Tablet ezer funkcióval: teszteltük a Huawei MatePad 11-et

2021. szeptember 10.
Egy életmód újságíró élete természetesen nem pont olyan, mint ahogyan azt Az ördög Prádát viselben bemutatják. Néha egész nap csak pizsamában home office-ozunk, máskor viszont szoros időbeosztás mellett cikázunk a városban sajtótájékoztatók, interjúk és fotózások között. Gyertek velem egy munkanapra, amelyben a Huawei MatePad 11 segített levenni a vállamról a újságíró-lét néhány terhét! 

Amikor először kezembe vettem a tabletet, már akkor lenyűgözött a minőségi alumínium váz és az elegáns szín, illetve a formatervezés és az erősen, pontosan illeszkedő billentyűzetes tok, a tablethez való, második generációs M-Pencil. Nem kíméltem a terméket, egy teljes napon át volt hű társam a reggeli sminkeléstől a fotózáson és hosszú munkaórákon át egészen az esti filmezésig. Nézzük, hogy teljesített!

Mostanában szeretek korán kelni és lassabban elkezdeni a napot. Eddig minden reggelem úgy indult, hogy már az ágyban a telefonomat pörgettem és az este-éjjel felhalmozódott e-mailekre válaszoltam, az elmúlt hetekben azonban próbálok időt hagyni magamnak az ébredésre, rituálisan megkávézok, hallgatok egy-két dinamikusabb számot a veranda napsütésében (amíg lehet) és ha nem maradok otthon egész nap, akkor gyorsan feldobok valami sminket is. Imádtam, hogy minden vacakolás nélkül, egy pillanat alatt csatlakozott a tablethez a vezeték nélküli Freebuds 4 fülhallgatóm, így villámgyorsan kezdődhetett a reggeli hangolódás. A sminkeléshez a tablet előlapi kameráját használtam, autóban, utazás közben, bármilyen szorult helyzetben szuper opció – speciel nekem még a klasszikus sminktükröm sem akkora, mint a tablet képernyője, szóval lehet, hogy még precízebb is lett a végeredmény.

A reggeli nyugodt pillanatok után már rohantam is egy printes fotózásra, ami a szeptemberben megjelenő lapszám nyitóanyaga lesz. Nagy volt a sürgés-forgás, sminkes, fotós, stylist dolgozott ezerrel az anyagon, én pedig werkfotókat készítettem, szabad perceimben pedig a sürgősebb munkamailekre válaszoltam. A MatePad 11 kamerája 4160 x 3120-as felbontásig képes fotót készíteni, ami online megjelenő vizuális tartalmakhoz éppen ideális, ráadásul nekem nagyon kicsi a kezem, és általában az okostelefonok átfogása is nehéz feladat, de tablethez képest ez a termék nagyon könnyű és nagyon vékony, így nem volt nehéz egyáltalán dolgozni vele akkor sem, ha nem asztali, billentyűs tartóban volt szükség rá. A fotókat felhasználóbarát módon, néhány gyors jellemző kiválasztásával szerkeszteni is lehet, majd közvetlenül megosztani social media platformokon. Online tartalomgyártóként nem is kívánhat mást az ember!

Aki volt már nagyobb fotózáson, tudja, hogy éppen akkor nincs toll és papír, amikor valami sürgőset fel kéne jegyezni. A Huawei előre telepített jegyzetappja, a Nebo egyértelműen az egyik kedvencem lett a nap során, grafománként nagyon sokszor hiányzik a kézírás élménye, és tényleg van, amikor csak kézzel gyorsan feljegyzetelne valamit az ember, de nincs hova. A jegyzetappban rengeteg tollszín, vastagság, stílus közül választhatunk, sőt, az app a kézírást felismerve nyomtatott szöveggé is képes konvertálni. Bárcsak lett volna egy ilyen tabletem az egyetemi évek alatt, amikor a kézzel írt jegyzeteimet nem tudták kibogarászni a csoporttársaim… Lelki szemeim előtt látom a gyönyörűen szerkesztett, virtuális szövegkiemelővel megtámogatott, színes-szagos jegyzeteket, amiket egy ilyen tablettel készíteni lehet!

