Éhezünk a természetre? A bélbaktériumok tehetnek róla!

2020. szeptember 01.
Az emberek gyakran éreznek ellenállhatatlan vágyat arra, hogy a természetben, növények és fák között tölthessenek el némi időt. Ennek okát és hátterét még a tudósok sem értették tökéletesen, egy friss kutatás szerint azonban a természet iránti olthatatlan vágyunkat a bélbaktériumaink okozhatják.

„Az eddig is teljesen egyértelmű volt, hogy a természetben töltött idő jót tesz az ember testének és mentális egészségének, ám azt eddig nem sikerült megfejtenünk, miért keressük tudatosan a természetes környezetet – magyarázta Martin Breed, a Flinder Egyetem biológusa. – Ám most sikerült megfejteni, hogy valószínűleg a bélbaktériumaink állhatnak a viselkedésünk hátterében.”

Az ember bélrendszerében rengeteg baktérium, gomba és vírus él. Ezek együttesen alkotják a bél mikrobiomját, amely biztosítja a szervezetünk működésének harmóniáját és az egészségünket. A bélrendszer hatással van az agyunk működésére, befolyásolja az anyagcserét, az immunrendszer hatékonyságát, az étvágyat és még a stressztűrő képességünkkel is összefüggésbe hozható. A bélrendszer és az agy kommunikációja állhat a hátterében annak a jelenségnek is, amikor az ember ellenállhatatlanul vágyik a természetbe. 

Találkozó a külvilágbeli rokonokkal

„A bélrendszerben élő mikrobáknak szükségük van a környezet mikrobáival való kontaktusra. Emiatt késztethetik arra a bélrendszer és az agy közötti idegpályákat, hogy arra ösztönözzék az embert, menjen a természetbe” – magyarázta Jake Robinson, a Sheffield Egyetem ökológia kutatója. 

Azt már korábban is bizonyították, hogy ha folyamatosan ugyanabban a környezetben létezünk, a mikrobiom rendszerünk hiányt szenved. Ennek következményeként olyan kémiai anyagok kiválasztására serkentheti az agyunkat, amelyek kiváltják a természet utáni vágyakozásunkat.

Olvastad már?

Amikor a természetben járunk, a környezet tulajdonképpen bombázza a szervezetünket mikrobák milliárdjaival. Egy maréknyi föld több milliárd mikrobát tartalmaz, sokkal többet, mint amennyi ember él a bolygón. Ez azt jelenti, hogy ha megérintjük a talajt, felveszünk egy botot az erdőben, a mikrobiom rendszerünk számára szinte végtelen választást kínálunk, amely mikrobákat építi be.

Miért jó visszatérni a természetbe?

Ki ne szeretné az eső friss illatát? Ezt a földes illatot azért érezhetjük, mert az esőcseppek felverik a talajban található baktériumok spóráit. A tudósok szerint az, hogy az érzékeink vonzódnak az ilyen ingerekhez, egyfajta ősi kapcsolódás maradványai, és a bizonyítékok arra, hogy a természet és a szerveztünk mikrobiom rendszere az evolúció során együtt fejlődött. 

A bélrendszerünkben élő mikrobák szerencsére jót akarnak nekünk. A föld mikrobái jó eséllyel erősítik az immunrendszer működését, a friss vidéki levegő által biztosított mikrobák sokszínűsége pedig segít megelőzni, hogy a veszélyes baktériumok, gombák és vírusok kerüljenek túlsúlyba a szervezetünkben. Emellett a mentális egészségünk is profitál abból, ha a bélrendszer mikrobiomját a természetben turbózzuk fel: elkerülhetjük a pszichiátriai problémákat, kisebb a depresszió és a szorongás kialakulásának kockázata.

Olvass tovább!

Forrás: Mental Floss
Fotó: Unsplash