6 kísérteties hely, ahova csak vakmerő turisták teszik be a lábukat

2021. július 29.
Kígyóktól hemzsegő sziget, feldühödött, pusztító vulkán, radioaktív lakótelep – ilyen, és ehhez hasonló úti célok várják azokat a vakmerő turistákat, akiknek nem kenyere a láblógatós vakáció.

Több olyan úti cél is van a világon, ahová az emberek többsége akkor sem menne, ha fizetnének érte, néhányan viszont pont azért fizetnek, hogy eljussanak ezekre a helyekre. Akármelyik táborba is tartozol, érdemes végigböngészned a listát – ha eszedben sincs szellemek lakta sziget vagy balszerencsét hozó szikla közelébe menni, borzonghatsz egy kicsit olvasás közben, ha viszont örömmel nekivágnál egy ilyen kalandos útnak, akár inspirációt is meríthetsz.

Kísérteties helyek, ahova csak vakmerő turisták lépnek be

1) Poveglia szigete

Ez az olaszországi sziget, amely Velence közelében található, ma már lakatlan, korábban viszont rengetegen megfordultak itt (többségük nem jutott ki élve a szigetről). 1793-ban, a bubópestis idején karanténszigetként vették használatba, és a feljegyzések szerint az azt követő két évtizedben csaknem 160 000 ember veszítette életét Povegliában. A hozzáértők szerint annyi holttestet rejt a sziget, hogy talajának 50%-át emberi maradványok teszik ki. 1814-től nem volt szükség többé karanténszigetre, Poveglia hátborzongató története azonban nem ért véget: az 1920-as években pszichiátriai kórházat építettek itt, ami hamar híressé – pontosabban hírhedtté – vált kegyetlen gyógymódjairól. Néhány évtizeddel később ez az intézmény is bezárt, a sziget jelentős részére pedig megtiltották a belépést, néhány elvetemült szellemvadász mégis rendszeresen ellátogat ide.

Kísérteties helyek, ahova csak vakmerő turisták lépnek be

2) Heard-sziget, a Mawson-csúcs otthona

Bizonyos helyeket a turisták érdekében zárnak el a nyilvánosságtól, akárcsak az Ausztráliához tartozó Heard-szigetet, amit a Föld egyik legveszélyesebb pontjának kiáltottak ki. Ennek egyik legfőbb oka a 9000 láb magasra nőtt vulkán, a Mawson-csúcs, ami egészen 2000-ig aktív volt, illetve a szigeten uralkodó időjárás sem nevezhető kimondottan barátságosnak: évszaktól függetlenül minimum 30 km/h sebességgel fúj a szél a Mawson-csúcs közelében. Bár nincs kifejezett látogatási tilalom a szigeten, akkor sem lenne könnyű felkeresni, ha a hatóságok jóváhagynák a beutazási kérelmedet, a Heard-sziget ugyanis Ausztráliából indulva 2 hetes hajóúttal közelíthető meg.

Kísérteties helyek, ahova csak vakmerő turisták lépnek be

3) Lascaux-barlang

A Lascaux-barlang Franciaországban található, és a kíváncsiskodó turisták előtt sajnos zárva van. A létezését 1940-ben fedezték fel, és csodás meglepetésben volt részük a régészeknek: teljesen épségben maradt barlangrajzokat találtak, amelyek a becslések szerint 15-17 ezer évesek lehetnek. A lovakat, szarvasokat és más állatokat ábrázoló alkotásokat 1948-tól a nagyközönségnek is szívesen megmutatták, 15 évvel később azonban bezárták a barlangot, mert az ott felszerelt mesterséges fényforrás cseppet sem tett jót a barlangrajzoknak (egész pontosan elősegítette az algák növekedését a falon, ami látványosan fakítani kezdte a képek színét.) Hogy ne kenődj el teljesen a hír hallatán, hogy a Lascaux-barlangba nem lehet belépni, eláruljuk, hogy annak közvetlen szomszédságában megépítették a tökéletes mását, amibe a turisták is mehetnek.

Kísérteties helyek, ahova csak vakmerő turisták lépnek be

4) A csernobili katasztrófa helyszíne

Az 1986-os atombalesetet követően a csernobili reaktor 30 km-es körzetét lezárták, az ott élőket pedig kilakoltatták. Bár Ukrajnában a mai napig törvény tiltja, hogy bárki is beköltözzön a veszélyes zónába, egy kijelölt idegenvezetővel be lehet járni a katasztrófa helyszínét. A turisták előtt tehát nyitva áll Csernobil, olyannyira, hogy még az erőmű termeiben is tehetnénk egy sétát. Ide csak speciális védőruhában lehet belépni, a többi helyszínen viszont elegendő, ha hosszú ujjú ruhát viselünk.  

Kísérteties helyek, ahova csak vakmerő turisták lépnek be

5) Snake Island, azaz a Kígyók szigete

Brazíliához közel található Ilha da Queimada Grande szigete, amit nem véletlenül neveznek a Kígyók szigetének is. Itt él ugyanis a rendkívül ritkának számító és halálos méreggel rendelkező kígyófajta, az arany lancehead vipera. A becslések szerint a szigeten négyzetméterenként legalább 1-5 kígyó tekereg a földön, amikor viszont megéheznek, elképesztő mutatványokra képesek: olyan gyorsan kapják el és szakítják le a szigetre érkező madarak szárnyát, hogy azoknak esélyük sincs továbbrepülni. A viperaveszély ma már annyira jelentős, hogy a brazil kormány megtiltotta a sziget felkeresését. Egyedül néhány, a kígyókat tanulmányozó kutatócsoport kap engedélyt a belépésre, ám ők is csak orvos jelenlétében fedezhetik fel a szigetet.

Kísérteties helyek, ahova csak vakmerő turisták lépnek be

6) Ayers-szikla

A világ egyik leghíresebb tiltott helye nem is olyan rég került feketelistára: 2019 októberében döntöttek úgy a helyi vezetők, hogy a látogatók elől elzárják az Ayers-sziklát, másik nevén Ulurut, ami Ausztrália egyik jelképévé nőtte ki magát. A turistastop oka, hogy rengeteg vendég fordult meg a környéken, és a túrázók, sziklamászók az évek során (legtöbbször akaratlanul!) hatalmas károkat okoztak a hegyoldalban. Az Ayers-szikla a helyi őslakosok szent helyének számított, aminek védelmében 2017-ben kezdtek szervezkedni az ott élők. Jó hír, hogy a sziklát még ma is meg lehet közelíteni, a hegymászás azonban tényleg szigorúan tilos. Ha ez még nem szegte kedved, jó, ha tudod, hogy azok, akik letörtek és magukkal vittek egy darabot az Uluruból, egybehangzóan állították, hogy számtalan pechsorozat érte őket a kövek begyűjtését követően. Hogy megtörjék az átkot, visszaküldték eredeti helyükre a szikladarabokat, amiket az ott élők egyszerűen csak a megbánás köveiknek neveztek el. 

Forrás: Via Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?