Amikor a lelkünk kiül a bőrünkre

2021. január 15.
Lehetséges, hogy a folyton kiújuló ekcémád, pikkelysömöröd vagy a felnőttkori pattanásaid hátterében lelki tényezők is állnak? A kérdéskört vizsgáló tudományág, a pszichodermatológia szerint igen. Szépségbloggerünk, Peonilla a témában mélyreható interjút készített, amit elolvasva biztos, hogy máshogyan fogsz tekinteni a bőrödre.

A bőrünk a legnagyobb kiterjedésű szervünk, amire külső és belső tényezők egyaránt hatással vannak. Afféle kifordított idegrendszernek is tekinthető, hiszen a bőr az idegrendszerhez hasonlóan a korai magzati fejlődés során ugyanúgy az ektodermális csírahámból alakul ki. Éppen ezért rendkívül szoros kapcsolatban vannak egymással. Gondolj csak arra, hogy az érzelmeink mennyire hamar megmutatkoznak a bőrünkön: ha zavarban vagyunk elpirulunk, ha izgulunk izzadni kezd a tenyerünk, ha valami nagyon kellemes élmény ér, libabőrösek leszünk. Nem meglepő tehát, ha az életünkben történő érzelmi viszontagságok hatására esetleg bőrbetegségekkel is szembe kell néznünk.

bőrápolás szép bőr

– Az atópiás dermatitisz (atópiás ekcéma), a pikkelysömör, a herpesz, a csalánkiütés vagy a felnőttkori akné tipikusan olyan bőrbetegségek, amelyek stressz vagy lelki trauma hatására képesek megjelenni vagy fellángolni – mondja Szandányi Réka bőr- és nemigyógyász, kozmetológus szakorvos. – Ennek részben az az oka, hogy a stressz és a gyász gyengíti az immunrendszert, felborítja a hormonális egyensúlyt, ami egy olyan esetlegesen genetikailag kódolt bőrbetegséget, mint amilyen a pikkelysömör, könnyen be tud lobbantani.

Ördögi kör

– Sajnos egy krónikus, vissza-visszatérő látványos és zavaró bőrtünet komoly hatással van az elszenvedő lelki és mentális állapotára is. Az ilyen betegek gyakrabban lesznek pánikbetegek vagy depressziósak, kirekesztődnek a társadalomból, ami természetesen nem segíti, hanem sok esetben tovább is fokozza a bőrbetegség súlyosbodását, ez pedig ördögi körhöz vezethet – magyarázza Német Borbála klinikai szakpszichológus. – Ezért nagyon fontos egy régóta fennálló, orvosi kezelések hatására nem múló bőrbetegségnél az életminőségen is változtatni, a lelki oldalt is feltárni, és gyógyítani. Gyakran találkozunk olyan esetekkel, hogy egy megterhelő életesemény egy arra genetikailag hajlamos (de addig semmilyen problémát nem tapasztaló) embernél hirtelen bőrtünetek megjelenéséhez vezet, ami könnyen kronicizálódhat. Sokszor a pszichoterápiás kezelés hatására a tünetek enyhülnek, szerencsés esetben teljesen el is múlnak. Rendszerint ezután olyan belső szemléletváltás történik, mely az önkép megerősödésével jár, így az illetőt már nem zavarja a bőrtünet, ahogy a stresszkezelő képesség fejlődése is stabilabb önértékeléshez vezet.nő bőr lelki gondok

Tudtad?

Kora gyermekkori érzékenyedés

– Az sem ritka, hogy a háttérben rejlő ok valamilyen kora gyermekkori biztonságérzetet veszélyeztető megterhelődésre vezethető vissza. Ez történhetett akár még az anyaméhen belül vagy az első három életévben. Erre a legtöbben természetesen nem emlékszünk, de nagyon mélyen, lenyomatként ott élhet bennük, és végig kísér egész életükben. Pszichoterápiában a tudatos és tudattalan részeinkkel egyaránt dolgozunk, és ahogy újraszőjük saját történetünket, úgy a lelki sérüléseink ún. korrektív érzelmi gyógyulási folyamat során fejleszthetőek. A testünk, élményvilágunk, elménk és lelkünk egy összetett egységet képeznek. A pszichoterápia hatásmechanizmusait kutató modern agyi képalkotó kutatások kimutatták, hogy ezek nemcsak lelki, mentális, hanem testi szinten hatnak. Így már könnyebben elképzelhetjük, hogy a pszichoterápiás folyamat hogyan képes a bőrtünetek csökkenését segíteni – mondja a szakpszichológus.

A folytatásért kattints Peonilla oldalára! 

A cikk a Nők Lapja Egészség magazin 2020/08-as számában is megjelent.

Fotó: Pexels