat izgalmas programot. Annak ellenére, hogy a sziget kevésbé városias, ne hagyjuk ki Kuah izgalmas éjszakai piacát. Szintén kihagyhatatlan a Langkawi Sky Bridge, amely tulajdonképpen egy a Malajziai őserdő felett lebegő híd, ahová felvonóval juthatunk fel, és ahonnan tiszta időben egészen Thaiföldig elláthatunk.

Langkawi Sky Bridge

Igazi autentikus program a mangrove túra: a nemzeti park, amelyet az UNICEF a világörökség részének nyilvánított kis hajókkal bejárható. A denevér lakta barlang mellett a hegycsúcsok felett körbe-körbe szálló sasok látványa is épp olyan ámulatba ejtő, mint maga a mangrove jelenség és a halfarm, ahol megállhatunk egy ebéd erejéig is.

Ha még több kalandra vágyunk, az Umgawa kalandpark átcsúszópályáját (zipline) is érdemes beiktatni a programok közé: az erdő közepén akár 200 méter hosszan is átsuhanhatunk egyik fáról a másikra 80 méteres magasságban, miközben a tengerre és a vízesésre is vethetünk egy pillantást (ha elég bátrak vagyunk közben nézelődni).

Amikor pedig teljes mértékben magunkba szívtuk a pálmafák látványát, még egy igazán feltöltős pillanatot megérdemlünk: egy katamaránon elköltött vacsora után, a hajó elején ülve, a lábunkat lógatva élhetjük át a tengeren a naplementét.


A szigeten fellelhető programokról bővebben a Langkawi Development Authority (LADA) oldalán olvashatsz!

Fotó: Qatar Airways

Promóció