Idén méhecskehotel legyen a terasz dísze

2019. április 06.
Méhek és darazsak, amik nem szúrnak? Szívesen látott vendégek a kertünkben. A méhecskehotel nem csak jól néz ki a teraszunkon, de segít megmenteni a virágaink számára oly fontos kis rovarokat is.

Egyre többször és többet hallunk róla, hogy a mezőgazdasági vegyszerezés, környezetszennyezés és a városiasodás miatt a méhek tömegesen pusztulnak. A mézelő méhek és a magányosan élő vadméhek küzdenek azért, hogy megtalálják a helyüket a megváltozott világban, ahol biztonságosan élhetnek és szaporodhatnak. Ha nem is akarunk mézet termelni és méheket tartani, a méhecskehotellel, másnéven darázsgarázzsal akár a teraszunkon is segíthetünk ezeknek a hasznos fajoknak, hogy életben maradjanak és végezhessék a munkájukat.

A méhecskehotel nem kaptár
Sokkal inkább egy galambdúcra emlékeztet a méhecskehotel, amely remekül illeszkedhet a balkonkertünkhöz. A méhecskehotelbe nem házi méhek költöznek. A mézelő méhek több tízezres kolóniáinak termetes faodvakra vagy az ember által biztosított kaptárakra van szükségük. A balkonunkra a magányosan élő vadméhek és darazsak költözhetnek, melyek ujjnyi lyukak védelmére bízzák utódaikat.

Mivel ezek a rovarok nem termelnek mézet, amit meg kellene védeniük, egyáltalán nem agresszívek és nem szúrnak. A növények beporzását viszont sokkal hatékonyabban végzik, mint akár a mézelő méhek. Európában a növények beporzását leginkább ezek a magányosan élő fajok végzik, ám a természetes élőhelyük csökkenésével egyre kevesebb van belőlük, pedig nélkülözhetetlenek a vadon élő és termesztett növényeink beporzásához, a házi méhek ezt egyedül nem képesek elvégezni. A bambuszból, fából készült méhecskehotel viszont remek szállást biztosít a vadméheknek.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Bee Hotels #beeswax #beehotels #beehotel#honeybee#honey#birdboxmemes

celticsymbolstudio (@bazz.zigzag) által megosztott bejegyzés,


Hova helyezzük?
A magányosan élő méhek és darazsak köztünk élnek, a kertekben, parkokban, teraszon, akár a sokadik emeleten is előfordulnak. Bárhol, ahol virágot találnak. Azért nem figyelünk fel rájuk, mert feltűnés nélkül, egyedül repkednek és szelídek, nem szúrnak.
Helyezzük el a méhecskehotelt vagy darázsgarázst olyan helyen, ahol a reggeli napfény éri. Ültessünk köré olyan növényeket, melyeket különösen kedvelnek ezek a hasznos rovarok. Olyan földbe ültessük ezeket, mely puha, hogy betapaszthassák vele a lakókamrájuk bejáratát.

View this post on Instagram

I read a very interesting article on #insecthotels. Firstly it suggested staying away from hotels with bits of bark and pine cones, as bees and other insects don’t tend to use them. They’re attracted to the ones with reeds and small holes in pieces of wood (like the one shown in the picture). It also advised against building huge insect hotels as larger hotels pose a high risk of disease and parasitism to the insects inhabiting in high density inside. The article also suggested staying away from hotels that have been made from treated or painted wood, as the chemicals in the paint/varnish or treatment can actually deter the insects. I’ll put the link to the full article in the bio. #saveourplanet #saveourearth #saveourenvironment #savethebees #savethepollinators #bughotel #insects #bees #beehotel #beesarelife #beesarefriends #plantmoreflowers #plantmoreflowersforthebees #pollinatorfriendly #pollinatorswelcome #beefriendlygardening #beefriendlygarden #🐝🐝

A post shared by Alexa ♻️ (@the_barefoot_warrior) on

Milyen virágot szeretnek a méhek?
Sokféle gyógynövényt és virágok kedvelnek a méhek. Ezek nem csak hasznosak, hanem a balkonunk díszei is lehetnek. A gyógynövények közül ültessünk levendulát, illatos macskamentát, zsályát, koriandert, kakukkfüvet, édesköményt vagy borágót. Az évelő virágok közül a sáfrányt, boglárkát, őszirózsát, mályvarózsát, szellőrózsát, hóvirágot és gólyaorrot szeretik különösen a méhek. Az egynyáriak közül pedig a körömvirág, mézvirág, pipacs, napraforgó, vasvirág, Kleopátra fűje és a vaníliavirág vonzza a legtöbb beporzó rovart, melyek biztosan szívesen költöznek be a méhecskehotelbe, ha ezeket ültetjük a közelébe.

Forrás: Better Homes & Gardens, MME
Fotó: Unsplash