Az esőben futás meglepően jó hatással van a testre és lélekre

2021. március 19.
A legtöbb futó ismeri az érzést: bekötöttük a cipőt, készen állunk az indulásra, és az égen tornyosuló felhőkből elkezd csöpögni az eső. Az első gondolatunk általában az, hogy ma is a futópadon kell megtennünk a kilométereket. Valójában azonban az eső nemhogy rontaná, inkább javítja a teljesítményt. Csupán megfelelő előkészületekkel kell nekilátunk az edzésnek.

„Általánosságban kijelenthető, hogy a futás teljesen biztonságos az esőben, ha nem kíséri villámlás, vihar vagy felhőszakadás – mondta Audrey Springer futóedző. – Sőt, nemhogy biztonságos a csendes esőben futni, hanem egyenesen javítja a teljesítményt.” Nem mindegy azonban, milyenek a körülmények és mennyire erős az eső. Ám ami még az erős esőnél is jobban rontja a teljesítményünket, az a tudat, hogy az esőben úgysem leszünk képesek úgy futni, mint száraz időben.

eso-futas-teljesitmeny

„Az előnyök nem az időeredményekben jelentkeznek majd természetesen, hiszen a csúszosabb talaj és a körülmények miatt távtól függően akár pár perccel rosszabb köröket is futhatunk. A testünk azonban kétségkívül profitál abból, ha a körülmények kicsit keményebbek, mint más napokon” – mondta a futóedző.

Hogyan fussunk esőben?

Ha esőben akarunk futni, néhány alapvető óvintézkedést és lépést kell tennünk a felkészüléshez. 

1. Viseljünk megfelelő öltözéket. Ha a megfelelő ruházatot viseljük, az nagyban hozzájárul a jó teljesítményhez. „Fontos észben tartanunk, hogy minden, amit a ruhánk magunkba szív, extrasúlyként nehezedik ránk – figyelmeztetett Springer. Ennek elkerülésére viselhetünk víztaszító technikai öltözéket, amely távol tartja a nedvességet a testünkről és lepergeti az esőcseppeket. – A vízálló széldzseki és egy kényelmes sildes sapka, ami megvédi a szemünket az esőtől, nagyban hozzájárul, hogy kényelmesen érezzük magunkat akkor is, ha esőben futunk. Arról se feledkezzünk meg, hogy azonnal vessük le a vizes, átnedvesedett ruhákat, ha hazaértünk a futásból, hogy elkerüljük a fertőzéseket és kiütéseket.

2. Jól tapadó cipőt viseljünk. A felület, amin esőben futunk, jóval síkosabb és csúszósabb, mint száraz időben, így a szokásos, alig súrlódó futócipőben balesetveszélyes lehet nekilátni az edzésnek” – mutatott rá a futóedző. Könnyen megállapíthatjuk, ha a cipőnk már nem tapad rendesen. Ha már kopott a minta a talpán, elveszítette a régi formáját, ideje kicserélnünk, hogy esőben is biztonságosan futhassunk. Futás után ügyeljünk arra, hogy jól kiszárítsuk a cipőket. „Újságpapírral is ki szoktam tömni a cipőmet, ami segít, hogy gyorsabban kiszáradjon” – mondta Springer.

Olvastad már?

3. Legyünk jól láthatóak. Ha országúton futunk esőben, még fontosabb a láthatóságunkat fokozni a balesetek elkerülése érdekében, mint általában. Ebben a láthatósági mellény, a fényvisszaverők és a fejlámpa segíthet futás közben. 

Miért jó esőben futni?

Az eső általában lassítja a futást, kivétel az enyhe zápor, ami lehűti a levegőt. „Az eső néhány fokkal csökkenti a hőmérsékletet, ami különösen nyáron segít, hogy kevésbé terhelje meg a szervezetet az edzés, ezáltal javul a teljesítmény” – mondta a futóedző. Ha versenyszerűen sportolunk, a futás esőben remek felkészülés a versenyre is.

Ahogy a tavaszi esős napok ránk köszöntenek, nem kell tehát a futócipőt a szögre akasztanunk. Megfelelő felkészülés és ruházat mellett learathatjuk a gyümölcsét kitartásunknak. Ahogy a futóedző is mondta: „nincs rossz idő, csak rossz felszerelés”.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!