Mediterrán virágözön – így gondozd a leandert!

2021. május 27.
A régi bölcsesség szerint a leanderek azt szeretik, ha a fejüket tűzi a nap, a lábuk pedig vízben áll. Alapelvként érdemes ezt megjegyezni, azonban, ha igazi mediterrán virágözönben szeretnénk gyönyörködni a teraszon, még néhány dologra figyelnünk kell. Az Oázis Kertészet szakértőinek tanácsai.

Víz – Virág

Bár az tény, a leanderek az állandó napsütést és a meleget szeretik, a vízben álló gyökerek hamar a növény vesztét okozhatják. Mediterrán növényről lévén szó, jól tűri a szárazságot, de idehaza, cserépben tartva igényli a locsolást. A legnagyobb nyári melegben akár naponta.

leander-gondozas

A dús virágzás érdekében ne locsoljuk a leander hideg vízzel! A legtöbb virágra akkor számíthatunk, ha a növények folyamatosan melegben vannak, és ültetőközegük sem hűl le. Töltsünk fel egy tartályt vagy kannát rögtön az előző locsolás után, hogy legközelebbre a nap felmelegítse, és a levegő hőmérsékletéhez hasonló vízzel öntözzünk.

Ültetés

A nagy vízhozamú nyári záporok miatt természetesen mindenképp lyukas aljú kaspóba érdemes ültetni, ami alá tálcát teszünk, innen „felfele” is locsoljuk. Ennek előnye, hogy az átfolyó víz és az ezzel kimosódó tápanyagok nem mennek veszendőbe. A nyári forró időszakban pedig öntözéskor az alátétet is feltölthetjük.

A leander rusztikus agyagcserépben mutat a legszebben.

A növény gyökérzete igen gyorsan fejlődik, így a lehető legnagyobb edénybe ültessük. Mindezt annak figyelembevételével, hogy télen fagymentes helyre kell cipelnünk a növény, így a súly sem utolsó szempont.

Ha szükséges, vágjuk vissza a hosszabb, megnyúlt szárakat kb. 40-60 centiméteresre. Így a következő nyáron is dúsan fog virágozni. Metszéssel fás, törzses formájúra is alakíthatjuk a növényt, bár ezzel inkább csak a gyakorlottabbak próbálkozzanak.

leander-gondozas

A tápoldatozásról

A leanderek tápanyagigénye igen magas, erről sose feledkezzünk meg! Amint kihoztuk őket a teleltetőből, meg kell kezdeni táplálásukat, különben késni fog, vagy akár el is maradhat a virágzás.

Fontos, hogy a tápelemek megfelelő összetételben álljanak rendelkezésre. A meleg, napos helyen álló leanderek az alacsony nitrogén, magas kálium-foszfor arány mellett nem nyúlnak meg, a magas vastartalom pedig a sárgulást előzi meg.

leander-gondozas-oazisAz ezen igényeknek megfelelően kifejlesztett Oázis Leander tápoldat rendszeres adagolásával biztosíthatjuk a színpompás virágzást, egészséges, arányos növekedést. A tápoldat teljeskörű mikroelem-ellátást is biztosít, ezáltal fokozza a növények ellenállóképességét a betegségekkel szemben. A tápoldattal szeptemberig hetente legalább egyszer, a nagyobb, a földlabdát teljesen benőtt gyökérzetű növények esetében hetente kétszer tápláljuk leandereinket.

Októbertől nem szabad a növényeknek tápanyagot adni, időt kell hagyni nekik a hajtásaik beérlelésére, a téli felkészülésre is.

Dobozban, vagy egyéb módon elkülönülve ott lehet valahol:

Sajnos e csodálatos növény minden része mérgező, állatra, emberre egyaránt veszélyes. Figyeljünk, hogy levelét, virágát a gyerekek ne vegyék szájba.

További hasznos olvasnivalók: www.oazis.hu

Promóció

Olvass tovább!