Használd ki a jó időt, és fogyj!

2020. június 25.
Év elején mindenki nagyon lelkes, hogy az újévi fogadalmát betartsa, ami legtöbbször a testsúly csökkentésére vonatkozik. De mi történik pár hét vagy pár hónap múlva? Hogyan érhetünk el hosszú távú sikert a súlycsökkentésében? Többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ ebben a cikkben Kovács Judit dietetikus segítségével.

A nyár azok számára kétségbeejtő lehet, akik nem teljesen elégedettek az alakjukkal. Jó hír viszont, hogy nyáron a legkönnyebb fogyni, hiszen többet lehetünk kint a szabadban, rendelkezésünkre áll végtelen számú friss zöldség és gyümölcs, és az étvágyunk sem olyan, mint a sötét, hűvös téli hónapokban. Itt az idő tehát, hogyha eddig nem teljesítettük az újévi fogadalmunkat, most újult erővel belevágjunk.

Először is fontos tisztázni, hogy akkor lehetünk sikeresek, ha nem egy újabb fogyókúrának könyveljük el a mostani változtatást, hanem életmódot váltunk, vagyis mindenen változtatunk. Nem baj, ha nem egyszerre, haladhatunk a saját tempónkban is. Amennyiben az étrend miatt segítségre van szükségünk, keressünk fel egy dietetikust, aki személyre szabottan tud tanácsot adni.

A sikeres változtatás lépései

  1. Az első és legfontosabb, hogy miután megfogadtuk magunknak, hogy most aztán tényleg lefogyunk, fogalmazzuk meg a célt és azt is, hogy miért csináljuk. Olyan célsúlyt válasszunk, amivel nem a 14 éves önmagunk rendelkezett, hanem a mostani életvitelünkhöz alkalmazható. Tehát nem kell 50 kilóra fogyni attól, hogy egyszer annyik is voltunk. Tartható, reális célsúlyt érdemes megadni. Azt is fontos végiggondolni, hogy miért is csináljuk. Ez a gondolat fog a hétköznapokban erőt adni, motiválni, hiszen leginkább a motiváción múlik, hogy sikerül-e végigcsinálni, amíg elérünk a célsúlyhoz. A motivációt erősíthetjük rövid motivációs üzenetekkel, feliratokkal, képekkel, amiket jól látható helyre helyezzünk ki.
  2. Amennyiben megy, érdemes a változáshoz a családodat, barátaidat is bevonni, például egy barátnő személyében, hiszen együtt mindig könnyebb. Szervezni lehet versenyt is a munkahelyen, baráti körben, így nem érezzük majd úgy, hogy csak mi nem ehetjük meg a nutellás palacsintát.
  3. Határozzuk meg, hogy mit szeretnénk betartani, ezt írjuk fel egy listára, és ha már valami stabilan megy, akkor kipipálhatjuk. Nem kell mindenen dolgozni, csak induljunk el pár dologgal, és ha már azok mennek, rakjunk mellé új feladatokat. A betartandó dolgok olyanok legyenek, amit hónapok múlva is tudunk tartani, tehát nem megfelelő egy olyan mondat, hogy „soha többé nem eszem édességet”. E helyett mondhatjuk azt, hogy csak heti kétszer eszem édességet a mostani 5-6 helyett. Ezt mindenben jól gondoljuk át, és így állítsuk össze a listát.
  4. Szerezzük be az alapanyagokat, amiket fontosnak tartunk az új étrendünkben. Amit nem szeretnénk megenni, vagy problémás számunkra, hogy még itt van a konyhánkban, azt fagyasszuk le vagy ajándékozzuk el. Semmiképp se dobjuk ki, hiszen más biztosan örül majd neki!
  5. Gondoljuk át, hogy mit és hányszor fogunk mozogni. Ha szükséges, szerezzük be a sportfelszerelést és a bérleteket.
  6. Tervezzük meg, hogy hogyan alakítjuk ki az étrendet a kezdetekben, de ne felejtsük el a hármas pontot.
  7. Nincs más hátra, mint nekikezdeni és betartani. Sok sikert!

A legtöbben azon buknak meg, hogy egy hónap alatt akarják lefogyni az évtizedek alatt felgyűlt súlyfelesleget, ami nyilván lehetetlen, vagy nem hosszú távú eredményt hoz. Ezen kívül, ha például sportolást is beillesztünk az életünkbe (remélem), akkor az izomszövet gyarapodása természetes súlynövekedéshez vezet, amit figyelembe kell venni. Érdemes a mérleg helyett mérőszalagot használni, ami jobban mutatja a súlycsökkenés mértékét. Ha mégis mérjük magunkat, akkor nem árt tudni, hogy hetente fél-egy kilogrammnál nem érdemes többet fogyni, hiszen ehhez tud a szervezet egészségesen alkalmazkodni. Ez az elején lehet picit több, de utána természetes a lassulás, és nem is szabad gyors fogyásra kényszeríteni a szervezetet, hiszen ehhez biztos, hogy hiányállapotokat előidéző étrendet kell folytatni, ami nem az egészség javulását hozza magával a fogyás során, hanem ellenkezőleg, komoly problémákat is okozhat.

Folyadékfogyasztás

Sokan elfelejtkeznek arról, hogy az egészségünk alapja a megfelelő folyadékfogyasztás. A fogyás is sokkal lassabb és nehezebb, ha nem iszunk eleget, úgyhogy még egy ok, hogy naponta legalább 2-2,5 litert próbáljunk meginni. Ha sportolunk, akkor ennél több is lehet a szükségletünk. Arra is érdemes figyelni, hogy a helyes étrend miatt megnövekedett rostfogyasztás is több folyadékot igényel.

Mini étrendi kalauz

Az étrendünket úgy állítsuk össze, hogy változatos legyen, kiegyensúlyozott és semmiben ne szenvedjünk hiányt. Lehetőleg napi öt étkezésünk legyen, és mindegyik tartalmazzon zöldséget vagy gyümölcsöt. Hetente próbáljunk meg legalább kétszer halat enni, de húst nem szükséges minden napra beiktatni. A tejtermékek remekül beilleszthetők reggelire vagy valamelyik kis étkezésre. Ne feledjük, a szervezetnek szüksége van szénhidrátokra, különben fáradtak és nyűgösök leszünk, úgyhogy ne abban lássuk a fogyás titkát, hogy nem eszünk köretet vagy kenyeret. Ne feledjük, minden falat étkezésnek számít, tehát az is, ha csak úgy bekapunk valamit két étkezés között. A kis étkezésekre válasszunk egészséges, rostdús dolgokat, például magas rosttartalmú (cukormentes) kekszeket,  gyümölcsöket, tejtermékeket. Ezeknek a segítségével könnyen pótolni tudjuk az édesség iránti vágyunkat. Keressünk egészséges és alacsony kalóriatartalmú recepteket, hogy változatosan tudjunk enni!

Facebook/gulloncukormentes
Instagram: @gullon_kekszek

Szerző: Kovács Judit dietetikus

Promóció