Közel a természethez, de a városban

2021. június 21.
Nem kérdés, hogy a természet közelsége boldogabb és egészségesebb emberré tesz minket. Kutatások és tanulmányok is bizonyították már jótékony hatásait. Miért ne élhetnénk a városon belül úgy, hogy közel érezzük magunkat a természethez?

Biztosan te is érezted már úgy, főleg az elmúlt időkben, hogy ki kell szabadulnod a négy fal közül, hogy friss levegőre vágysz, és a fák, a víz látványa már önmagában boldoggá tesz. Nincs ebben semmi meglepő. A természetben eltöltött idő képes csökkenteni a magas vérnyomást, légúti-, valamint szív- és érrendszeri betegségek esetén segíti a gyógyulást, növeli a vitalitásunkat, javítja a hangulatunkat, jó hatással van a mentális jóllétünkre, csökkenti a szorongást, növeli koncentrációs készségünket és csökkenti mentális fáradtságunkat.

Ha pedig mindez még nem lenne elég: sokkal elégedettebbnek, boldogabbnak érezzük magunkat és a koncentrációs készségünket is növeli, minél több időt töltünk zöld közegben.

A víz éltető ereje

Nem kell óceánhoz, tengerhez utaznunk ahhoz, hogy a víz közelsége jótékony hatással legyen ránk. A víz közelében, legyen az „csak” egy folyó nyugalmi állapotba kerülhetünk, ami jó hatással van az agyunkra és a kreativitásunkra is. Figyeljük csak meg, ha kiülünk a vízpartra, máris könnyebben tudunk koncentrálni, nem cikáznak a gondolatok a fejünkben, nem aggódunk, nem stresszelünk, békés nyugalom száll meg minket. Ilyenkor, nyugalmi állapotban a kreativitásunk is erőre kap, máshogy látjuk a feladatainkat, az életünket, és képesek leszünk a víz hatására örülni a pillanatnak, a jelennek is. A kutatók ráadásul azt is kimutatták, hogy ha vízparton sportolunk, mozgunk, sokkal hatványozottabban érződik a hatása.

A városban zöldben

Már nem kell eltávolodnunk a várostól, nem kell kizárnunk magunkat az események sűrűjéből, ha a természet közelségét is élvezni szeretnénk. Budapesten is egyre népszerűbbek a vízparti lakónegyedek. A 13. kerületben a Duna mentén elhelyezkedő Vizafogó városrészben, a Foka-öböl közelében épül a Duna Terasz Grande lakóprojekt a Duna Terasz Lakónegyed részeként. A beruházás keretében 9 emeleten 790 lakás épül meg két különálló telken, két épületben. Az ide költözők egyszerre élvezhetik majd a Duna-part nyújtotta zöldövezet csendes, jó levegőjű atmoszféráját és a belváros, a Duna Plaza, az M3-as metró és Váci úti irodafolyosó közelségét. Az épületek tervezői a D&B Ingatlanfejlesztő-Csoport által megbízott Óbuda Építész Stúdió és Vadász Építész Stúdió voltak. A lakópark számos közösségi, okos és zöld megoldással szolgál, mint például a zöld tetőteraszok, játszóterek, okospadok a kertekben és a hőszivattyús rendszerrel kombinált hűtés-fűtés, amely a házak zéró emissziós kibocsátását eredményezi. A Duna közelsége hajódokkolási lehetőséget is biztosít a közelben. A lakások értékesítése idén januárban kezdődött, az átadásra várhatóan 2023 tavaszán kerül sor.

Bővebb infó: dunaterasz.hu/hu

Promóció

Olvass tovább!