Használd okosan a változást, töltsd ki ezt az önsegítő füzetet

2020. május 22.
Ha tudunk és szeretnénk egy-két órát magunkra fordítani, és írásban is megerősíteni a gondolatainkat, amelyek az elmúlt időszakban megfogalmazódtak, akkor ajánlunk egy ingyenesen letölthető füzetet, amely ebben a segítségünkre lesz.

Az utóbbi hónapokban sokan éltük át a bizonytalanság, tervezhetetlenség érzését, és valószínűleg sokunkban megfogalmazódott, hogy a járványhelyzet enyhülése után bizonyos dolgokon változtatni szeretnénk. Érdemes elgondolkodni azon, hogy mi az, amit megtartanánk a korábbi életünkből, és mi az, amin formálnunk kell. Egy csapat magyar pszichológus, dizájner és innovátor összeállított egy ingyenesen le- és kitölthető füzetet, amellyel segítik ennek az átgondolásnak a folyamatát.

„A fél világot nem lehet megváltoztatni, de sok mindenre lehetőséget adott ez az időszak, felismerések születhettek arról, hogy miket lehet megváltoztatni, milyen új irányokba érdemes elindulni. Vigyük tovább a tudatosságot, amely ezekben a hetekben megerősödött” – mondta Jakobovits Kitti pszichológus, irodalomterapeuta, aki részt vett a füzet összeállításában.

A kérdések segítenek tudatosítani a napi rutint, hogy milyen tevékenységekkel töltjük a napjainkat, és átgondolhatjuk, hogy ezen akarunk-e változatni. Fontos, hogy ezeket a gondolatokat le is írjuk (akár papíron, akár online), mert az írás segít rendszerezni a gondolatainkat, a rágódást félretéve megvizsgálni a helyzetet.

Jakobovits Kitti pszichológus

Természetesen minden nap nem lehet egyformán produktív, a teszt készítői három típusú napot különböztetnek meg, ezek a következők: a csúcs típusú nap, ami egy tevékenység sikerességére van kihegyezve, a kosár típusú nap, amely megengedőbb, amikor belefér, hogy az eltervezett dolgok egy részét megvalósítsuk, míg néhányat inkább máskorra hagyjunk. A harmadik pedig a lista típusú nap, ami a leginkább kötött és strukturált. Személyiségfüggő, hogy számunkra melyik lesz a nap végén a legsikeresebb nap, vannak olyanok is, akik a kosár típusú napokat szeretik a legjobban, azokon a napokon lesznek végül a leghatékonyabbak, mondta a pszichológus.

A füzet egyébként nemcsak a járvány miatt kialakult helyzetben használható – eredetileg az önkéntes karanténra való átállásra született –, hanem bármikor, amikor valamilyen jelentősebb változás miatt felborul a korábbi rend, amely szerint éltünk.

Fotó: Jakobovits Lili
Grafika: Csizik Balázs