Növénymama: balkonnövényekkel jobbítunk a pandémián

2021. április 20.
2020-ban még az is növénymama lett, aki eddig nem volt az. A karanténban a gondoskodás, növénynevelgetés néptevékenységgé vált, most pedig már csak meg kéne valahogy tartanunk újdonsült „gyermekeinket”. Nekünk is van egy növénymamánk: kollégánk hétről hétre ad tippeket kezdő „növénygazdiknak”, a rovat harmadik cikkében a karanténjobbító balkonládák kerülnek terítékre!

Már több mint egy éve tart ez az őrület, és már körülbelül mindent kipróbáltunk itthon azért, hogy kicsit élhetőbb, izgalmasabb legyen az a lakás, amiben élünk. Volt már földig érő függönyvarratás, könyvespolc-rendszerezés, a veranda ráncfelvarrása és feljárószépítés borostyánnal, de alig vártuk, hogy elérkezzen a balkonládák ideje, amivel szuperegyszerűen feldobhatjuk a gangot, teraszt, verandát és az ablakokat.

A balkonládákba általában egynyári növényeket szokás ültetni, szóval nem lehet megúszni, hogy évről évre újra kelljen csinálni a folyamatot. Cserébe viszont színpompás növényekkel lesz gazdagabb az életünk. Mi kicsit sem bánjuk, hogy minden évben ültetni „kell”: általában egy füst alatt letudjuk a többi növényünk éves átültetésével. Ez minden évben szuper program még annak ellenére is, hogy lakásban élünk, és az egész lakóközösség szeme láttára, a közös udvarban zajlik a művelet. Ügyesebbek, szemérmesebbek akár a lakás konyhakövén is megejthetik a procedúrát.

És hát az ingerszegény pandémiás időszakban külön izgalmas program kiválasztani, hogy melyik balkonládába milyen növény kerüljön. Mi sportot űzünk abból, hogy két egymás utáni évben ne legyen ugyanolyan a balkonláda, és mivel a muskátliért egyikünk sem rajong, a legnépszerűbb balkonnövény máris kiesik a körből.

balkonlada-novenymama

Ültessünk tudatosan!

Érdemes kezdő növénymamaként, növénypapaként a virágárusoktól érdeklődni arról, hogy mivel töltsük meg a ládáinkat. Általában ilyenkor megkérdezik az árusok, hogy mennyire napos helyre mennek a növények, milyen anyagból vannak, milyen hosszúak a ládáink, és hogy van-e tálca az aljukon. Érdemes a földválasztást is rájuk bízni, mert a balkonnövények ezerfélék, más és más típusú földben érzik a legjobban magukat. A balkonláda anyaga azért fontos, mert a cserépládák ugyan mutatósabbak, patinásabbak, de könnyebben kiszáradnak, így a nyári forróságban könnyebb a műanyag balkonládákba ültetett növények földjét nedvesen tartani. Fontos, hogy műanyag balkonládákon legyen vízelfolyó nyílás és ahhoz kapcsolódó tálca is, így nem tud pangani a víz a földben. Ha nincs ilyenünk, akkor a láda aljára helyezett agyagdarabok vagy az agyaggranulátum megoldja a problémát.

Forró, napos erkélyre tökéletes választás lehet a klasszikus muskátli mellett a levendula, a porcsinrózsa, a harangvirág, a záporvirág, a petúnia, esetleg a muskátli mellé is jól ültethető kakassarkantyú vagy mézvirág. Félárnyékos helyre begóniafajtákat, mézvirággal, lobéliával összeültetve érdemes választani, esetleg díszcsalánt vagy verbénát. Árnyékos teraszokat sem kell virágok nélkül hagynunk, a nebáncsvirág vagy a hortenziák például szuperül tűrik az árnyékot is. Érdemes kihasználni a színekben rejlő játékot is, a fehér – és fantasztikus illatú – mézvirág csodásan néz ki a rózsaszín begóniával, de például a kék lobélia is izgalmas lehet vörös vagy fehér verbénával kombinálva!

balkonlada-novenymama

Gondozzuk megfelelően!

A balkonládákban viszonylag kis földben sok növénynek kell élnie, ezért érthető módon extrém hamar kimerülhet a virágföldünk. Érdemes tápanyagrudakat, műtrágyát vagy virágoztatót adni rendszeresen a balkonnövényeknek, akár minden locsolóvízhez kerülhet tápoldat! A balkonnövényeket sokkal nehezebb még a nyár végén is virágozva tartani, ekkorra már túlnövik a növények általában a ládáikat, ezért érdemes őket vagy nagyobb ládába ültetni, vagy az elnyílt virágokat rendszeresen leszedni és metszeni a túlnövést, hogy ne vegyék el az energiát a növénytől.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!