Élményautózás kabrióval

2021. augusztus 09.
Kevés jobb dolog van napsütéses időben, mint a Balaton-felvidék kacskaringós útjain autózni egy kabrióval – ezt most nekem is volt alkalmam megtapasztalni. Még saját autó sem kell hozzá, a Share Now autómegosztó úgy működik, hogy a kocsi az indulás napján a saját házunk előtt vár.

Applikációval intézni az autófoglalást, mobillal nyitni a kocsit kulcs helyett – amilyen kényelmes dolgok ezek, az első alkalommal annyi aggódást is generálnak. Ott lesz-e a Share Now autó? Kinyílik-e a PIN-kóddal, egyáltalán el tudom-e indítani… Gyorsan mondom is a kétségeket eloszlató válaszokat: igen, igen és igen. Az én esetemben a szerkesztőség címe volt az applikációban meghatározott helyszín és a foglalás kezdetén – egy vasárnap reggel – ott is várt a szépséges fekete Mini Cabrio. A PIN-kód működött, az autó gombnyomásra (vele együtt a fék erős lenyomására – mondom ezt azoknak, akik nincsenek hozzászokva az automata váltós autókhoz) szépen, halkan indult is.

A legizgalmasabb persze az a bizonyos gomb rajta, amellyel a teljes tető hátra húzódik. A Balaton felé közeledve, egy gyors megállást, napkrémezést követően így mentünk tovább. A tízórait már Aszófőn, a Balaton egyik legújabb helyén, a Kövesd a Mucit! árnyékos asztalánál fogyasztottuk, aztán meg sem álltunk Badacsonyig, a Vánkos panzióig. Vacsorára pedig a Szent György-hegyre, Papa Áronhoz mentünk, ahol falatozás közben élő jazzkoncertet hallgattunk. Amúgy is jó programok ezek, hát még az elmúlt másfél év bezártsága után. A kabriós élményt pedig szerintem nem lehet annál tovább fokozni, mint naplementében kanyarogni lefelé a Lengyel-kápolnától.

A telefonos autó-irányításhoz nagyon gyorsan hozzá lehet szokni. Nyitni, zárni mobillal kell az autót és az applikációban ellenőrizhetjük bármikor az adatokat: hogy mennyi ideje használjuk a kocsit, hány kilométernyi üzemanyag járt a foglalásunkhoz, mikor jár le a használat ideje (amit meg is hosszabbíthatunk). És természetesen az út végén a telefonnal mondunk búcsút a leparkolt kocsinak, amikor megnyomjuk a „bérlés vége” gombot.

Számomra ez egy igazi élmény-hétvége volt, amihez nagyon sokat adott hozzá ez az autó, de természetesen nem mehetünk el amellett, hogy mennyire környezetkímélő és ésszerű megoldás a hétköznapokon is az autómegosztás. Eleve kevesebbet használunk autót, ha nincs sajátunk, hiszen jobban meggondoljuk, hogy mikor van rá szükségünk. A megosztással kisebb méretű és újabb (vagyis modernebb) autók járják az utakat, és egyre több lesz az elektromos autó, mert a megosztó cégeknél nagy arányban fordulnak elő. Egy átlagos saját autó sokszor napi fél-egy órát van használatban, amúgy meg egész nap foglal egy parkolóhelyet valahol (ezekre a terültekre akár fákat is lehetne ültetni a jövőben – persze tudom, ez még inkább a távoli jövő, de hosszútávon így kell majd lennie).

Azt is be kell vallanom, hogy kétszer kellett beszélnem telefonon a Share Now ügyfélszolgálatával, a saját ügyetlenkedésem, bizonytalanságom miatt, rögtön a bérlés elején, és mindkétszer nagyon készséges és türelmes – és a problémát megoldó – segítséget kaptam. Legközelebb azokat a kérdéseket legalább már nem kell feltennem.

Fotó: Koncz Gabriella Ruha: Cakó Helyszín: Vánkos panzió

Promóció

Olvass tovább!