A mindset mint szépségfilozófia

2020. december 30.
A legújabb kutatások szerint nem is a genetikánk, sokkal inkább a bennünket érő környezeti és érzelmi hatások – és leginkább az ezekre adott válaszreakcióink – határozzák meg, mennyire fiatalos a megjelenésünk.

Mindannyian ismerünk olyan embereket – a minden reggel jógázó kilencvenévestől a második emeletet lihegve megmászó negyvenévesig –, akik korukhoz képest meglepően fiatalnak, vagy éppen sokkal idősebbnek látszanak. Tehát úgy fest, kétféle életkort is megkülönböztetünk: a testünk működéséről árulkodó biológiai és az éveink számából adódó kronológiai korunkat.

Az elmúlt harminc évben szinte minden állapot és betegség eredetét (beleértve a bőrünk öregedését is) elsősorban az őseinktől örökölt génállományunkra vezették vissza, ám az egyes témák alaposabb kutatásai azt bizonyítják, nem minden esetben indokolják a gének a kialakult fizikai állapotunkat.

Hallottál már róla?

A biológiai korunkat nagyban befolyásolja az epigenetikánk is, vagyis a bennünket érő érzelmi és környezeti hatások, az életkörülményeink, és az ezekre adott válaszreakcióink. Vagyis a tudományos kutatások bizonyossága szerint nincs minden a génjeinkbe kódolva, a korai öregedés kapcsán is tulajdonképpen csak hajlamról beszélhetünk, amelyet bizonyos környezeti tényezők aktiválhatnak. Mindez magyarázatot ad arra, hogy például a napsütés, a mozgás, a zene vagy egy szerető közösség hogyan befolyásolhatja a hangulatunkat, amely aztán visszahat az egészségünkre. Persze ugyanez igaz a negatív impulzusokra is. „Felnőttként a stresszel való megküzdés szinte életformává válik, és ez a testünkön is nyomot hagy – magyarázza Román Boglárka, a Mindset Terápiás és Tanácsadó Központnál is tevékenykedő pár- és családterapeuta. – A krónikus stressz már egészen rövid idő elteltével is egészségkárosító, az öregedési folyamatokat felgyorsító hatással bír.”

A telomerek titka

Sok dolog, mint a feszes, ragyogó bőr, az egészséges, dús fürtök vagy a fáradhatatlanság, nagyon vonzó és irigylésre méltó a fiatalságban. És hát valljuk be őszintén, rengeteg mindent képesek vagyunk megtenni azért, hogy mindezt minél tovább magunkénak tudjuk. A csodás kozmetikumok, forradalmi beavatkozások rengeteget dobnak a komfortérzetünkön, azonban ezek mind csak tüneti kezelések, ráadásul legtöbbször csak időlegesek. Valójában ugyanis semmi nem fiatalít jobban, mint a jól működő telomerállomány. De mik is azok a telomerek?

A DNS végét lezáró, öregedést kontrolláló fehérjéket nevezzük telomereknek, amelyek egyúttal a géntérképünkbe épített biológiai óraként is működnek. Mindannyian rendelkezünk velük, de sajnos a kor előrehaladtával ezek a fehérjék lerövidülnek, ennek hatására pedig testünk öregedni kezd. De nem kell keresztet vetni a telomerjeinkre, az epigenetikai kutatások ugyanis arra a következtetésre jutottak, hogy hosszúságukat nemcsak éveink száma, hanem a környezeti hatások, a káros anyagok és a stressz is befolyásolja, ahogy az is, mennyit mozgunk vagy meditálunk. És ha ez igaz, az életmódunkkal akár meg is hosszabbíthatjuk őket.

 A mindset mint szépségfilozófia

Bőrfiatalító meditáció

Ha megfigyeljük a rendszeres jógázókat, észrevehetjük, hogy amellett, hogy testük rugalmas és feszes, összességében a valódi koruknál jóval fiatalabb emberek benyomását keltik – ez pedig nem csak a mozgásnak köszönhető. A jóga lelassít, nyitottabbá tesz, az óra végi relaxáció során pedig megtanulhatunk kicsit elcsendesedni.

