Ezen a 15 helyen a legszebb a naplemente! Órákig tudnánk nézegetni

2021. augusztus 01.
A naplemente önmagában is csodás látványt nyújt, de ha egy mesebeli helyen van szerencsénk végignézni, egészen biztos, hogy eláll a lélegzetünk. A hatás a fotókat nézve sem marad el, hát még élőben szemlélve!

Az elmúlt több mint másfél évben – bárhol élünk is a világon – szinte biztos, hogy jóval hosszabb időt töltöttünk a négy fal között, mint szerettünk volna. Nem csoda, hogy ezután mindannyian extrán vágyunk az utazásra, és arra, hogy szemet gyönyörködtető helyeket lássunk, végre élőben. Egy új startup, a Bounce munkatársainak fejéből pattant ki az ötlet, hogy összeállítsák a legszebb naplementék toplistáját, amiből mi is megmutatjuk az első 15 befutót.

15 hely, ahol lélegzetelállítóan szép a naplemente

A világ legszebb naplementéjét Santorini szigetén láthatjuk

Ahhoz, hogy a lehető legpontosabb eredményt kapják, online magazinok cikkeit, blogposztokat és a közösségi oldalakat vizsgálták át tüzetesen. A három legfontosabb szempont, amit figyelembe vettek a rangsor felállítása során, az volt, hogy hányszor említik az egyes úti célokat a cikkek szerzői, hány naplementét vagy napfelkeltét ábrázoló Instagram-poszt született az adott helyen, illetve hogy mekkora a kiszemelt helyszín fényszennyezettsége. Minden kategóriában pontozták a versenyben lévő helyeket, majd átlagot számoltak az elért eredmények alapján.

15 hely, ahol lélegzetelállítóan szép a naplemente

A világ második legszebb naplementéjét Balin csodálhatjuk meg

Szorgos munkájuknak köszönhetően összeállt az a toplista, amiből kiderül, hol a legcsodásabb a napnyugta a világon. Az összesen 46 úti célt tartalmazó felsorolás élére a görögországi Santorini került, ami a kategóriánként adható maximális 10 pontból 8,29-et ért el. A gyönyörű szigeten alacsony a fényszennyezés, így káprázatos színekben pompázik a napfelkelte és a napnyugta is – nem csoda, hogy 100 000-nél is több Insta-fotó készült Santorinin a naplementékről. Az ezüstérmes Bali 7,13 pontot ért el: míg az Instagramon 150 000-nél is többen posztoltak innen napnyugtás képeket, a cikkek és blogposztok szerzői mindössze ötször tettek róla említést. 

A napsütötte listára több amerikai úti cél is felkerült: a képzeletbeli dobogó harmadik fokára Hawaii került, a Grand Canyon az ötödik helyen végzett, a floridai Key West pedig a hetedik lett a listán. Érdekesség, hogy az összesítésben negyedik helyre szorult Rio de Janeiro minden versenyben lévő helyet lepipált az Instagram-posztok tekintetében: itt 213 193 fotót kattintottak az utazók, miközben épp felkelt vagy lement a nap. Magyar úti célt sajnos hiába keresnénk a listán, pedig itthon is megesik, hogy páratlan szépségű a naplemente.

15 hely, ahol lélegzetelállítóan szép a naplemente

Hogy lásd a bronzérmes naplementét, Hawaiira kell utaznod!

Itt láthatod a világ legszebb naplementéit:

  1. Santorini, Görögország
  2. Bali, Indonézia
  3. Hawaii, Amerikai Egyesült Államok
  4. Rio de Janeiro, Brazília
  5. Grand Canyon Nemzeti Park, Amerikai Egyesült Államok
  6. Angkor Wat, Kambodzsa
  7. Key West, Florida (Amerikai Egyesült Államok)
  8. Maldív-szigetek
  9. Haleakalā, Amerikai Egyesült Államok
  10. Uluru, Ausztrália
  11. Serengeti Nemzeti Park, Tanzánia
  12. Ibiza, Spanyolország
  13. Isle of Skye, Nagy-Britannia
  14. Boracay, Fülöp-szigetek holtversenyben az indiai Taj Mahallal

Forrás: Via Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?