A fotózás után folytatódott a home office. Hazaérve bevettem az ebédlőasztalt, ami néha alkalmi irodává avanzsálódik nálunk. Ez az újságírói munka kevésbé látványos, de kétségkívül legfontosabb része: egy helyben ülve, fókuszáltan dolgozom ilyenkor, cikkeket írok, képeket szerkesztek, egyeztetek a kollégákkal. A hatékonyságnövelés érdekében a Pomodoro-technikát használom, amihez a Huawei saját appáruházából, az AppGallery-ből a Pomodoro Timer appot választottam. Nálam 25 perc munkát 5 perces vízivó-szünet és egy kis nyújtás szakít meg, amire az app rendszeresen figyelmeztet. Minden nap írok To do-listát is, ezt most a már említett Nebo appban pipálgattam elégedetten. Néha elfog a pánik a sok napi feladatot látva, de egy tabletes jegyzetet sokkal könnyebb szerkeszteni, mint a papíralapút. Azokat a feladatokat, amiket valamiért nem sikerült aznap elvégeznem, egyszerűen át tudtam helyezni a következő napra, illetve színekkel jelöltem a prioritási sorrendet is, így könnyebb volt felépíteni a nap struktúráját és időt is spóroltam.

Szerkesztőként sokszor keveslem az egy képernyőt, így hatalmas segítséget nyújtott a tablet vezeték nélküli, kétképernyős módja. Első képernyőnek a Huawei szuperkompakt laptopját, a Matebook X Pro-t használtam, összekapcsolva a tablettel. A laptopon gyorsan, gördülékenyen tudtam a cikk szöveges részét szerkeszteni, miközben a hozzá tartozó képi anyagot (ezen a napon például az őszi poncsótrendekről szólót) folyamatosan módosítani és igazítani a szöveghez. Ezt a gyakorlatot biztosan meg fogom őrizni ezután is, sokkal pontosabban szerkesztett, érzékenyebb vizuális résszel rendelkező cikkek készítésére ad lehetőséget a kétképernyős módszer.

Néha néhány egyszerűbb grafikai feladat is akad egy online magazinnál, az AppGallery-ből ezek abszolválásához a Desygnert használtam, ahol akár social media platformokhoz előgyártott formákat, ingyenesen elérhető dizájnokat is a brand képére lehet formálni. De nem csak munkához szuper platform ez, akár moodboardokat, fali posztereket vagy inspirációs táblákat is összerakhatunk magunknak. Az M-Pencil a jegyzetelés mellett a grafikázásnál is elengedhetetlen, már-már ceruzaszerű élmény használni, egy kis gyakorlás után pedig sokkal több is, mint egy ceruza.

A munka után pedig kezdődhet a szórakozás! A Huawei termékektől sokan azért tartanak, mert egy ideje már nem elérhető rajtuk a Google, de az AppGalery-ben mindent le tudunk tölteni, ami a sokat használt Google-fiókjaink kényelmes használatához kellhet, egy appos „bevásárlás” (macskakörömben a bevásárlás szó, hiszen ezek ingyenes appok) után ez a változás semmiféle kellemetlenséget nem okoz. A képen jól látszik, hogy a film- és hangélményt ketten teszteltük, a macska annyira élethűnek vélte a képernyők száguldozó egereket, hogy a tablet mögé futva kereste őket, én pedig csak szimplán hátast dobtam a tablet hangteljesítményétől. Ha nem tudtam volna, honnan szól a hang, biztosan azt hittem volna, hogy valamilyen magasabb árfekvésű tévé, esetleg hangszóró szól.

Összességében engem a gyönyörű formatervezés, a jegyzetelő funkció, a bitang erős hangminőség, illetve az emberes akkumulátor (akár 12 órás üzemidővel!) győzött meg leginkább arról, hogy szuper dolog a laptop, de újságíróként sokszor sokkal kényelmesebb egy tablettel rohangálni a városban. A Huawei MatePad 11-je mindent tud, amire egy szabadúszó újságíró – vagy bármilyen kreatív szakember vagy például egyetemi hallgató – vágyhat, ráadásul a munkaidő letelte után, szórakozáshoz is garantáltan a kezünkben fog maradni.

Fotó: Czvitkovits Judit

Szponzorált tartalom