Így gondozd a begóniát, hogy jól érezze magát nálad

2021. május 09.
A begónia lakásban is remekül érzi magát, de a kertek, teraszok félárnyékos részén is boldogan él. Kevesen tudják, hogy a begónia trópusi növény, aminek nemcsak a virágai mutatnak jól, hanem aszimmetrikus levelei is szemet gyönyörködtetőek.

A begóniafélék családjába csaknem 1600 különböző begónia tartozok, amelyek között nemcsak szín- és méretbeli különbségek figyelhetők meg, hanem a gyökérzetük is eltérő lehet. Úgy tartják, hogy a begónia a kedvességet és a tiszteletet szimbolizálja, vagyis tökéletes választás, ha cserepes virággal szeretnél meglepni valakit. A begónia – típustól függően – általában nyár kezdetétől egészen a fagyok érkezéséig hozza apró, illatos virágait. Ehhez persze elengedhetetlen, hogy megfelelő gondozásban részesüljön, ezért segítünk néhány virágos jótanáccsal!

begonia gondozas ontozes talaj atultetes

Így gondozd a begóniát

A begónia jó vízelvezető képességgel rendelkező, nedves talajban érzi magát a legjobban, ha pedig némi szerves komposzttal is kiszolgálod, igazán jót teszel vele. Ahhoz tehát, hogy szépen növekedjen, elengedhetetlen a rendszeres öntözés: fontos, hogy a virágföld soha ne száradjon ki, de arra is ügyelni kell, hogy ne tocsogjon a víztől! Mindig csak a talajt öntözd, a növényt nem szükséges benedvesíteni, mert ha gyakran éri víz, a leveleken sárga pöttyök jelenhetnek meg, és a begónia fogékonyabbá válhat a gombás megbetegedésekre. A lakásban tartott begóniát 2-3 naponta ajánlott locsolni, ami a kertben tartott növényekre is igaz, de esős időben nyilván szünetet lehet tartani az öntözésben.

A lakásban tartott begóniának nincs szüksége teleltetésre, a kertbe vagy a teraszra ültetett gumós begóniával azonban akad majd egy kis dolgod – tényleg minimális és elronthatatlan feladat, ami igazán megéri a fáradságot, hogy a következő évben újra virágba borulhasson a begóniád! A kora őszi hónapoktól kezdve fokozatosan csökkenteni kell a begónia öntözését. Az első hidegebb, netán fagyos éjszakák után a begónia levelei elkezdenek sárgulni, ezeket érdemes visszametszeni, majd a gumót kiásni. Elteheted földesen, de akár le is moshatod, a lényeg, hogy a zimankós hónapokat száraz, hűvös helyen vészelje át. Belecsavarhatod újságpapírba, de az is jó, ha egy faforgáccsal félig töltött papírdobozba teszed. Tavasszal aztán újra elültetheted, és várhatod a színes virágok érkezését!

Bár a begónia nagyon szereti a napfényt, szerencsésebb félárnyékos helyre ültetni, a direkt, tűző napfény ugyanis megárthat neki. Fontos, hogy a virágföldben ne legyen kalcium – ha kimondottan trópusi növényeknek való földet veszel, ez a gond meg is oldódik –, lényeges viszont, hogy humuszban gazdag legyen, mert az hozzásegíti a begóniát, hogy minél több tápanyagot szívjon magába, és gyorsabban, egészségesebben fejlődjön. 

begonia gondozas talaj ontozes kert terasz

A begóniát egyébként magról is ültetheted, erre leginkább tavasszal vagy ősszel érdemes sort keríteni. Ha cserépben vásárolod a már kifejlett növényt, érdemes azzal egy időben egy nagyobb méretű kaspót vagy balkonládát is beszerezni, és nagyobb helyet biztosítani a begóniának. A kisebb, bolti cserépben biztos, hogy nem érezné jól magát hosszú távon, ezért mindeképpen jót teszel vele, ha átköltözteted. A kaspó vagy a balkonláda alá mindig kerüljön egy alátét, az abban összegyűlt vizet pedig mindig öntsd ki, mert kárt tehet a növény gyökérzetében, így az nem tudja felvenni a vizet és a tápanyagokat, ami a növény halálához vezethet. Jó, ha tudod, hogy a begónia fogékony a különböző parazitákra és növénybetegségekre, ezért időnként érdemes átpásztázni a leveleket, a szárat és a virágzatot!

Ezt láttad már?