Színültig romantika, színültig tavasz

2020. március 16. |

Mosonyi, Brand Mihály néven, a történelmi Magyarország nyugati csücskében született, akárcsak Liszt. Pozsonyban tanult, arisztokrata famíliák támogatásával, ahogy Liszt és sok más nagyszerű zeneszerző. Az 1842-ben Pest-Budára érkezett fiatalember hamarosan bekapcsolódott zenei-művészeti életbe.

Az 1840-es években több operaterv is foglalkoztatta, némelyik meg is valósult, de kísérletei – jó librettó és biztos kezű színházi dramaturg hiányában – nem voltak sikeresek. Ezek kapcsán elvi és némiképp személyes alapon vitába bonyolódott Erkel Ferenccel. 1860-ban megalapította a Zenészeti Lapokat, az első magyar nyelvű zenei folyóiratot.

1845-ben feleségül vette a bájos Weber Paulinát, Weber Henrik festőművész húgát. A kettejüket ábrázoló festményről határtalan szeretet és meghittség sugárzik. Hat év után a tündöklően szép fiatalasszony meghalt, ezzel két évig tartó alkotói válságot és örökös magány hagyott Mosonyi Mihályra. Megbékült Erkellel, és halálig tartó, mély barátságot kötött Liszt Ferenccel. Mindketten támogatták a Nemzeti Zenede fejlesztését és a Zeneakadémia megalapítását.

Mosonyi kórusműveit a polgári dalárdák nagyon szívesen énekelték, dalai is gyakran felcsendültek. Zenekari darabjait a németes iskolázottság és Schumann, Mendelssohn, Beethoven hatása jellemzi. Eklektikus stílust tükröz egyik legsikerültebb alkotása, az e-moll zongoraverseny is, amely három, egymást megszakítás nélkül követő tételből áll.

Magyar Valentin

A mintegy háromnegyedórás, monumentális versenymű tolmácsolása nagy állóképességet és rendkívüli odaadást kíván. Az áprilisi 8-i koncerten Magyar Valentin ül a zongorához a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében. A Virtuózok című, klasszikus zenei tehetségkutató programban feltűnt fiatalembert három évvel ezelőtt ismerte meg a szélesebb nyilvánosság. „Romantikus alkat vagyok” – állítja magáról az elsőéves zeneakadémista. Mosonyi Mihály zongoraversenyéről úgy fogalmaz: „Liszt Ferenc kortársa volt, és romantikus korban élt, muzsikája mégis a klasszikát idézi.”

Liszt komolyan meggyászolta Mosonyit, akinek halálakor, 1870-ben Mosonyi gyászmenete címmel komponált darabot. Ezt később beillesztette a Magyar Történelmi Arcképek című ciklusba.
Magyar Valentin nem először lép pódiumra az Anima Musicae Kamarazenekarral. Az esten elhangzik Mosonyi c-moll vonóshatosának kamarazenekari változata. A műsor házigazdája Scholcz Péter karnagy, zenetörténész, aki rávilágít a mai koncertéletben méltatlanul háttérben tartott, 150 éve elhunyt alkotó értékeire.
www.btf.hu

Promóció

Szólj hozzá te is!

Még több Kirakat

Az ünnepek alatt sem kell lemondani a kényelemről Iszak Eszti és Dallos Bogi kedvenc fehérneműinek köszönhetően dallos bogi

Az ünnepek alatt sem kell lemondani a kényelemről Iszak Eszti és Dallos Bogi kedvenc fehérneműinek köszönhetően

Új bemutatóit és repertoárelőadásait kínálja az újévtől fizetős streamingszolgáltatásban az Opera bemutató

Új bemutatóit és repertoárelőadásait kínálja az újévtől fizetős streamingszolgáltatásban az Opera