5 képeslapra illő látnivaló Toszkánában

2021. július 11.
Bár az összes olasz régió tartogat csodás látnivalókat, nem szállunk vitába azokkal, akik úgy vélik, hogy az Olaszország legszebb úti célja címet csakis Toszkána érdemelheti ki.

Észak-Olaszország számtalan izgalmas látnivalót tartogat azoknak, akik útrakelnek, ezek közül az egyik legkedveltebb Toszkána, ami minden évszakban csodálatos. A toszkán régió központja Firenze, ám emellett több olyan nagyváros található a közelben, amiket vétek kihagyni. Arról nem is beszélve, hogy jó pár olyan rejtett zuga is van Toszkánának, amit életre szóló élmény felfedezni – tudtad például, hogy több sziget is tartozik hozzá?

5 csodás hely, amit látnod kell Toszkánában

Toszkána – aminek egyedülálló hangulatát sok hazai városka is megidézi – az olasz reneszánsz bölcsője, a mai napig lenyűgöző alkotások láthatók, legyen szó építészetről, festészetről vagy szobrászatról. Toszkánában világörökségi helyszínekből sincs hiány: ilyen Firenze és Pienza történelmi belvárosa, a pisai Dóm tér, San Gimignano és Siena történelmi belvárosa, valamint az Orcia-völgy. 

Beutazás Olaszországba

A beutazás Olaszországba Magyarországról és Európai Uniós tagállamokból is lehetséges, a hatályos olasz egészségügyi miniszteri rendelet azonban speciális beutazási szabályokat állapít meg 2021. július 30-ig. A Konzuli Szolgálat összefoglalója szerint ennek alapján az Európai Unió országaiból korlátozás nélkül léphet Olaszország területére az, aki:

  • Covid-oltási igazolás birtokosa, amennyiben az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által elismert vakcina (keleti vakcinák egyelőre kizárva – a szerk.) második beadását követően legalább 14 nap telt el; az Európai Unió által elfogadott és 2021. július 1-től elérhető green pass valamennyi formai követelményének megfelelő, angol nyelvű igazolást tud bemutatni (QR kód szükséges)  
  • azon személy, aki hitelt érdemlően igazolja, hogy a Covid–19 betegségen átesett és a hatóságilag előírt karanténidőszakot letöltötte;
  • 48 óránál nem régebbi negatív antigén/PCR teszt birtokosa. 

A fenti dokumentumok egyikével sem rendelkező személy olaszországi belépését követően 10 napos hatósági karantén és járványügyi megfigyelés alá kerül, mely 10 nap elteltével kötelező a PCR/antigén teszt elvégzése.

5 csodaszép látnivaló Toszkánában

Sokak szent meggyőződése, hogy Toszkána Olaszország legszebb tartománya, ami nemcsak gyönyörű látnivalókkal, hanem egyedi gasztronómiai élményekkel is várja az ide látogatókat. A legismertebb úti célokon túl – mint amilyen a megunhatatlan Firenze vagy Siena – megéri időt szánni a kevésbé ismert városokra, apró falvakra is.

A pepita kövezettel borított Terrazza Mascagni Livornóban

A pepita kövezettel borított Terrazza Mascagni Livornóban

Livorno

Livorno egy sajátos hangulatú kikötőváros, ami az olasz csizma bal oldalán helyezkedik el. Egy karnyújtásnyira található Pisatól, amit szintén érdemes útba ejteni a környéken járva! Bár nekünk, turistáknak mindkettő egyformán kedves lehet, a helyiek számára ez szinte elképzelhetetlen: Livorno és Pisa lakói hosszú évtizedeken át versengtek egymással azért, hogy uralják a tengeri kereskedelmet. Livorno büszkeségei közé tartozik Olaszország egyik legnagyobb fedett piaca, ahol igazi gasztronómiai különlegességekre is bukkanhat a látogató. Livorno messze földön híres halételeiről és a tengeri herkentyűkből készült fogásairól, de természetesen azoknak is tartogat konyhai kalandokat, akik nem lelkesednek ezekért az ételekért. A reneszánsz műalkotások mellett modern kikötője is megér egy sétát, itt gyakran állomásoznak hatalmas utasszállító hajók. Nem szabad kihagyni a Terrazza Mascagni nevet viselő tengerparti sétányt, amit sakktáblához hasonló, pepita kövezet borít.

