Bőrtípusok és ápolásuk (x)

2021. március 23.
Függetlenül attól, hogy nőkről vagy férfiakról van szó, a hibátlan arcbőr titka a rendszeres tisztítás és ápolás – utóbbit érdemes kifejezetten a bőrtípusunknak megfelelően kialakítani. Hat fő bőrtípust különböztetünk meg: zsíros, száraz, érzékeny, érett, valamint kombinált bőr. Íme pár kérdés, ami segít eligazodnunk az arcápolás útvesztőjében.

Milyen bőrtípusom van?

  • Első lépésben alaposan tisztítsuk meg az arcbőrt a sminktől és egyéb szennyeződésektől.
  • Ezt követően hagyjuk a bőrt pihenni, legalább egy órán át – a pihentetés alatt egyelőre mellőzük a krém használatát is.
  • Alaposan vizsgáljuk meg napfényben a bőrt és jegyezzük fel a megfigyeléseit, majd hasonlítsuk össze őket a következő jelzőkkel.

Normál

Jellemzői: az arc üde színű, tompa fényű, pórusai viszonylag zártak
Ápolása: tisztítsd meg az arcot langyos vízzel, majd használj sminklemosót – lehetőleg hab vagy gél állagút. Nappal és éjszaka is javasolt a hidratáló krém használata, szemkörnyékre pedig speciális termékeket használj. Emellett heti egy alkalommal alkalmazható kémiai hámlasztás is, amely segíti a bőr természetes megújulását.
Hatóanyagok: jojobaolaj, E-vitamin, C-vitamin, shea vaj, keramidok.

Száraz

Jellemzői: az önvizsgálat alatti várakozás közben egyes területek kipirosodnak és feszülnek? A ’repedezett’ bőr a kevesebb faggyú termelésének eredménye, sőt láthatóvá válnak a vékony vonalak és ráncok. Az arcbőr felszínén jellemzően hámlás tapasztalható.
Ápolása: az utóbbi időkben nagy népszerűségnek örvendenek a különféle szérumok, melyeket természetesen a megtisztított arcbőrre érdemes felvinni, még a hidratáló előtt. A gazdag olajok segítenek a hatóanyagok felszívódásában, valamint gazdagon táplálják a száraz arcot. Emellett fontos megemlíteni, hogy nem csupán a hidratálók mellőzése, de például a forró vizes arcmosás is szárítja a bőrt.
Hatóanyagok: urea, argánolaj, omega-6 zsírsavak, mandula- és olívaolaj, valamint aloe vera.

Zsíros

Jellemzői: eltömődött és tág pórusok jellemzik? Azt tapasztalod, hogy alapozó felvitele után kiolajosodik és fénylik a bőröd? Amennyiben az arcod inkább olajosan fénylő és elszórva találsz kisebb-nagyobb pattanásokat is, úgy a zsíros bőrtípusba tartozol.
Ápolása: az alapos arctisztítás nem csak este, hanem reggel is fontos. Olyan termékek használatát javasoljuk, amelyek nem zárják el a pórusokat és okoznak további bőrhibákat. Fontos, hogy estére mindig gondoskodj megfelelő hidratálásról. Egy liquid, egy pillekönnyű gél vagy szérum például kitűnő választás lehet (Utóbbiak közül ilyenek az olaj- és alkohol tartalmú tisztítók.)
Hatóanyagok: AHA (gyümölcssavak), aloe vera, zöld tea, teafaolaj, glicerin és panthenol.

Kombinált

Jellemzői: meglehetősen fénylik az arcbőröd, valamint láthatóan nagy pórusokkal rendelkezel – különös tekintettel a homlok és az orr környékén (ún. t-zónában) – a bőröd többi része pedig inkább száraznak érezhető, sőt feszült és vörös foltokkal „tarkított”? Ezek mind a kombinált bőr jelei.
Ápolása: A speciális nappali és éjszakai krémek tökéletesek a vegyes bőr számára: nagyon sok nedvességgel, de kevés zsírral látják el az arcbőrt. Az tisztításhoz inkább langyos vizet használj, gyengéd mosógéllel kombinálva. (Kombinált bőr esetén keressen illatmentes termékeket!)
Hatóanyagok: omega-6, aloe vera, (zsírosabb területeken alkalmazhatók az AHA hámlasztók is).

Érzékeny

Jellemzői: kellemetlen érzet tapasztalása, gyakori viszkető, égő érzés és bőrpír. Erről a típusról elmondható, hogy nehezen viseli a környezeti hatásokat, valamint könnyen dehidratálttá válhat.
Ápolása: A tisztítást követően óvatosan bánj a bőrrel, kerüld az erős dörzsölést. Elsősorban parfümmentes, nyugtató hatású arckrémet használj, valamint érdemes az irritációt kiváltó anyagokat teljes mértékben elkerülnöd. Ilyenek például az alkoholt és illóolajokat tartalmazó termékek, a bőrradírok pedig egyenesen a tiltólistára kell kerüljenek.
Hatóanyagok: karbamid, omega-6 zsírsavak, pantheol, niacinamid, kamilla, antioxidánsok, E-vitamin, rózsaolaj, B5 provitamin, shea vaj.

Érett

Jellemzői: Csökken a kollagén és a bőr veszít feszességéből is. Pigmentfoltok jelenhetnek meg az arcon és idővel a mosoly ráncokból mély ráncok alakulnak ki.
Ápolása: Tisztítás után alkalmazz anti-aging termékeket, kifejezetten az éjszaka folyamán – ekkor ugyanis több ideje van felszívódnia az értékes hatóanyagoknak. Ilyenek lehetnek például a retinol tartalmú készítmények, melyek elősegítik a kollagén képződését – amely a rugalmasságért felel. Mivel az UV-sugárzás jelentősen hozzájárul a bőröregedéshez és elősegíti a ráncok kialakulását, ajánlott az év minden évszakában alkalmazni a napfényvédőket.
Hatóanyagok: hialuronsav, niacinamid, urea, kollagen, C-és A-vitamin, Q10

 

Tavasszal minden a szépségről és rólad fog szólni a dm-nél!

Hetente frissülő szépségtippekkel találkozhatsz a dm social media felületein, többek között hajápolási, bőrápolási, körömápolási és sminktrendekkel kapcsolatban. Legyen szó színekről, formákról, stílusokról nálunk biztosan találkozhatsz vele. Csatlakozz a közösségi média felületeinkhez és tarts velünk interaktív, ÉLŐ bejelentkezéseken hétről-hétre! Tedd fel azokat a kérdéseket, amelyek foglalkoztatnak a szépségápolás témájával kapcsolatban!

További információ: https://www.dm.hu/aktualitasok/beauty/dm-beauty-academy