Román Boglárka szerint a szellemi egészségünk szempontjából is egyre fontosabbá válnak a mindfulness technikák. „Kimutatható ugyanis, hogy a meditációs gyakorlás segít a szorongás és a félelmek csökkentésében, erősíti az immunrendszert, ellenállóbbá tesz, javítja a koncentrációs képességet, ráadásul sejtszinten gátolja az öregedést is.” Nem csoda hát, hogy az epigenetika témájában készült legfrissebb kutatások alapján a megfelelő mindset, azaz gondolkodásmódunk, meggyőződéseink, elvárásaink egyvelege, és különösképp a meditáció kulcsfontosságú lehet telomerjeink hosszának, ezáltal pedig a bőrünk fiatalságának megőrzésében is.

Kívül-belül egyensúlyban

Azt régóta tudjuk, hogy az olyan káros fizikai környezeti hatások, mint az UV-sugárzás vagy a digitális kütyük által kibocsájtott kék fény szabadgyököket termel, amelyek előidézik a korai bőröregedést. De hajlamosak lehetünk elfelejtkezni arról, hogy az életünkben történő eseményekre adott érzelmi reakcióink is hatással vannak telomerjeink hosszára, így a bőrünk állapotára is. Ezek az érzelmi hatások, és az ezeket övező, sokszor negatív gondolatspirálok pedig legalább akkora stresszt jelentenek a bőrnek, mint délben kifeküdni a napra vagy parabénes krémmel kenegetni az arcunkat. Tehát a legszuperebb ránctalanító krém és szépségvitamin sem ér sokat, ha odabent folyamatosan stresszt generálunk.

Olvastad már?

Hiába napjaink felgyorsult tempója, úgy tűnik, hogy a lelassulást, a befelé figyelést nem úszhatjuk meg. Beépítése mindennapjainkba a szépségünk megőrzése szempontjából is kulcsfontosságú lehet. Amikor ugyanis meditálunk vagy összpontosítunk valamire, a stresszhormonok „kikapcsolnak”, a testünk helyette dopamint és endorfint, azaz boldogsághormonokat termel. Ennek hatására bőrünk regenerációs folyamatai is felgyorsulnak, új, egészségesebb sejtek termelődnek, amely kívülről is látványos eredménnyel bír.

Tudatosság a fürdőszobában is

A meditáció filozófiáját akár a rutintevékenységeinkben is alkalmazhatjuk, összeköthetjük például a szépségápolási rituálénkkal. A pszichológus azt mondja, amikor tudatosan lelassulunk, és gondolataink megpihennek, azonnal oldhatjuk a kívülről érkező, belülre ható feszültségeket. „A már berögzült cselekedeteink során gyakran kalandozik el a figyelmünk. Ilyenkor elterelődik a fókusz a jelen pillanatról, gondolataink, érzelmeink a múltban vagy a jövőben járnak– mondja Boglárka. – Talán elsőre kihívásnak tűnhet, de érdemes például a reggeli bőrápolási rutinunkat is a mindset szellemében újragondolni. A ránk váró napi feladatok, vagy az éppen aktuális konfliktusok helyett a krémünk illatára, textúrájára, a sminkecsetünk tapintására vagy az alapozó krémességére fókuszálni. Ezzel a technikával megérkezhetünk a jelenbe, kicsit kikapcsolhatjuk a szorongásokat és a stresszt, önmagunkra koncentrálhatunk. Így amellett, hogy kívülről szépülünk, a lelkünket és az elménket is megnyugtathatjuk. A rutinszerű lépések helyett adhatunk egy kis teret az öngondoskodásnak, megfigyelhetjük hogyan hat ránk, ha kicsit kiragadjuk magunkat a nyomasztó gondolatok spiráljából. Kezdjük ezzel a gyakorlattal a napot, és meg fogjuk látni, mennyit változik már a közérzetünk is tőle.” Csak próbáljuk ki!

Ez a cikk a Marie Claire Beauty Extra idei mellékletében is megjelent!

Szerző: Gurics Krisztina Fotó: Getty Images, Unsplash

 

Könyvajánló:

Maxwell Maltz: Pszichokibernetika – Sikermechanizmusunk működésének titka
A sikeres plasztikai sebész, mivel éveken át azt tapasztalta, hogy a műtétek után sem javult a pácienseinek önértékelése és kedélyállapota, úgy döntött, a külső átalakításáról áttér a belső gyógyítására. Önsegítő könyve megmutatja, hogyan találjunk megoldásokat problémáinkra, és tegyük „szokásunkká” a boldogságot.

Olvass tovább!