A háromszög alakú Cisterna tér San Gimignanoban

A háromszög alakú Cisterna tér San Gimignanóban

San Gimignano

San Gimignano Firenzétől dél-nyugatra található, csodás hangulatú, dombokkal és völgyekkel tarkított toszkán városka. Egy XIII. században épült városfal öleli körül. Történelmi belvárosának egyik legfőbb látnivalója a háromszög alakban épült Cisterna tér, amit középkori házak vesznek körül. San Gimignano jellegzetessége, hogy ötvennél is több torony magasodik benne, ezek közül a legméltóságteljesebb a Torre Grossa, amit masszív kövekből emeltek. Temploma a XII. században épült, a hozzá tartozó Santa Fina kápolnában csodaszép freskókat lehet megcsodálni.

Val d’Orcia

Mesébe illő birtok Val d’Orcia-ban

Val d’Orcia

Toszkána neve hallatán mindenkinek a dimbes-dombos szőlővidékek, szerpentinutak és romantikus középkori épületek ugranak be elsőként. Val d’Orcia, ahol az évszaktól függően aranyló vagy zöldellő mezőket ciprusfák vesznek körül, pont ilyen! Toszkána déli részén található ez a völgy, melynek tájait a Monte Amiata hegycsúcsai csipkéznek. A völgy az Orcia folyóról kapta a nevét, és több olyan pici falucskát rejt, amit mindenképp érdemes útba ejteni!

Ezek egyike Montalcino, ahol olyan világszerte ismert és elismert borokat készítenek, mint a brunello vagy a pienza. A Val d’Orcia-ban található via Cassia mentén magasodnak Toszkána legtöbbször fotózott ciprusfái!

Csodás legenda fűződik a Toszkán szigetcsoporthoz

Csodás legenda fűződik a Toszkán szigetcsoporthoz

Arcipelago toscano, azaz a Toszkán szigetcsoport

A legenda szerint egy napon, amikor Vénusz istennő megmártózott a Tirrén tengerben, a nyakláncából elveszített 7 gyöngyszemet, s ezekből a vízbe pottyant gyöngyszemekből jött létre a Toszkán szigetcsoport. Minden egyes sziget sajátos hangulattal rendelkezik, a legjobb az lenne, ha mindet bejárná, aki idáig utazik! 

A szigetek közül legnagyobb Elba szigete, ami Olaszország harmadik legnagyobb szigetének számít. Számtalan középkori épületet és nemesi kastélyt őriz, ám emellett természeti kincsei is lélegzetelállítóak. Giglio szigete szinte teljes mértékben gránitból alakult ki, és csodás növények otthona. A tenger vize itt kristálytiszta, még a mélyebb részeken is lelátni a fenekéig! És aki igazán szerencsés, akár még delfinekkel is találkozhat a partokon!

A harmadik toszkán sziget Capraia, ami vulkanikus eredetű és a búvárkodás szerelmesei számára igazi paradicsom – a hullámok alá merülve elképesztő tengeri élővilágot vehetnek szemügyre!

Ilyen a toszkán naplemente Maremmában

Ilyen a toszkán naplemente Maremmában

Maremma

Toszkána déli részén található Maremma, ami több középkori falucskát, szőlővel fedett völgyet és álomszép tengerpartot tudhat magáénak. A Maremma legnagyobb városa Grosseto, ahol egy Medici erődítmény, egy gótikus dóm, Szent Ferenc temploma és a Természettudományi Múzeum foglalhat le jó időre. Orbetello sziklás vidékéről semmihez sem fogható panoráma nyílik az öbölre. A gigantikus méretű tufasziklára épült Pitiglianot apró Jeruzsálemnek is hívják, mert itt rendkívül mély gyökerekkel rendelkezik a zsidóság. 

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?